Helstekt fläskfilé med rotfruktsgratäng toppad med västerbottensost
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Helstekt fläskfilé med rotfruktsgratäng toppad med västerbottensost

2.67 (3 betyg)

Det är trevligt att laga riktigt klassisk bjudmat ibland. Helstekt fläskfilé, gräddig rotfruktsgratäng med västerbottensost och haricots verts. Klassiskt och alltid lika gott!

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

6 portioner
  • 900 g fläskfilé
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 150 g haricots verts. till servering
Rotfruktsgratäng:
  • 400 g morötter
  • 400 g rotselleri
  • 400 g palsternackor
  • 5 dl grädde
  • 1 stor vitlöksklyfta, finriven
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 2 dl riven västerbottensost
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala rotfrukterna och skär i tunna skivor. Värm grädden i en kastrull och smaka av med vitlök, salt och cayennepeppar. Fyll en ugnsform med rotfrukterna och häll på grädden. Toppa med riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 40 min.

  2. 2

    Putsa köttet från senor och krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i smör. Lägg i en ugnsform och stoppa in en kökstermometer i tjockaste änden. Ställ in i ugnen med gratängen de sista ca 10 min, tills köttet har en innertemperatur på 68°. Låt köttet vila 5 min innan det skärs upp i centimetertjocka skivor.

  3. 3

    Fräs haricots verts hastigt i lite smör precis innan servering. Strö över flingsalt.

Servering

Toppa med färsk timjan.
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ulrika

    Otroligt gott! Viktigt med haricots verts, de binder samman smakerna! 👍