Friterad blomkål med sötstark sås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(28)

Friteringen och såsen gör blomkålen magiskt god. Recept ur kokboken Det gröna asien av Rain Lundström.

Tillagningstid: 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 380 g kokta kikärtor (enbart spadet)
  • 1 dl majsstärkelse
  • 0.5 liter neutral olja, till fritering
  • Tomatsås
  • 1 dl passerade tomater
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk agavesirap eller honung
  • 1 msk srirachasås
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Till servering
  • 3 dl jasminris
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 1 msk sesamfrön, torrostade

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Koka upp ingredienserna till tomatsåsen. Låt puttra och tjockna lite, ca 10 min.
  2. Skär blomkålen i små buketter. Häll kikärtsspadet i en skål och majsstärkelsen i en annan. Hetta upp olja till 170° i en kastrull med höga kanter.
  3. Doppa blomkålen först i kikärtsspadet och sedan i majsstärkelsen. Fritera några buketter åt gången tills de har fin gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Lägg den friterade blomkålen i en skål och vänd runt med tomatsåsen. Strö över salladslök och sesamfrön. Servera med riset.

Tips

Använd kikärterna i sallad eller ugnsrosta med sesamolja och salt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Pia

2021-01-17

En klar favorit med friterade blomkålsknyten, passar så bra med den smakrika tomatsåsen och ett välsköljt basmatiris till, samt knaperstekt ekologisk bacon, men det är ju valfritt.

Magdalena

2021-01-02

Alldeles för stark sås, för mycket sriracha? Svårt att få till friteringen, den smakade inte så mycket. Fick även ha på dubbelt så mycket majsstärkelse. Onödigt att slösa bort en flaska olja på detta recept. Och som vanligt är Coop och Sara B snål med proteinerna i recepten. Synd! Det gör att man drar sig för Coops recept. När det dessutom blir halvdant som detta recept så ledsnar man och går till konkurrerande sajten ICA istället. Rekommenderar inte denna maträtt. Tråkig smak på blomkålen, för stark sås. En hel flaska olja slösades bort till fritering och maträtten saknade proteiner. Tummen ner!

Johanna

2020-10-16

Sååå goooott!!! 👌🏼 Vi hade såsen som dipp i soyaskålar. Vi friterade champinjoner och blomkålens blad också! Och en massa koriander så klart!

Jesper

2020-09-04

Mycket god rätt med bra dynamik och fin smakbalans!

Louise

2020-08-25

Så gott!

Ingemar

2020-07-25

God tomatröra med bra sting.

Liknande recept

Spara recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Köttfärssoppa tacostyle

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Ris med pumpa, svarta bönor och granatäppelsallad

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Risnudelsallad med broccoli

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Räktacos

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Grillad paprikasallad med chipotlevinägrett

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Lax- och spenatpaj

Betyg
Betyg
(102)
Spara recept

Rödgrön caesar coleslaw

Betyg
Betyg
(2)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 380 g kokta kikärtor (enbart spadet)
  • 1 dl majsstärkelse
  • 0.5 liter neutral olja, till fritering
  • Tomatsås
  • 1 dl passerade tomater
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk agavesirap eller honung
  • 1 msk srirachasås
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Till servering
  • 3 dl jasminris
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 1 msk sesamfrön, torrostade

Friterad blomkål med sötstark sås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(28)

Friteringen och såsen gör blomkålen magiskt god. Recept ur kokboken Det gröna asien av Rain Lundström.

Tillagningstid: 30 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Koka upp ingredienserna till tomatsåsen. Låt puttra och tjockna lite, ca 10 min.
  2. Skär blomkålen i små buketter. Häll kikärtsspadet i en skål och majsstärkelsen i en annan. Hetta upp olja till 170° i en kastrull med höga kanter.
  3. Doppa blomkålen först i kikärtsspadet och sedan i majsstärkelsen. Fritera några buketter åt gången tills de har fin gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Lägg den friterade blomkålen i en skål och vänd runt med tomatsåsen. Strö över salladslök och sesamfrön. Servera med riset.

Tips

Använd kikärterna i sallad eller ugnsrosta med sesamolja och salt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Pia

2021-01-17

En klar favorit med friterade blomkålsknyten, passar så bra med den smakrika tomatsåsen och ett välsköljt basmatiris till, samt knaperstekt ekologisk bacon, men det är ju valfritt.

Magdalena

2021-01-02

Alldeles för stark sås, för mycket sriracha? Svårt att få till friteringen, den smakade inte så mycket. Fick även ha på dubbelt så mycket majsstärkelse. Onödigt att slösa bort en flaska olja på detta recept. Och som vanligt är Coop och Sara B snål med proteinerna i recepten. Synd! Det gör att man drar sig för Coops recept. När det dessutom blir halvdant som detta recept så ledsnar man och går till konkurrerande sajten ICA istället. Rekommenderar inte denna maträtt. Tråkig smak på blomkålen, för stark sås. En hel flaska olja slösades bort till fritering och maträtten saknade proteiner. Tummen ner!

Johanna

2020-10-16

Sååå goooott!!! 👌🏼 Vi hade såsen som dipp i soyaskålar. Vi friterade champinjoner och blomkålens blad också! Och en massa koriander så klart!

Jesper

2020-09-04

Mycket god rätt med bra dynamik och fin smakbalans!

Louise

2020-08-25

Så gott!

Ingemar

2020-07-25

God tomatröra med bra sting.

Liknande recept

Spara recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Köttfärssoppa tacostyle

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Ris med pumpa, svarta bönor och granatäppelsallad

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Risnudelsallad med broccoli

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Räktacos

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Grillad paprikasallad med chipotlevinägrett

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Lax- och spenatpaj

Betyg
Betyg
(102)
Spara recept

Rödgrön caesar coleslaw

Betyg
Betyg
(2)