Bacon- och broccolipaj med gorgonzola

Bacon- och broccolipaj med gorgonzola

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Perfekt matpaj med broccoli, paprika, bacon och gorgonzola. Servera gärna med en god grönsallad till. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström

Tillagningstid: 40 min + 40 min i ugn
6 portioner
  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör, kallt, tunt skivat
  • 5 msk iskallt vatten
  • 1 tsk salt
  • Fyllning
  • 375 g broccoli
  • 3 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 120 g bacon
  • 150 g riven ost
  • 150 g gorgonzola
  • Äggstanning
  • 4 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. .
  2. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en rund form med avtagbar kant (ca 24 cm), låt degen hänga över kanterna ordentligt.
  3. Ställ i frysen 10 min. Nagga botten med en gaffel och förgrädda 10 min mitt i ugnen. Skär broccolin i buketter och stjälken i skivor. Lägg broccolin på en plåt med bakplåtspapper, ringla över oljan, salta och rosta i mitten av ugnen ca 10 min. Strö över strimlat bacon och paprika, rosta ytterligare ca 5 min.
  4. Fördela allt från plåten i pajskalet tillsammans med riven ost och gorgonzola i mindre bitar. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Häll i pajskalet så att det blandar sig med fyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

Tips

Byt ut halva mängden broccoli mot en bit purjolök eller 1 vanlig lök.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Helene

2022-01-08

Supergod paj, lyckas varje gång med denna och även gästerna uppskattar den! Önskar dock att man kunde få näringsinnehåll i recepten😉

Bacon- och broccolipaj med gorgonzola
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör, kallt, tunt skivat
  • 5 msk iskallt vatten
  • 1 tsk salt
  • Fyllning
  • 375 g broccoli
  • 3 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 120 g bacon
  • 150 g riven ost
  • 150 g gorgonzola
  • Äggstanning
  • 4 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk salt

Bacon- och broccolipaj med gorgonzola

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Perfekt matpaj med broccoli, paprika, bacon och gorgonzola. Servera gärna med en god grönsallad till. Recept ur kokboken: Pajer av Lena Söderström

Tillagningstid: 40 min + 40 min i ugn
6 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. .
  2. Nyp ihop mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en rund form med avtagbar kant (ca 24 cm), låt degen hänga över kanterna ordentligt.
  3. Ställ i frysen 10 min. Nagga botten med en gaffel och förgrädda 10 min mitt i ugnen. Skär broccolin i buketter och stjälken i skivor. Lägg broccolin på en plåt med bakplåtspapper, ringla över oljan, salta och rosta i mitten av ugnen ca 10 min. Strö över strimlat bacon och paprika, rosta ytterligare ca 5 min.
  4. Fördela allt från plåten i pajskalet tillsammans med riven ost och gorgonzola i mindre bitar. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Häll i pajskalet så att det blandar sig med fyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

Tips

Byt ut halva mängden broccoli mot en bit purjolök eller 1 vanlig lök.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Helene

2022-01-08

Supergod paj, lyckas varje gång med denna och även gästerna uppskattar den! Önskar dock att man kunde få näringsinnehåll i recepten😉