Het thaisoppa med gul curry
Het thaisoppa med gul curry
  • Tid 30 min

Het thaisoppa med gul curry

3.06 (18 betyg)

En smakrik soppa med räkor och fisk.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 19

Ingredienser

4 portioner
  • 4 dl kokt jasminris
  • 4 knippen av den nedre delen av citrongräs
  • 2 skalade, skivade vitlöksklyftor
  • 1 urkärnad, skivad röd chili
  • 1 msk currypasta
  • 2 msk rapsolja
  • 2.5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning, eller fiskbuljongtärning
  • 1 burk ej lätt kokosmjölk
  • 400 g torskfilé i bitar
  • 3 skivade salladslökar
  • 2 tunt skivade morötter
  • 3 limeblad
  • 1 msk fisksås
  • 1 lime, pressad saft
  • 1 krm socker
  • 1 dl yoghurt, 10 %
  • 200 g skalade räkor
  • 2 lime i klyftor
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Börja med riset. Koka enligt anvisning på förpackningen. Banka på citrongräsets rotdel, exempelvis med en mortelstav, så kommer smaken fram bättre. Fräs vitlök, chili, citrongräs och currypastan i olja ett par minuter.

  2. 2

    Häll på vattnet, smula ner buljongtärningen och låt koka ett par minuter. Tillsätt kokosmjölken. Dela fisken i mindre bitar. Häll ner i soppan tillsammans med salladslök, morötter och limeblad. Låt sjuda på svag värme i 3-5 minuter tills fisken är vit och fast. Häll i fisksås, pressad lime och socker.

  3. 3

    Lyft upp citrongräset och rör ner yoghurt och räkor precis före servering.

Servering

Lägg upp i skålar och toppa eventuellt med fler oskalade räkor och limeklyftor. Servera med riset i skålar bredvid.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Tryck på fisken med en gaffel för att se om den är färdig. När den lätt faller isär är den redo att ätas.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Robin

    En vinnare. riktig god.