Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt
Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt
  • Tid 45 min

Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt

4 (2 betyg)

Recept av Niklas Ekstedt och foto: Wolfgang Kleinschmidt

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 17

Ingredienser

4 portioner
  • 1 spetskål
  • 1 aubergine
  • 0.5 tsk salt
  • 1 blodgrapefrukt eller apelsin
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk pressad citronsaft
Yoghurtsås
  • 100 g fetaost
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 0.5 msk vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk olivolja
Till servering
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 dl valnötter
  • riven parmesan
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skär kålen i fyra klyftor genom rotbiten. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg ut på en skärbräda och salta på båda sidor. Skär bort grapefruktskalet med en kniv och skär ut filéerna.

  2. 2

    Grilla kålklyftorna på båda snittytor. Låt gå så länge att de får rejält med färg, nästan brända.Lägg kålen i det kokande vattnet och koka 2–3 min. Lyft upp med en tång och lägg på ett fat att rinna av. Grilla auberginen på båda sidor till fin färg. Blanda olja, timjan, vitlök och citronsaft.

  3. 3

    Vänd varsamt auberginen i oljan. Vid servering, vänd hastigt kålen på grillen för att få upp värmen igen. Fördela kål, aubergine och grapefrukt på ett serveringsfat och strö över salt, krossade valnötter och finriven parmesan.

Yoghurtsås:

  1. 1

    Smula ner fetaosten i en skål och blanda med yoghurt, vitlök och spiskummin. Pudra yoghurtsåsen med paprikapulver och ringla över olja. Servera!

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Lovisa

    Stekte kålklyftorna istället för att grilla - det blev en mycket god rätt! Tvååringen inte jätteförtjust dock ;)