Focaccia med rödbeta, morot och blomkål
  • Tid 60 min + 1 tim jästid
  • Ugn 150-225º

Focaccia med rödbeta, morot och blomkål

5 (1 betyg)

Pröva denna matiga focaccia med rotfrukter, saftig och god.

  • Tillagningstid 60 min + 1 tim jästid
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 150-225º

Ingredienser

1 stycken
  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten, rumsvarmt
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3.5 dl durumvetemjöl
  • 8 dl vetemjöl special
  • 2 msk olivolja, i formen
Topping
  • 1 morot
  • 1 rödbeta
  • 100 g blomkål
  • 10 timjankvistar
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 msk flingsalt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt.

  2. 2

    Tillsätt lite mjöl i taget under omrörning. Arbeta degen i bunken med slev eller händerna. Degen ska bli slät och glansig på ytan men ändå vara rätt lös.

  3. 3

    Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (30x20 cm) och ringla i olja. Häll i degen och tryck ut den ordentligt i hela formen med oljiga händer. Låt jäsa ca 1 timme.

  4. 4

    Skala och hyvla tunna skivor av morot och rödbeta med potatisskalare eller mandolin. Skär även supertunna skivor av blomkålen, gärna med mandolin.

  5. 5

    Tryck små gropar i degen med oljiga fingrar och fördela grönsakerna ovanpå. Ringla över olja och strö på flingsalt. Toppa med timjankvistar och grädda mitt i ugnen till en innertemperatur på 98°, ca 45 min. De sista 5 min kan man höja värmen om man vill ha en mer gyllene färg.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Den här focaccian är inte bara vacker, den är också riktigt god till soppa.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Jan-Inge

    Otroligt smakrikt och saftigt bröd, lysande till soppor. Kan även avnjutas med smör.