Helstekt fläskfilé med saltbakad potatis och jordgubbssallad
  • Tid 45 min

Helstekt fläskfilé med saltbakad potatis och jordgubbssallad

3 (5 betyg)

Jordgubbar och rucola med hackade rostade mandlar är ett underbart tillbehör. Recept av Lena Söderström

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 21

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g fläskfilé
  • syrad grädde, till servering
Kryddrub
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 2 msk neutral olja
Saltrostad potatis
  • 1 kg färsk potatis
  • 1 hel vitlök, delad i klyftor
  • 2.5 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
Jordgubbssallad
  • 70 g salladsblad
  • 250 g jordgubbar, delade
  • 1 dl mandlar, rostade saltade
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 dl hyvlad parmesan
  • flingsalt och svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Putsa fläskfilén fri från senor. Sätt ugnen på 225°. Blanda ihop alla torra ingredienser till kryddrubben i en bunke och vänd runt köttet. Häll i oljan och massera in kryddorna ordentligt. Låt vila till stekning.

  2. 2

    Vänd runt potatis och vitlöksklyftor i olja på en plåt med bakplåtspapper. Salta och rosta mitt i ugnen 15 min. Lägg fläskfilén i en upphettad stekpanna och bryn till fin färg runt om. Vänd ofta, sockret gör att det lätt kan bli bränt.

  3. 3

    Sänk ugnstemperaturen till 175°. Lägg köttet på plåten bredvid potatisen. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek klart i ugnen till en innertemperatur på 70°, ca 20 min. Låt vila 10 min innan det skärs upp i skivor.

Jordgubbssallad:

  1. 1

    Fördela sallad och jordgubbar på ett serveringsfat och toppa med mandlar, olja, citron och parmesan. Salta och peppra.

  2. 2

    Servera köttet med potatis, vitlök, sallad och syrad grädde.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Lisbeth

    Jättegott!