Gratinerad lax med basilika och Västerbottensost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(49)

En uppdaterad version av den klassiska fiskgratängen. Smakrik och krämig. Recept av Gustav Trägårdh och foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g laxfilé
  • 1 msk smör
  • 250 g skogschampinjoner, delade
  • 3 vitlöksklyfta, skivade
  • 70 g färsk spenat
  • 200 g körsbärstomat
  • 1 tsk salt
  • Sås med basilika och Västerbottensost
  • 2.5 dl grädde
  • 2 msk fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 1 kruka färsk basilika, grovhackad
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • Till servering
  • ris eller potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i portionsbitar och salta. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Stek svamp och vitlök ca 5 min.
  2. Lägg ner spenaten och vänd runt tills den sjunkit ihop. Tillsätt tomaterna. Täck botten på en ugnsform med svampblandningen.
  3. Lägg laxbitarna ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen. Blanda alla ingredienser till såsen och häll den över fisken.
  4. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Servera med en grönsallad och ris eller kokt potatis.

Tips

Självklart funkar det med andra fisksorter än lax.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ulrika J

2020-07-12

Otroligt gott! Gillades av hela familjen.

Elin

2020-02-04

Jättegod fiskrätt som känns lite lyxig tack vare laxen. Rekommenderar absolut denna rätt.

Marie

2017-04-23

Jättegott! Jag brukar använda fryst torskblock, vanliga kvisttomater samt fryst spenat och basilika, då blir det en billigare och lättare rätt som fortfarande smakar fantastiskt. Matvete funkar också bra till.

Tom

2017-04-15

Mycket god laxrätt. Torsk funkar lika bra. Till vardags har vi hoppat tomat och svamp. Fortfarande lika gott. Tar den ost jag har och recept fungerar perfekt med de billigare osorterad fryst lax paketen.

Liknande recept

Spara recept

Ugnslax med kokos och apelsin

Betyg
Betyg
(59)
Spara recept

Ugnsfisk med saffran och vitlök

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Fiskgryta med saffran och räkor

Betyg
Betyg
(78)
Spara recept

Fiskbullar i thaisås

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Asiatisk fisk i ugn

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Fisk bordelaise

Betyg
Betyg
(92)
Spara recept

Torsk i saffranssås med rosépeppar

Betyg
Betyg
(97)
Spara recept

Brasiliansk fiskgryta

Betyg
Betyg
(5)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 500 g laxfilé
  • 1 msk smör
  • 250 g skogschampinjoner, delade
  • 3 vitlöksklyfta, skivade
  • 70 g färsk spenat
  • 200 g körsbärstomat
  • 1 tsk salt
  • Sås med basilika och Västerbottensost
  • 2.5 dl grädde
  • 2 msk fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 1 kruka färsk basilika, grovhackad
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • Till servering
  • ris eller potatis

Gratinerad lax med basilika och Västerbottensost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(49)

En uppdaterad version av den klassiska fiskgratängen. Smakrik och krämig. Recept av Gustav Trägårdh och foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i portionsbitar och salta. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Stek svamp och vitlök ca 5 min.
  2. Lägg ner spenaten och vänd runt tills den sjunkit ihop. Tillsätt tomaterna. Täck botten på en ugnsform med svampblandningen.
  3. Lägg laxbitarna ovanpå och dra några varv med pepparkvarnen. Blanda alla ingredienser till såsen och häll den över fisken.
  4. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Servera med en grönsallad och ris eller kokt potatis.

Tips

Självklart funkar det med andra fisksorter än lax.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ulrika J

2020-07-12

Otroligt gott! Gillades av hela familjen.

Elin

2020-02-04

Jättegod fiskrätt som känns lite lyxig tack vare laxen. Rekommenderar absolut denna rätt.

Marie

2017-04-23

Jättegott! Jag brukar använda fryst torskblock, vanliga kvisttomater samt fryst spenat och basilika, då blir det en billigare och lättare rätt som fortfarande smakar fantastiskt. Matvete funkar också bra till.

Tom

2017-04-15

Mycket god laxrätt. Torsk funkar lika bra. Till vardags har vi hoppat tomat och svamp. Fortfarande lika gott. Tar den ost jag har och recept fungerar perfekt med de billigare osorterad fryst lax paketen.

Liknande recept

Spara recept

Ugnslax med kokos och apelsin

Betyg
Betyg
(59)
Spara recept

Ugnsfisk med saffran och vitlök

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Fiskgryta med saffran och räkor

Betyg
Betyg
(78)
Spara recept

Fiskbullar i thaisås

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Asiatisk fisk i ugn

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Fisk bordelaise

Betyg
Betyg
(92)
Spara recept

Torsk i saffranssås med rosépeppar

Betyg
Betyg
(97)
Spara recept

Brasiliansk fiskgryta

Betyg
Betyg
(5)