Gravad torsk

Betyg (1-5):
3.16 (25 betyg)

Ugnstemperatur:Grill
7 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (5)
  • 1 kg torskfilé, 2-4 jämnstora filéer
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 3 msk socker
  • dill, rikligt
  • 4 msk salt (ej mineralsalt)

Gör så här

  1. Både fet och mager fisk kan gravas, t ex filead laxfisk, makrill, strömming, torsk och spätta. För säkerhets skull bör man alltid frysa fisk som ska gravas. Den kan nämligen innehålla parasiter (dynt) som oskadliggörs vid ett par dygns djupfrysning. Fisken blir bäst om den fryses före gravningen. Genom gravningen stelnar fiskproteinet.
  2. Filéerna gnids in med salt, socker och peppar, läggs ihop med dill och förvaras svalt 1-2 dygn, beroende på fiskens tjocklek. Färdiggravad fisk kan förvaras i kylskåp ca 1 vecka. Blanda vitpeppar, salt och socker.
  3. Lägg ihop filéerna två och två med saltblandning och dill emellan. Klappa även in saltblandning på utsidan av filéerna. Lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåpet.
  4. Tunna torskfiléer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 11/2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt. Skrapa bort dill och peppar.
  5. Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Mindre torskfiléer kan vara hela eller skäras i bitar eller strimlor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Lax- och spenatpaj

(90)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(4)

Gravad röding

(22)

Laxfilé med romsås

(7)

Spett med bläckfisk och räkor

(2)

Halstrad fjällröding med löjromspotatis

(13)

Fisk i foliepaket på grillen

(132)

Sej i ugnen med krispig topping

(16)
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 1 kg torskfilé, 2-4 jämnstora filéer
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 3 msk socker
  • dill, rikligt
  • 4 msk salt (ej mineralsalt)

Gravad torsk

Betyg (1-5):
3.16 (25 betyg)

Ugnstemperatur:Grill
7 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Både fet och mager fisk kan gravas, t ex filead laxfisk, makrill, strömming, torsk och spätta. För säkerhets skull bör man alltid frysa fisk som ska gravas. Den kan nämligen innehålla parasiter (dynt) som oskadliggörs vid ett par dygns djupfrysning. Fisken blir bäst om den fryses före gravningen. Genom gravningen stelnar fiskproteinet.
  2. Filéerna gnids in med salt, socker och peppar, läggs ihop med dill och förvaras svalt 1-2 dygn, beroende på fiskens tjocklek. Färdiggravad fisk kan förvaras i kylskåp ca 1 vecka. Blanda vitpeppar, salt och socker.
  3. Lägg ihop filéerna två och två med saltblandning och dill emellan. Klappa även in saltblandning på utsidan av filéerna. Lägg dem i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåpet.
  4. Tunna torskfiléer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 11/2 dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt. Skrapa bort dill och peppar.
  5. Skär fisken i tunna skivor på snedden med en lång vass kniv. Mindre torskfiléer kan vara hela eller skäras i bitar eller strimlor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Lax- och spenatpaj

(90)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(4)

Gravad röding

(22)

Laxfilé med romsås

(7)

Spett med bläckfisk och räkor

(2)

Halstrad fjällröding med löjromspotatis

(13)

Fisk i foliepaket på grillen

(132)

Sej i ugnen med krispig topping

(16)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies