Gratinerad lax med basilika och västerbottensost
  • Tid 40 min
  • Ugn 200º

Gratinerad lax med basilika och västerbottensost

4.45 (29 betyg)

En uppdaterad version av den klassiska fiskgratängen. Smakrik och krämig. Recept av Gustav Trägårdh och foto: Åsa Dahlgren

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 14
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 250 g skogschampinjoner, delade
  • 3 vitlöksklyfta, skivade
  • 70 g färsk spenat
  • 200 g körsbärstomat
Basilika- och västerbottenssås
  • 2.5 dl grädde
  • 2 msk fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 1 kruka färsk basilika, grovhackad
  • 50 g västerbottensost, riven
Till servering
  • ris eller potatis
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i portionsbitar och salta. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Stek svamp och vitlök ca 5 min.

  2. 2

    Lägg ner spenaten och vänd runt tills den sjunkit ihop. Tillsätt tomaterna. Täck botten på en ugnsform med svampblandningen.

  3. 3

    Lägg laxbitarna ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen. Blanda alla ingredienser till såsen och häll den över fisken.

  4. 4

    Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Servera med en grönsallad och ris eller kokt potatis.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Självklart funkar det med andra fisksorter än lax.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Marie

    Jättegott! Jag brukar använda fryst torskblock, vanliga kvisttomater samt fryst spenat och basilika, då blir det en billigare och lättare rätt som fortfarande smakar fantastiskt. Matvete funkar också bra till.

  • Tom

    Mycket god laxrätt. Torsk funkar lika bra. Till vardags har vi hoppat tomat och svamp. Fortfarande lika gott. Tar den ost jag har och recept fungerar perfekt med de billigare osorterad fryst lax paketen.