Grönkålspaj med skinka och Västerbottensost

Grönkålspaj med skinka och Västerbottensost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(36)

Fantastisk grönkålspaj med Västerbottensost, skinka och riven muskot som serveras med en smakrik senapskräm.

Tillagningstid: 1 timme 15 minuter
Ugnstemperatur:225-200º
4 portioner
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 2.5 dl grädde
  • 3 ägg
  • 500 g fryst tinad hackad grönkål
  • 200 g strimlad julskinka
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • 0.5 tsk salt
  • Senapscrème:
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk senap
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, för hand eller i matberedare. Tryck ut den i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, med löstagbar kant. Låt vila i kylen cirka 30 minuter.

Pajdeg

  1. Nagga degen och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225 grader cirka 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader.
  2. Vispa ihop grädde och ägg. Tillsätt grönkål, skinka, 1 deciliter ost, salt, peppar och muskot. Fyll pajskalet och strö över resterande ost.
  3. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 25 minuter.

Senapscrème

  1. Rör ihop ingredienserna till senapscrèmen och servera med pajen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Eva

2021-01-04

Mycket gott! Tog tid att göra, eftersom jag använde nyskördad grönkål från trädgården, men väl värt all tid. Vi är bara två i hushållet, så vi hade god middag till två dagar.

Checkbox Coop

2019-01-11

Hej Eivor! I receptet har vi använt fryst, tinad grönkål. Använder du färsk kål bör du förvälla den först. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Eivor

2019-01-10

Ska grönkålen förvällas först? Eller bara tinas upp?

Diana

2014-12-01

Jättegott! Jag har även bytt ut pajdegen mot kokt penne pasta och och sedan gjort gratängen på samma sätt. Blir också dundergott!

Jürgen M.

2011-12-22

Enkelt recept snabbt och jättegott !

Grönkålspaj med skinka och Västerbottensost
15 st
  • Ingredienser (15)
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 2.5 dl grädde
  • 3 ägg
  • 500 g fryst tinad hackad grönkål
  • 200 g strimlad julskinka
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • 0.5 tsk salt
  • Senapscrème:
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk senap
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt

Grönkålspaj med skinka och Västerbottensost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(36)

Fantastisk grönkålspaj med Västerbottensost, skinka och riven muskot som serveras med en smakrik senapskräm.

Tillagningstid: 1 timme 15 minuter
Ugnstemperatur:225-200º
4 portioner

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, för hand eller i matberedare. Tryck ut den i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, med löstagbar kant. Låt vila i kylen cirka 30 minuter.

Pajdeg

  1. Nagga degen och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225 grader cirka 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader.
  2. Vispa ihop grädde och ägg. Tillsätt grönkål, skinka, 1 deciliter ost, salt, peppar och muskot. Fyll pajskalet och strö över resterande ost.
  3. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 25 minuter.

Senapscrème

  1. Rör ihop ingredienserna till senapscrèmen och servera med pajen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Eva

2021-01-04

Mycket gott! Tog tid att göra, eftersom jag använde nyskördad grönkål från trädgården, men väl värt all tid. Vi är bara två i hushållet, så vi hade god middag till två dagar.

Checkbox Coop

2019-01-11

Hej Eivor! I receptet har vi använt fryst, tinad grönkål. Använder du färsk kål bör du förvälla den först. Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Eivor

2019-01-10

Ska grönkålen förvällas först? Eller bara tinas upp?

Diana

2014-12-01

Jättegott! Jag har även bytt ut pajdegen mot kokt penne pasta och och sedan gjort gratängen på samma sätt. Blir också dundergott!

Jürgen M.

2011-12-22

Enkelt recept snabbt och jättegott !