Gravad torsk

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(26)

Tillagningstid: 30 min + 2 dygn
Ugnstemperatur:Grill
7 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg torskfilé, 2-4 jämnstora filéer
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 3 msk socker
  • dill, rikligt
  • 4 msk salt (ej mineralsalt)

Gör så här

  1. Både fet och mager fisk kan gravas, t ex filead laxfisk, makrill, strömming, torsk och spätta. För säkerhets skull bör man alltid frysa fisk som ska gravas. Den kan nämligen innehålla parasiter (dynt) som oskadliggörs vid ett par dygns djupfrysning. Fisken blir bäst om den fryses före gravningen. Genom gravningen stelnar fiskproteinet.
  2. Filéerna gnids in med salt, socker och peppar, läggs ihop med dill och förvaras svalt 1-2 dygn, beroende på fiskens tjocklek. Färdiggravad fisk kan förvaras i kylskåp ca 1 vecka. Blanda vitpeppar, salt och socker.
  3. Lägg ihop filéerna två och två med saltblandning och dill emellan. Klappa även in saltblandning på utsidan av filéerna. Lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåpet.
  4. Tunna torskfiléer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 11/2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt. Skrapa bort dill och peppar.
  5. Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Mindre torskfiléer kan vara hela eller skäras i bitar eller strimlor.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Laxfilé med romsås

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Laxpasta med pesto och kallrökt lax

Betyg
Betyg
(37)
Spara recept

Sjötungsfiléer med laxfärs och sauce tomate

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Halstrad fjällröding med löjromspotatis

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Grilla fisk i foliepaket

Betyg
Betyg
(144)
Spara recept

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Ättiksinkokt lax med rosépeppar

Betyg
Betyg
(121)
Spara recept

Sej i ugnen med krispig topping

Betyg
Betyg
(22)
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 1 kg torskfilé, 2-4 jämnstora filéer
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 3 msk socker
  • dill, rikligt
  • 4 msk salt (ej mineralsalt)

Gravad torsk

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(26)

Tillagningstid: 30 min + 2 dygn
Ugnstemperatur:Grill
7 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Både fet och mager fisk kan gravas, t ex filead laxfisk, makrill, strömming, torsk och spätta. För säkerhets skull bör man alltid frysa fisk som ska gravas. Den kan nämligen innehålla parasiter (dynt) som oskadliggörs vid ett par dygns djupfrysning. Fisken blir bäst om den fryses före gravningen. Genom gravningen stelnar fiskproteinet.
  2. Filéerna gnids in med salt, socker och peppar, läggs ihop med dill och förvaras svalt 1-2 dygn, beroende på fiskens tjocklek. Färdiggravad fisk kan förvaras i kylskåp ca 1 vecka. Blanda vitpeppar, salt och socker.
  3. Lägg ihop filéerna två och två med saltblandning och dill emellan. Klappa även in saltblandning på utsidan av filéerna. Lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåpet.
  4. Tunna torskfiléer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 11/2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt. Skrapa bort dill och peppar.
  5. Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Mindre torskfiléer kan vara hela eller skäras i bitar eller strimlor.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Laxfilé med romsås

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Laxpasta med pesto och kallrökt lax

Betyg
Betyg
(37)
Spara recept

Sjötungsfiléer med laxfärs och sauce tomate

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Halstrad fjällröding med löjromspotatis

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Grilla fisk i foliepaket

Betyg
Betyg
(144)
Spara recept

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Ättiksinkokt lax med rosépeppar

Betyg
Betyg
(121)
Spara recept

Sej i ugnen med krispig topping

Betyg
Betyg
(22)