Helstekt fläskfilé med rotfruktsgratäng toppad med Västerbottensost

Helstekt fläskfilé med rotfruktsgratäng toppad med Västerbottensost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(15)

Det är trevligt att laga riktigt klassisk bjudmat ibland. Helstekt fläskfilé, gräddig rotfruktsgratäng med Västerbottensost och haricots verts. Klassiskt och alltid lika gott!

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
  • 900 g fläskfilé
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 150 g haricots verts. till servering
  • Rotfruktsgratäng:
  • 400 g morötter
  • 400 g rotselleri
  • 400 g palsternackor
  • 5 dl grädde
  • 1 stor vitlöksklyfta, finriven
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 2 dl riven Västerbottensost

Gör så här

  1. Skala rotfrukterna och skär i tunna skivor. Värm grädden i en kastrull och smaka av med vitlök, salt och cayennepeppar.
  2. Fyll en ugnsform med rotfrukterna och häll på grädden. Toppa med riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 40 min.
  3. Putsa köttet från senor och krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i smör.
  4. Lägg i en ugnsform och stoppa in en kökstermometer i tjockaste änden. Ställ in i ugnen med gratängen de sista ca 10 min, tills köttet har en innertemperatur på 68°.
  5. Låt köttet vila 5 min innan det skärs upp i centimetertjocka skivor.
  6. Fräs haricots verts hastigt i lite smör precis innan servering. Strö över flingsalt.

Servering

Toppa med färsk timjan.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ulrika

2018-10-06

Otroligt gott! Viktigt med haricots verts, de binder samman smakerna! 👍

Helstekt fläskfilé med rotfruktsgratäng toppad med Västerbottensost
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 900 g fläskfilé
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 150 g haricots verts. till servering
  • Rotfruktsgratäng:
  • 400 g morötter
  • 400 g rotselleri
  • 400 g palsternackor
  • 5 dl grädde
  • 1 stor vitlöksklyfta, finriven
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 2 dl riven Västerbottensost

Helstekt fläskfilé med rotfruktsgratäng toppad med Västerbottensost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(15)

Det är trevligt att laga riktigt klassisk bjudmat ibland. Helstekt fläskfilé, gräddig rotfruktsgratäng med Västerbottensost och haricots verts. Klassiskt och alltid lika gott!

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:200º
6 portioner

Gör så här

  1. Skala rotfrukterna och skär i tunna skivor. Värm grädden i en kastrull och smaka av med vitlök, salt och cayennepeppar.
  2. Fyll en ugnsform med rotfrukterna och häll på grädden. Toppa med riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 40 min.
  3. Putsa köttet från senor och krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i smör.
  4. Lägg i en ugnsform och stoppa in en kökstermometer i tjockaste änden. Ställ in i ugnen med gratängen de sista ca 10 min, tills köttet har en innertemperatur på 68°.
  5. Låt köttet vila 5 min innan det skärs upp i centimetertjocka skivor.
  6. Fräs haricots verts hastigt i lite smör precis innan servering. Strö över flingsalt.

Servering

Toppa med färsk timjan.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ulrika

2018-10-06

Otroligt gott! Viktigt med haricots verts, de binder samman smakerna! 👍