Halstrad pepparsotad lax med dragonsås

Betyg (1-5):
3.09 (11 betyg)

Laxens fylliga lena smak gör sig bra tillsammans med en syrlig citrussallad.

Tillagningstid: 4 timmar
Ugnstemperatur:100º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Halstrad pepparsotad lax:
  • 1 kg tjock bit skinnfri laxfilé eller annan fiskfilé
  • 2 tsk rosépepparkorn
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 tsk gula senapskorn
  • Örtpotatisstubbe:
  • 750 g skalad, mjölig potatis, i bitar
  • 1 msk blandade, hackade färska örter, t ex mynta, dragon, persilja eller basilika
  • 2 msk smör
  • 1 krm vitpeppar
  • Dragonsås:
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1 tsk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 finhackad dragon
  • 1 msk majsena
  • 2 msk vatten
  • 0.5 krm vitpeppar eller kajennpeppar
  • 1 msk smör
  • Citrussallad:
  • 1 citron
  • 1 söt grapefrukt
  • 300 blandad sallad t ex maché, krasse, ruccola, babyspenat, ärtskott
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker, gärna rårörsocker

Gör så här

  1. Dela laxfilén i bitar á 500 g på längden, gnid in den med salt och låt den ligga i kylen ca 3 timmar. Stöt pepparkorn och senapsfrön fint i en mortel. Hit kan rätten förberedas. Gnid in laxen med kryddblandningen. Dela den i portionsbitar och stek i smör tills den precis är genomvarm.

Örtpotatisstubbe

  1. Koka potatisbitarna mjuka i vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen. Hacka örtkryddorna fint för hand eller i mixer. Blanda ner dem och smöret i potatisen. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna lite och forma en rulle av potatisen. <br> Slå in den i plastfolie och förvara i kylen tills servering. Hit kan rätten förberedas. Skär rullen i 6 stubbar och värm dem under folie i mitten av ugnen ca 25 minuter.

Dragonsås

  1. Låt löken stekas mjuk i 1 tsk smör. Häll i vin, fond, grädde och dragon, koka upp och låt sjuda några minuter. Rör ut majsenan med vattnet och rör ner. låt såsen sjuda ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och lägg på lock. Hit kan såsen förberedas.Värm såsen och klicka i smöret under kraftig vispning.

Citrussallad

  1. Skär citron- och grapefrukt i skal- och hinnfria klyftor. pressa saften ur hinnorna och spara den. Blanda citrusklyftor och sallad i en skål. Blanda resten till en dressing och häll över.låt stå i kylen tills servering. Servera laxen med dragonsås, potatisstubbe och citrussallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



therese

2012-02-16

fantastiskt gott min 6åriga dotter var helt tokig i maten hon tyckte de var så gott och de tyckte vi med

Liknande recept

Asiatisk fisk i ugn

(22)

Torsk i saffranssås med rosépeppar

(85)

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(2)

Ugnslax med kokos och apelsin

(51)

Lax med ingefära, chili och lime

(22)

Gravad röding

(22)

Morots- och sesampanerad lax med persiljemos

(3)

Kokospanerade tonfiskbollar med doppsås

(8)
26 st
  • Halstrad pepparsotad lax:
  • 1 kg tjock bit skinnfri laxfilé eller annan fiskfilé
  • 2 tsk rosépepparkorn
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 tsk gula senapskorn
  • Örtpotatisstubbe:
  • 750 g skalad, mjölig potatis, i bitar
  • 1 msk blandade, hackade färska örter, t ex mynta, dragon, persilja eller basilika
  • 2 msk smör
  • 1 krm vitpeppar
  • Dragonsås:
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1 tsk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 finhackad dragon
  • 1 msk majsena
  • 2 msk vatten
  • 0.5 krm vitpeppar eller kajennpeppar
  • 1 msk smör
  • Citrussallad:
  • 1 citron
  • 1 söt grapefrukt
  • 300 blandad sallad t ex maché, krasse, ruccola, babyspenat, ärtskott
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker, gärna rårörsocker

Halstrad pepparsotad lax med dragonsås

Betyg (1-5):
3.09 (11 betyg)

Laxens fylliga lena smak gör sig bra tillsammans med en syrlig citrussallad.

Tillagningstid: 4 timmar
Ugnstemperatur:100º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dela laxfilén i bitar á 500 g på längden, gnid in den med salt och låt den ligga i kylen ca 3 timmar. Stöt pepparkorn och senapsfrön fint i en mortel. Hit kan rätten förberedas. Gnid in laxen med kryddblandningen. Dela den i portionsbitar och stek i smör tills den precis är genomvarm.

Örtpotatisstubbe

  1. Koka potatisbitarna mjuka i vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen. Hacka örtkryddorna fint för hand eller i mixer. Blanda ner dem och smöret i potatisen. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna lite och forma en rulle av potatisen. <br> Slå in den i plastfolie och förvara i kylen tills servering. Hit kan rätten förberedas. Skär rullen i 6 stubbar och värm dem under folie i mitten av ugnen ca 25 minuter.

Dragonsås

  1. Låt löken stekas mjuk i 1 tsk smör. Häll i vin, fond, grädde och dragon, koka upp och låt sjuda några minuter. Rör ut majsenan med vattnet och rör ner. låt såsen sjuda ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och lägg på lock. Hit kan såsen förberedas.Värm såsen och klicka i smöret under kraftig vispning.

Citrussallad

  1. Skär citron- och grapefrukt i skal- och hinnfria klyftor. pressa saften ur hinnorna och spara den. Blanda citrusklyftor och sallad i en skål. Blanda resten till en dressing och häll över.låt stå i kylen tills servering. Servera laxen med dragonsås, potatisstubbe och citrussallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



therese

2012-02-16

fantastiskt gott min 6åriga dotter var helt tokig i maten hon tyckte de var så gott och de tyckte vi med

Liknande recept

Asiatisk fisk i ugn

(22)

Torsk i saffranssås med rosépeppar

(85)

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(2)

Ugnslax med kokos och apelsin

(51)

Lax med ingefära, chili och lime

(22)

Gravad röding

(22)

Morots- och sesampanerad lax med persiljemos

(3)

Kokospanerade tonfiskbollar med doppsås

(8)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies