Frikadeller kokta i tomatsås

Frikadeller kokta i tomatsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(52)

Frikadeller i tomatsås, en favorit som funkar perfekt som både vardag och festmiddag. Lättlagat recept på smakrika köttbullar med parmesan som sjuder i en god tomatsås och serveras med nykokt pasta.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0.5 dl ströbröd
  • 0.5 gul lök, finhackad
  • 3 dl finriven parmesan
  • 2 dl finhackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • citron, finrivet skal
  • 1 tsk salt
  • Tomatsås
  • 0.5 gula lökar, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 msk olivolja
  • 800 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 msk pressad citronsaft
  • salt och peppar
  • Till servering
  • 320 g spagetti
  • 3 dl finriven parmesan
  • färsk basilika eller persilja

Gör så här

  1. Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten, honung och citronsaft. Låt sjuda ca 15 min.
  2. Rör ihop mjölk, ägg och ströbröd. Tillsätt lammfärs, lök, parmesan, persilja, vitlök, citronskal och salt. Blanda och forma smeten till runda små bollar.
  3. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda ca 15 min till. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan i saltat vatten och servera med grytan och riven parmesan. Toppa med basilika eller persilja.

Tips

Det går bra att byta färsen mot vegetarisk formbar färs eller blandfärs.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elin

2022-03-10

Vansinnigt gott! Frikadellerna blev supergoda även utan parmesan och persilja. Vi toppade alltihop med mozzarella innan servering. Så bra recept!

Inga

2022-02-15

Gott!

Checkbox Coop

2022-01-27

Kul att du gillade receptet, Emil! Frikadellerna ska bara sjuda i såsen men blir det ändå stänk kan man ta en kastrull som du skriver, alternativt täcka stekpannan med lock. Ha en fin dag!

Emil

2022-01-26

Kanongött! Tänk bara på att ta en stor hög gryta till detta. Jag använde en stor stekpanna och det blev tomatsås i hela köket

Cecilia

2021-08-13

Bra recept. Serverade med ris istället för pastA, fungerade utmärkt. Även jag hade en skvätt vin i såsen. Använde zucchini och lite palsternacka i stället för lök.

Kalle Ulv

2021-03-08

Supergott, med 3-4x vitlök! Även gul lök x2 skadar inte, liksom vin i såsen isf vatten. 1 riven citron och saften av halva, funkar fint, 3 dl parmesan motsvarar ungefär 120 g. Med en flaska Chianti blev även Kajsa nöjd, efter en dag på vedbacken.

Ulrika

2020-10-26

Alltså: Svingott! Äkta Lady & Lufsen-käk med massor av smak.

Adam

2020-09-04

Hur mkt citronskal hade varit bra också

Adam

2020-09-04

Parmesan och lök är fortfarande inte med i ingredienslistan för frikadellerna

Stina

2020-03-08

Mycket gott, många ingredienser vilket inte gör det till en vardagsrätt direkt, åtminstone inte första gången. Vi bytte ut färsen till anammas formbara färs vilket fungerade även om smeten blev lite lös. När de blev varma så höll de dock ihop bra. Som någon annan påpekade är det mycket färs och det blev rätt fullt i traktörpannan. Ett 20 tal frikadeller gjordes på plåt i ugnen och blandades i såsen efteråt istället vilket blev minst lika bra. Vi äter rätt mycket men detta blev ändå ca 6 portioner om man kokar mer pasta än de 80gr/person som receptet föreskriver.

Checkbox Coop

2020-03-02

Hej Caroline! De ingredienserna hade ramlat bort men ska nu vara tillbaka i ingredienslistan. Tack för att du uppmärksammade oss på det. Mvh Maja (redaktör)

Caroline

2020-02-27

Det känns som att det blivit fel i det här receptet. I instruktionerna nämns ingredienser som inte finns med i ingredienslistan. T.ex. lök, parmesan och vitlök finns inte med under ingredienserna för frikadellerna, men det står att man ska röra ner det i smeten till frikadeller. Jag höftade lite och det blev bra, men tråkigt att receptet är slarvigt skrivet. Då börjar man ju undra om det andra i receptet stämmer. Jag använde all färs och spädde ut såsen med lite buljong. Tycker att det blev väldigt stora portioner dock, jag delade upp det i 6 port, istället för 4 port.

Anne-Marie

2020-02-22

Verkar vara alldeles för mycket färs i förhållande till tomatsåsen. Använde hälften av färsen, det räckte så att såsen täckte när frikadellerna tillagades. Resten frös jag in.

Frikadeller kokta i tomatsås
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0.5 dl ströbröd
  • 0.5 gul lök, finhackad
  • 3 dl finriven parmesan
  • 2 dl finhackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • citron, finrivet skal
  • 1 tsk salt
  • Tomatsås
  • 0.5 gula lökar, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 msk olivolja
  • 800 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 msk pressad citronsaft
  • salt och peppar
  • Till servering
  • 320 g spagetti
  • 3 dl finriven parmesan
  • färsk basilika eller persilja

Frikadeller kokta i tomatsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(52)

Frikadeller i tomatsås, en favorit som funkar perfekt som både vardag och festmiddag. Lättlagat recept på smakrika köttbullar med parmesan som sjuder i en god tomatsås och serveras med nykokt pasta.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten, honung och citronsaft. Låt sjuda ca 15 min.
  2. Rör ihop mjölk, ägg och ströbröd. Tillsätt lammfärs, lök, parmesan, persilja, vitlök, citronskal och salt. Blanda och forma smeten till runda små bollar.
  3. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda ca 15 min till. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan i saltat vatten och servera med grytan och riven parmesan. Toppa med basilika eller persilja.

Tips

Det går bra att byta färsen mot vegetarisk formbar färs eller blandfärs.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elin

2022-03-10

Vansinnigt gott! Frikadellerna blev supergoda även utan parmesan och persilja. Vi toppade alltihop med mozzarella innan servering. Så bra recept!

Inga

2022-02-15

Gott!

Checkbox Coop

2022-01-27

Kul att du gillade receptet, Emil! Frikadellerna ska bara sjuda i såsen men blir det ändå stänk kan man ta en kastrull som du skriver, alternativt täcka stekpannan med lock. Ha en fin dag!

Emil

2022-01-26

Kanongött! Tänk bara på att ta en stor hög gryta till detta. Jag använde en stor stekpanna och det blev tomatsås i hela köket

Cecilia

2021-08-13

Bra recept. Serverade med ris istället för pastA, fungerade utmärkt. Även jag hade en skvätt vin i såsen. Använde zucchini och lite palsternacka i stället för lök.

Kalle Ulv

2021-03-08

Supergott, med 3-4x vitlök! Även gul lök x2 skadar inte, liksom vin i såsen isf vatten. 1 riven citron och saften av halva, funkar fint, 3 dl parmesan motsvarar ungefär 120 g. Med en flaska Chianti blev även Kajsa nöjd, efter en dag på vedbacken.

Ulrika

2020-10-26

Alltså: Svingott! Äkta Lady & Lufsen-käk med massor av smak.

Adam

2020-09-04

Hur mkt citronskal hade varit bra också

Adam

2020-09-04

Parmesan och lök är fortfarande inte med i ingredienslistan för frikadellerna

Stina

2020-03-08

Mycket gott, många ingredienser vilket inte gör det till en vardagsrätt direkt, åtminstone inte första gången. Vi bytte ut färsen till anammas formbara färs vilket fungerade även om smeten blev lite lös. När de blev varma så höll de dock ihop bra. Som någon annan påpekade är det mycket färs och det blev rätt fullt i traktörpannan. Ett 20 tal frikadeller gjordes på plåt i ugnen och blandades i såsen efteråt istället vilket blev minst lika bra. Vi äter rätt mycket men detta blev ändå ca 6 portioner om man kokar mer pasta än de 80gr/person som receptet föreskriver.

Checkbox Coop

2020-03-02

Hej Caroline! De ingredienserna hade ramlat bort men ska nu vara tillbaka i ingredienslistan. Tack för att du uppmärksammade oss på det. Mvh Maja (redaktör)

Caroline

2020-02-27

Det känns som att det blivit fel i det här receptet. I instruktionerna nämns ingredienser som inte finns med i ingredienslistan. T.ex. lök, parmesan och vitlök finns inte med under ingredienserna för frikadellerna, men det står att man ska röra ner det i smeten till frikadeller. Jag höftade lite och det blev bra, men tråkigt att receptet är slarvigt skrivet. Då börjar man ju undra om det andra i receptet stämmer. Jag använde all färs och spädde ut såsen med lite buljong. Tycker att det blev väldigt stora portioner dock, jag delade upp det i 6 port, istället för 4 port.

Anne-Marie

2020-02-22

Verkar vara alldeles för mycket färs i förhållande till tomatsåsen. Använde hälften av färsen, det räckte så att såsen täckte när frikadellerna tillagades. Resten frös jag in.