
Kokostårta
Betyg (1-5):
Ljuvligt bakverk med luftig gräddfyllning och len söt glasyr.
Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:175º
8 portioner
- 125 g smör
- 2.5 dl socker
- 1.5 dl kokosmjölk
- 2 ägg, gulan och vitan för sig
- 0.5 tsk vaniljsocker
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk matfett till formen
- 0.5 dl ströbröd
- Fyllning:
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- Glasyr:
- 2 ägg, endast vitan
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl sirap
- 1 nypa salt
- Garnering:
- 100 g kokosflingor
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker mjukt. Tillsätt kokosmjölken. Vispa äggulorna med vaniljsockret. Blanda ihop med smörblandningen, tillsätt vetemjöl och bakpulver. Vispa äggvitorna hårda, blanda ner dem försiktigt i smeten. Smöra och bröa en hjärtformad bakform och häll i smeten. Grädda kakan i ca 30 minuter. Låt kakan svalna.
Fyllning
- Vispa grädde, socker och vaniljsocker.
Glasyr
- Vispa äggvitorna till skum, blanda försiktigt ner sockret och därefter salt, vaniljsocker och sirap. Fortsätt vispa tills vitan är hård.
- När kakan svalnat dela den i två delar. Lägg gräddfyllningen mellan bottnarna. Bred glasyren ovanpå och på sidorna, strö över kokos.
Kokostårta
Betyg (1-5):
Ljuvligt bakverk med luftig gräddfyllning och len söt glasyr.
Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:175º
8 portioner
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker mjukt. Tillsätt kokosmjölken. Vispa äggulorna med vaniljsockret. Blanda ihop med smörblandningen, tillsätt vetemjöl och bakpulver. Vispa äggvitorna hårda, blanda ner dem försiktigt i smeten. Smöra och bröa en hjärtformad bakform och häll i smeten. Grädda kakan i ca 30 minuter. Låt kakan svalna.
Fyllning
- Vispa grädde, socker och vaniljsocker.
Glasyr
- Vispa äggvitorna till skum, blanda försiktigt ner sockret och därefter salt, vaniljsocker och sirap. Fortsätt vispa tills vitan är hård.
- När kakan svalnat dela den i två delar. Lägg gräddfyllningen mellan bottnarna. Bred glasyren ovanpå och på sidorna, strö över kokos.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-10-15
Hej Ingela! Det stämmer det du säger, det kan vara svårt att få plastskålar helt rena från fett vid diskning, och därför är glas- eller metallskål bättre! Lycka till med bakandet!
2019-10-13
Jag har lärt mig att äggvita ska vispas i glas-, metall- eller porslinsskål, aldrig i plastbunke. Kan det ha varit problemet när inte vitan gick att få till fast skum?
2011-12-22
Glasyren bara faller ihop... har vispat hur länge somhelst, blir inte alls som på bilden!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-10-15
Hej Ingela! Det stämmer det du säger, det kan vara svårt att få plastskålar helt rena från fett vid diskning, och därför är glas- eller metallskål bättre! Lycka till med bakandet!
Ingela
2019-10-13
Jag har lärt mig att äggvita ska vispas i glas-, metall- eller porslinsskål, aldrig i plastbunke. Kan det ha varit problemet när inte vitan gick att få till fast skum?
Mana
2011-12-22
Glasyren bara faller ihop... har vispat hur länge somhelst, blir inte alls som på bilden!