Gammaldags vaniljglass

Gammaldags vaniljglass

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(18)

Det är roligt att servera glass som man gjort alldeles själv. Dessutom blir det så mycket godare.

Tillagningstid: 6 timmar
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 4 dl mellangrädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Vispa äggulor och socker i en värmetålig glasskål tills blandningen är pösig, tjock och slät. Det ska bildas ett band när man drar vispen över ytan.
  2. Koka upp grädden i en liten kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna. Rör ner skal, frön och salt i grädden. Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.
  3. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör långsamt och oavbrutet med en träsked tills krämen är så tjock att den täcker baksidan av skeden. Tar ca 10 minuter. Vattnet får inte koka, bara sjuda. Tag upp vaniljstången. Tag från värmen och ställ skålen i över kallt vatten tills blandningen kallnat. Frys glassen i glassmaskin enligt instruktion.
  4. Utan glassmaskin: Frys massan övertäckt 3-6 timmar. Vispa glassmassan 3-4 gånger under infrysningstiden. Flytta till kylskåp ca 20 minuter innan servering. Skeda upp glassen i portionsglas eller glasstrutar.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Gammaldags vaniljglass
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 4 dl mellangrädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 krm salt

Gammaldags vaniljglass

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(18)

Det är roligt att servera glass som man gjort alldeles själv. Dessutom blir det så mycket godare.

Tillagningstid: 6 timmar
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Vispa äggulor och socker i en värmetålig glasskål tills blandningen är pösig, tjock och slät. Det ska bildas ett band när man drar vispen över ytan.
  2. Koka upp grädden i en liten kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna. Rör ner skal, frön och salt i grädden. Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.
  3. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör långsamt och oavbrutet med en träsked tills krämen är så tjock att den täcker baksidan av skeden. Tar ca 10 minuter. Vattnet får inte koka, bara sjuda. Tag upp vaniljstången. Tag från värmen och ställ skålen i över kallt vatten tills blandningen kallnat. Frys glassen i glassmaskin enligt instruktion.
  4. Utan glassmaskin: Frys massan övertäckt 3-6 timmar. Vispa glassmassan 3-4 gånger under infrysningstiden. Flytta till kylskåp ca 20 minuter innan servering. Skeda upp glassen i portionsglas eller glasstrutar.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!