Fläskfilégryta
  • Tid 35 min

Fläskfilégryta

3 (2 betyg)

Ett klassiskt fläskfilérecept från 80-talet med lite nya smaker.

  • Tillagningstid 35 min
  • Ingredienser 15

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g fläskfilé
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 tärnad zucchini
  • 1 strimlad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 dl vitt vin
  • 1.5 dl grädde
  • 0.5 dl vatten
  • 1 dl cornichon
Till servering:
  • 1 kg potatis i klyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 225°.

  2. 2

    Lägg potatisen på en plåt och ringla över olivolja och salt. Låt stå i ugnen i 25 minuter.

  3. 3

    Putsa fläskfilén och skär i 2 centimeter tjocka skivor.

  4. 4

    Hetta upp en traktörpanna eller gryta med hälften av smör och olja. Stek zucchini, lök och vitlök i 3 minuter. Ta upp och lägg åt sidan.

  5. 5

    Bryn köttet i resten av smör och olja i samma panna. Lägg ner grönsakerna, salta och peppra, tillsätt vin, grädde och cornichons. Låt koka ihop ca 5 minuter. Servera med klyftpotatisen.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Förstärk smaken på grytan med ölkorv och red av med majsena om du önskar en krämigare sås. Tärna gärna ner en paprika och lite majs.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Annika

    Helt underbar och ännu godare dagen efter. Jag skippade vinet men ska ta med det nästa gång

  • lena broström

    gammalt fint recept från 60-70-talet, då med pepperoni o svarta oliver, men ingen zuccini

  • Sussi

    Jag tyckte att det blev en god smak på grytan. Vispgrädden skulle jag inte velat bytt ut men jag undrar om man inte hade kunnat byta ut cornichon och syltlök mot något annat för det är ändå lite speciell smak på dem. Jag hade något längre stek- och koktid också och det blev nog bara godare!

  • jordana

    smaskens! vi provade med en chilipeppar-kryddad korv och sen blandade sylt löken med andra sorters små lök. vi bytte också ut vispgrädden med matlagningsgrädde...underbar blev den!