Fläskytterfilé med potatisgratäng

Betyg (1-5):
3.42 (79 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (23)
  • 500 g fläskytterfilé
  • 1 tsk flingsalt, efter smak
  • 0.5 dl krossad svartpeppar
  • 1 msk smör eller olja
  • 200 g färskost
  • 50 g strimlad rucola
  • Sås:
  • 1 dl plockad basilika
  • 2 msk plockad koriander
  • 2 dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 ägg, endast gula
  • Potatisgratäng:
  • 1 kg tunt skivad fast potatis
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk smält smör
  • 2 ägg, endast gulor
  • 3 dl crème fraiche
  • 250 g hackad färsk spenat
  • 150 g riven lagrad ost, grevé eller emmenthaler
  • 1 dl hackade färska örter
  • 1 krm riven muskot
  • 1 krm kajennpeppar
  • 0.5 tsk peppar

Gör så här

  1. Skär en ficka i filén. Blanda cream cheese med rucola och lite salt. Fyll filén med blandningen och bind upp den med hushållssnöre eller fäst ihop med tandpetare. Bryn filén runt om, salta och rulla den i den krossade pepparn. Efterstek i ugnen ca 15 minuter.

Sås

  1. Kör alla ingredienser till såsen i en mixer tills den blir slät och krämig.

Potatisgratäng

  1. Blanda vitlöken med det smälta smöret och smörj en form med avtagbar kant. Vispa äggulorna med crème fraiche, rör ner spenaten och nästan all ost. Tillsätt det mesta av örterna och krydda med muskot, kajenn, salt och peppar.
  2. Täck botten av formen med ett lager potatisskivor och bred ut några matskedar spenatblandning. Fortsätt att varva potatis och spenat och avsluta med potatis. Tryck ihop till en fast kaka. Strö över resten av osten och det kryddgröna och täck med aluminiumfolie.
  3. Grädda i mitten av ugnen drygt en timme eller tills potatisen är mjuk. Prova med en sticka. Tag bort folien de sista 15 minuterna så att gratängen får fin färg. Låt svalna något, lossa kanten av formen och lägg upp på serveringsfat.

Servering

Gratängen är god både varm och kall och passar till de flesta kötträtter eller att servera med en god grön sallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop webbredaktör

2018-05-21

Till Bengt: Till Bengt: Färskosten är benämnd som cream cheese i beskrivningen och ska blandas med rucola och lite salt. Lycka till! :)

Bengt

2018-05-18

Och vad gör jag med färskosten? :-)

Mikael

2014-12-13

Svårt att "stänga" filén. Mycket färskostmassa.... Ska snart in i ugnen så vi får snart se hur det blir. Lovande i alla fall.

Hans Åselius

2013-05-15

Fläskytterfilén på bilden ser inte färdig ut

Anders

2012-05-13

Väldigt gott. Enorm smak. Lätt att göra. Nästa gång ska jag bryna filérna innan jag fyller dem, Tror det blir bättre.

Liknande recept

Rostbiff med äppel-crème fraiche och sockerstekt färskpotatis

(12)

Grillad flankstek med tomat- och olivsalsa

(2)

Flamberad oxfilé med peppar, rödvinssås och potatiskaka

(52)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Grillplanka med chimichurripotatissallad

(1)

Lingonmarinerad fläskkarré

(20)

Helstekt fläskfilé med pestopotatissallad

(6)

Färsbiffar med tomatsalsa och rotfruktsgratäng

(8)
23 st
  • Ingredienser (23)
  • 500 g fläskytterfilé
  • 1 tsk flingsalt, efter smak
  • 0.5 dl krossad svartpeppar
  • 1 msk smör eller olja
  • 200 g färskost
  • 50 g strimlad rucola
  • Sås:
  • 1 dl plockad basilika
  • 2 msk plockad koriander
  • 2 dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 ägg, endast gula
  • Potatisgratäng:
  • 1 kg tunt skivad fast potatis
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk smält smör
  • 2 ägg, endast gulor
  • 3 dl crème fraiche
  • 250 g hackad färsk spenat
  • 150 g riven lagrad ost, grevé eller emmenthaler
  • 1 dl hackade färska örter
  • 1 krm riven muskot
  • 1 krm kajennpeppar
  • 0.5 tsk peppar

Fläskytterfilé med potatisgratäng

Betyg (1-5):
3.42 (79 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 20 minuter
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär en ficka i filén. Blanda cream cheese med rucola och lite salt. Fyll filén med blandningen och bind upp den med hushållssnöre eller fäst ihop med tandpetare. Bryn filén runt om, salta och rulla den i den krossade pepparn. Efterstek i ugnen ca 15 minuter.

Sås

  1. Kör alla ingredienser till såsen i en mixer tills den blir slät och krämig.

Potatisgratäng

  1. Blanda vitlöken med det smälta smöret och smörj en form med avtagbar kant. Vispa äggulorna med crème fraiche, rör ner spenaten och nästan all ost. Tillsätt det mesta av örterna och krydda med muskot, kajenn, salt och peppar.
  2. Täck botten av formen med ett lager potatisskivor och bred ut några matskedar spenatblandning. Fortsätt att varva potatis och spenat och avsluta med potatis. Tryck ihop till en fast kaka. Strö över resten av osten och det kryddgröna och täck med aluminiumfolie.
  3. Grädda i mitten av ugnen drygt en timme eller tills potatisen är mjuk. Prova med en sticka. Tag bort folien de sista 15 minuterna så att gratängen får fin färg. Låt svalna något, lossa kanten av formen och lägg upp på serveringsfat.

Servering

Gratängen är god både varm och kall och passar till de flesta kötträtter eller att servera med en god grön sallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop webbredaktör

2018-05-21

Till Bengt: Till Bengt: Färskosten är benämnd som cream cheese i beskrivningen och ska blandas med rucola och lite salt. Lycka till! :)

Bengt

2018-05-18

Och vad gör jag med färskosten? :-)

Mikael

2014-12-13

Svårt att "stänga" filén. Mycket färskostmassa.... Ska snart in i ugnen så vi får snart se hur det blir. Lovande i alla fall.

Hans Åselius

2013-05-15

Fläskytterfilén på bilden ser inte färdig ut

Anders

2012-05-13

Väldigt gott. Enorm smak. Lätt att göra. Nästa gång ska jag bryna filérna innan jag fyller dem, Tror det blir bättre.

Liknande recept

Rostbiff med äppel-crème fraiche och sockerstekt färskpotatis

(12)

Grillad flankstek med tomat- och olivsalsa

(2)

Flamberad oxfilé med peppar, rödvinssås och potatiskaka

(52)

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Grillplanka med chimichurripotatissallad

(1)

Lingonmarinerad fläskkarré

(20)

Helstekt fläskfilé med pestopotatissallad

(6)

Färsbiffar med tomatsalsa och rotfruktsgratäng

(8)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies