Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.06 (31 betyg)

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:200º
5 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg potatis
  • 1 skivad silverlök
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk finhackad salvia
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1.5 tsk salt
  • Helstekt fläskfilé:
  • 600 g fläskfilé
  • 0.5 msk vitlökspulver
  • 0.5 msk chiliflakes
  • 1 tsk chipotlepasta
  • 0.5 msk torkad oregano eller persilja
  • 0.5 msk flingsalt
  • 0.5 msk rörsocker
  • 1 msk smör till stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatisen.
  2. Stek löken mjuk i olja utan att den får färg. Tillsätt salvia och vitlök. 3. Lägg potatis, lökblandning, grädde och salt i en kastrull. Låt sjuda ca 20 min. Häll över i portionsformar eller i en stor form. Grädda till fin yta mitt i ugnen.

Fläskfilé:

  1. Mortla ihop alla kryddor och sockret till rubben och gnid in i fläskfilén. Hetta upp en stekpanna och bryn fläskfilén runt om i smör.
  2. Lägg i en ugnsform och stick in en termometer. Stek köttet i ugnen bredvid gratängen till en innertemperatur på 68°. Ta ut och låt vila 5 min innan det skärs i skivor. Servera med en stor grönsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Uffe i Skåne

2018-12-01

Mycket gott

Uffe i Skåne

2018-12-01

Mycket god potatisgratäng även om den var lite bökig att få till (många moment). Det räcker med 4 dl grädde. Jag tog torkad salvia och det funkade utmärkt. Fläskfiléen är rosa vid 68 graden, jag lät den gå till 71. Man skulle kunna ösa på med ännu mer kryddor. Ha gärna stekta skogchampinjoner till

brittmarie mirell

2015-12-17

det blev den godaste gratängen jag någonsin smakat, gick åt på en gång och även köttet, tusen tack

Liknande recept

Spara recept

Pannbiff med kryddpeppar och stekt lök

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Tunnbrödsrulle med viltfärsbiff och lingon

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Köttbullar i grönpepparsås

Betyg
Betyg
(67)
Spara recept

Grillplanka med chimichurripotatissallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Lammstek med potatis- och svartrotsgratäng

Betyg
Betyg
(44)
Spara recept

Marinerad fläskkarré med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Pannbiff med löksås och syrade morötter

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(16)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 1 kg potatis
  • 1 skivad silverlök
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk finhackad salvia
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1.5 tsk salt
  • Helstekt fläskfilé:
  • 600 g fläskfilé
  • 0.5 msk vitlökspulver
  • 0.5 msk chiliflakes
  • 1 tsk chipotlepasta
  • 0.5 msk torkad oregano eller persilja
  • 0.5 msk flingsalt
  • 0.5 msk rörsocker
  • 1 msk smör till stekning

Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.06 (31 betyg)

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:200º
5 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatisen.
  2. Stek löken mjuk i olja utan att den får färg. Tillsätt salvia och vitlök. 3. Lägg potatis, lökblandning, grädde och salt i en kastrull. Låt sjuda ca 20 min. Häll över i portionsformar eller i en stor form. Grädda till fin yta mitt i ugnen.

Fläskfilé:

  1. Mortla ihop alla kryddor och sockret till rubben och gnid in i fläskfilén. Hetta upp en stekpanna och bryn fläskfilén runt om i smör.
  2. Lägg i en ugnsform och stick in en termometer. Stek köttet i ugnen bredvid gratängen till en innertemperatur på 68°. Ta ut och låt vila 5 min innan det skärs i skivor. Servera med en stor grönsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Uffe i Skåne

2018-12-01

Mycket gott

Uffe i Skåne

2018-12-01

Mycket god potatisgratäng även om den var lite bökig att få till (många moment). Det räcker med 4 dl grädde. Jag tog torkad salvia och det funkade utmärkt. Fläskfiléen är rosa vid 68 graden, jag lät den gå till 71. Man skulle kunna ösa på med ännu mer kryddor. Ha gärna stekta skogchampinjoner till

brittmarie mirell

2015-12-17

det blev den godaste gratängen jag någonsin smakat, gick åt på en gång och även köttet, tusen tack

Liknande recept

Spara recept

Pannbiff med kryddpeppar och stekt lök

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Tunnbrödsrulle med viltfärsbiff och lingon

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Köttbullar i grönpepparsås

Betyg
Betyg
(67)
Spara recept

Grillplanka med chimichurripotatissallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Lammstek med potatis- och svartrotsgratäng

Betyg
Betyg
(44)
Spara recept

Marinerad fläskkarré med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Pannbiff med löksås och syrade morötter

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(16)