Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt

Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(12)

Recept av Niklas Ekstedt och foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tillagningstid: 45 min
4 portioner
  • 1 spetskål
  • 1 aubergine
  • 1 blodgrapefrukt eller apelsin
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 0.5 tsk salt
  • Yoghurtsås
  • 100 g fetaost
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 0.5 msk vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk olivolja
  • Till servering
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 dl valnötter
  • riven parmesan

Gör så här

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skär kålen i fyra klyftor genom rotbiten. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg ut på en skärbräda och salta på båda sidor. Skär bort grapefruktskalet med en kniv och skär ut filéerna.
  2. Grilla kålklyftorna på båda snittytor. Låt gå så länge att de får rejält med färg, nästan brända.Lägg kålen i det kokande vattnet och koka 2–3 min. Lyft upp med en tång och lägg på ett fat att rinna av. Grilla auberginen på båda sidor till fin färg. Blanda olja, timjan, vitlök och citronsaft.
  3. Vänd varsamt auberginen i oljan. Vid servering, vänd hastigt kålen på grillen för att få upp värmen igen. Fördela kål, aubergine och grapefrukt på ett serveringsfat och strö över salt, krossade valnötter och finriven parmesan.

Yoghurtsås:

  1. Smula ner fetaosten i en skål och blanda med yoghurt, vitlök och spiskummin. Pudra yoghurtsåsen med paprikapulver och ringla över olja. Servera!

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Agnetha

2020-08-24

Väldigt gott! Lagade till två vuxna och började bakifrån med fetaoströran, så att den fick gotta till sig

Lovisa

2018-02-27

Stekte kålklyftorna istället för att grilla - det blev en mycket god rätt! Tvååringen inte jätteförtjust dock ;)

Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 1 spetskål
  • 1 aubergine
  • 1 blodgrapefrukt eller apelsin
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 0.5 tsk salt
  • Yoghurtsås
  • 100 g fetaost
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 0.5 msk vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk olivolja
  • Till servering
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 dl valnötter
  • riven parmesan

Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(12)

Recept av Niklas Ekstedt och foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tillagningstid: 45 min
4 portioner

Gör så här

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skär kålen i fyra klyftor genom rotbiten. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg ut på en skärbräda och salta på båda sidor. Skär bort grapefruktskalet med en kniv och skär ut filéerna.
  2. Grilla kålklyftorna på båda snittytor. Låt gå så länge att de får rejält med färg, nästan brända.Lägg kålen i det kokande vattnet och koka 2–3 min. Lyft upp med en tång och lägg på ett fat att rinna av. Grilla auberginen på båda sidor till fin färg. Blanda olja, timjan, vitlök och citronsaft.
  3. Vänd varsamt auberginen i oljan. Vid servering, vänd hastigt kålen på grillen för att få upp värmen igen. Fördela kål, aubergine och grapefrukt på ett serveringsfat och strö över salt, krossade valnötter och finriven parmesan.

Yoghurtsås:

  1. Smula ner fetaosten i en skål och blanda med yoghurt, vitlök och spiskummin. Pudra yoghurtsåsen med paprikapulver och ringla över olja. Servera!

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Agnetha

2020-08-24

Väldigt gott! Lagade till två vuxna och började bakifrån med fetaoströran, så att den fick gotta till sig

Lovisa

2018-02-27

Stekte kålklyftorna istället för att grilla - det blev en mycket god rätt! Tvååringen inte jätteförtjust dock ;)