
Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon
Här spelar den ugnsrostade blomkålen huvudrollen. Av rostningen blir blomkålen nötig och söt i smaken. En smakrik ostsås och knaprigt kycklingbacon passar perfekt till.
- 1 kg blomkål
- 1 msk olivolja
- 140 g kalkonbacon eller kycklingbacon
- 1 tsk salt
- Ostsås:
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- olivolja
- 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
- 150 g emmentalerost, grovriven
- 3 timjankvistar + till garnering
- 1 tsk majsena
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär blomkålen i cm-tjocka skivor rätt igenom med blast och roten kvar. Fördela blomkålen på en ugnsplåt och ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.
Ostsås:
- Fräs vitlöken hastigt i några droppar olja i en kastrull. Häll i vin och låt koka upp. Lägg ner ost och timjan och sjud under omrörning någon minut. Tillsätt majsena och rör om till en slät sås.
- Stek baconet knaprigt i en stekpanna med smör i. Ringla ostsåsen över blomkålen och strö över baconet vid servering. Garnera med timjan.
Servering
Tips

Ostsåsen är supergod att doppa bröd eller grönsaker i precis som en ostfondue.
Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon
Här spelar den ugnsrostade blomkålen huvudrollen. Av rostningen blir blomkålen nötig och söt i smaken. En smakrik ostsås och knaprigt kycklingbacon passar perfekt till.
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär blomkålen i cm-tjocka skivor rätt igenom med blast och roten kvar. Fördela blomkålen på en ugnsplåt och ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.
Ostsås:
- Fräs vitlöken hastigt i några droppar olja i en kastrull. Häll i vin och låt koka upp. Lägg ner ost och timjan och sjud under omrörning någon minut. Tillsätt majsena och rör om till en slät sås.
- Stek baconet knaprigt i en stekpanna med smör i. Ringla ostsåsen över blomkålen och strö över baconet vid servering. Garnera med timjan.
Servering
Tips

Ostsåsen är supergod att doppa bröd eller grönsaker i precis som en ostfondue.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-04-03
Gott recept. Nästa gång ska jag se till att blomkålen är klar från ugnen innan jag gör ostsåsen. Nu svalnade ostsåsen och var nästan omöjlig och få flytande igen.
2022-04-01
Så goda ingredienser....men till ostsåsen med emmentalerost, blev bara en klump.
2021-01-12
Gott och enkelt. Hade inga problem att få en slät sås, kanske är en fråga om temperatur.
2020-09-30
Emmentalerosten blev inte heller en slät sås ...
2020-07-02
Eftersom jag inte gillar emmentalerost bytte jag ut den mot Änglamarks herrgårdsost, men det funkade inte! Osten smälte inte alls till någon slät sås. Vet inte om det berodde på ostbytet, men OM det gjorde det: Skriv ut i receptet att det är viktigt att använda angiven ostsort, tack!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Magnus
2022-04-03
Gott recept. Nästa gång ska jag se till att blomkålen är klar från ugnen innan jag gör ostsåsen. Nu svalnade ostsåsen och var nästan omöjlig och få flytande igen.
Kristina
2022-04-01
Så goda ingredienser....men till ostsåsen med emmentalerost, blev bara en klump.
Kristin
2021-01-12
Gott och enkelt. Hade inga problem att få en slät sås, kanske är en fråga om temperatur.
Rikard
2020-09-30
Emmentalerosten blev inte heller en slät sås ...
Edith
2020-07-02
Eftersom jag inte gillar emmentalerost bytte jag ut den mot Änglamarks herrgårdsost, men det funkade inte! Osten smälte inte alls till någon slät sås. Vet inte om det berodde på ostbytet, men OM det gjorde det: Skriv ut i receptet att det är viktigt att använda angiven ostsort, tack!