Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon

Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

Här spelar den ugnsrostade blomkålen huvudrollen. Av rostningen blir blomkålen nötig och söt i smaken. En smakrik ostsås och knaprigt kycklingbacon passar perfekt till.

Tillagningstid: 25 min
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
  • 1 kg blomkål
  • 1 msk olivolja
  • 140 g kalkonbacon eller kycklingbacon
  • 1 tsk salt
  • Ostsås:
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 150 g emmentalerost, grovriven
  • 3 timjankvistar + till garnering
  • 1 tsk majsena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär blomkålen i cm-tjocka skivor rätt igenom med blast och roten kvar. Fördela blomkålen på en ugnsplåt och ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.

Ostsås:

  1. Fräs vitlöken hastigt i några droppar olja i en kastrull. Häll i vin och låt koka upp. Lägg ner ost och timjan och sjud under omrörning någon minut. Tillsätt majsena och rör om till en slät sås.
  2. Stek baconet knaprigt i en stekpanna med smör i. Ringla ostsåsen över blomkålen och strö över baconet vid servering. Garnera med timjan.

Servering

Garnera med strimlad salladslök.

Tips

Ostsåsen är supergod att doppa bröd eller grönsaker i precis som en ostfondue.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Magnus

2022-04-03

Gott recept. Nästa gång ska jag se till att blomkålen är klar från ugnen innan jag gör ostsåsen. Nu svalnade ostsåsen och var nästan omöjlig och få flytande igen.

Kristina

2022-04-01

Så goda ingredienser....men till ostsåsen med emmentalerost, blev bara en klump.

Kristin

2021-01-12

Gott och enkelt. Hade inga problem att få en slät sås, kanske är en fråga om temperatur.

Rikard

2020-09-30

Emmentalerosten blev inte heller en slät sås ...

Edith

2020-07-02

Eftersom jag inte gillar emmentalerost bytte jag ut den mot Änglamarks herrgårdsost, men det funkade inte! Osten smälte inte alls till någon slät sås. Vet inte om det berodde på ostbytet, men OM det gjorde det: Skriv ut i receptet att det är viktigt att använda angiven ostsort, tack!

Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 1 kg blomkål
  • 1 msk olivolja
  • 140 g kalkonbacon eller kycklingbacon
  • 1 tsk salt
  • Ostsås:
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 150 g emmentalerost, grovriven
  • 3 timjankvistar + till garnering
  • 1 tsk majsena

Blomkålsgratäng med ostsås och kycklingbacon

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

Här spelar den ugnsrostade blomkålen huvudrollen. Av rostningen blir blomkålen nötig och söt i smaken. En smakrik ostsås och knaprigt kycklingbacon passar perfekt till.

Tillagningstid: 25 min
Ugnstemperatur:225º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär blomkålen i cm-tjocka skivor rätt igenom med blast och roten kvar. Fördela blomkålen på en ugnsplåt och ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.

Ostsås:

  1. Fräs vitlöken hastigt i några droppar olja i en kastrull. Häll i vin och låt koka upp. Lägg ner ost och timjan och sjud under omrörning någon minut. Tillsätt majsena och rör om till en slät sås.
  2. Stek baconet knaprigt i en stekpanna med smör i. Ringla ostsåsen över blomkålen och strö över baconet vid servering. Garnera med timjan.

Servering

Garnera med strimlad salladslök.

Tips

Ostsåsen är supergod att doppa bröd eller grönsaker i precis som en ostfondue.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Magnus

2022-04-03

Gott recept. Nästa gång ska jag se till att blomkålen är klar från ugnen innan jag gör ostsåsen. Nu svalnade ostsåsen och var nästan omöjlig och få flytande igen.

Kristina

2022-04-01

Så goda ingredienser....men till ostsåsen med emmentalerost, blev bara en klump.

Kristin

2021-01-12

Gott och enkelt. Hade inga problem att få en slät sås, kanske är en fråga om temperatur.

Rikard

2020-09-30

Emmentalerosten blev inte heller en slät sås ...

Edith

2020-07-02

Eftersom jag inte gillar emmentalerost bytte jag ut den mot Änglamarks herrgårdsost, men det funkade inte! Osten smälte inte alls till någon slät sås. Vet inte om det berodde på ostbytet, men OM det gjorde det: Skriv ut i receptet att det är viktigt att använda angiven ostsort, tack!