Hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås

Betyg (1-5):
3.5 (16 betyg)

Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (17)
  • 800 g hjortfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk mortlad hel svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Grönpepparsås:
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk smör
  • 1 burk grönpeppar i lag
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk soja, eventuellt
  • 3 dl grädde
  • 0.5 dl konjak
  • 0.5 salt
  • Rostade svartrötter:
  • 1 kg svartrötter
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 msk flingsalt

Gör så här

  1. Putsa köttet och dela i två bitar om det behövs. Rulla det sedan i salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet tills det är fin stekyta runt hela filén. Lägg över i en ugnsform och sätt i en stektermometer.
  2. Stek löken i smör tills den mjuknat utan att bli brun. Slå på avrunnen grönpeppar, vatten och vin. Låt koka ner i cirka 5 minuter.
  3. Häll i fond, soja, grädde och smaka av med salt. Låt småputtra ytterligare 5-10 minuter. Smaka eventuellt av med konjak.

Rostade svartrötter

  1. Skala och skär svartrötterna i 10 cm stavar. Lägg rötterna på en plåt och rulla dem i olja och salt. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
  2. Sätt in köttet i ugnen och stek till en innertemperatur på 58 grader.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anders

2018-05-19

Ordningsföljden är riktigt beskriven i receptet: tjocka svartrötter behövde mer än 20 minuter, köttet bara en kvart i ugnen. Jag använde 2 msk torkad grönpeppar, som jag blötlade i litet av vinet i 10 h.

Liknande recept

Fläskkotlett med skysås och mos

(5)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Musslor med bacon och rotfrukter

(4)

Fläsklägg med rotmos

(39)

Pasta bolognese

(36)

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

(74)

Fläskfilé med morotsgirlanger och bandpasta

(20)

Rostade rotfrukter med kassler

(21)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 800 g hjortfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk mortlad hel svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Grönpepparsås:
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk smör
  • 1 burk grönpeppar i lag
  • 1 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk soja, eventuellt
  • 3 dl grädde
  • 0.5 dl konjak
  • 0.5 salt
  • Rostade svartrötter:
  • 1 kg svartrötter
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 msk flingsalt

Hjortfilé med rostade svartrötter och grönpepparsås

Betyg (1-5):
3.5 (16 betyg)

Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Putsa köttet och dela i två bitar om det behövs. Rulla det sedan i salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet tills det är fin stekyta runt hela filén. Lägg över i en ugnsform och sätt i en stektermometer.
  2. Stek löken i smör tills den mjuknat utan att bli brun. Slå på avrunnen grönpeppar, vatten och vin. Låt koka ner i cirka 5 minuter.
  3. Häll i fond, soja, grädde och smaka av med salt. Låt småputtra ytterligare 5-10 minuter. Smaka eventuellt av med konjak.

Rostade svartrötter

  1. Skala och skär svartrötterna i 10 cm stavar. Lägg rötterna på en plåt och rulla dem i olja och salt. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
  2. Sätt in köttet i ugnen och stek till en innertemperatur på 58 grader.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anders

2018-05-19

Ordningsföljden är riktigt beskriven i receptet: tjocka svartrötter behövde mer än 20 minuter, köttet bara en kvart i ugnen. Jag använde 2 msk torkad grönpeppar, som jag blötlade i litet av vinet i 10 h.

Liknande recept

Fläskkotlett med skysås och mos

(5)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Musslor med bacon och rotfrukter

(4)

Fläsklägg med rotmos

(39)

Pasta bolognese

(36)

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

(74)

Fläskfilé med morotsgirlanger och bandpasta

(20)

Rostade rotfrukter med kassler

(21)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies