
Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos
Betyg (1-5):
Fläskfilégrytan med smak av svamp, senap och dragon blir extra god om den serveras med palsternacksmos.
Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
- 500 g fläskfilé
- 1 msk smör
- 0.5 tsk peppar
- 250 g champinjoner, borstade eller sköljda
- 8 st schalottenlökar
- 1 msk vetemjöl
- 3 dl vatten
- 2 dl grädde
- 2 tsk dijonsenap
- 1 msk äppelmos eller äppeljuice
- 0.5 tsk torkad dragon
- Palsternacksmos:
- 600 g potatis, helst mjölig, skalad, i bitar
- 400 g palsternacka, skalad, i bitar
- 0.5 st skivad purjolök
- 2 msk smör
- 1 citron, pressad saft och rivet skal
- 0.5 tsk peppar
- 1 dl färsk hackad körvel
Gör så här
- Ta bort senor och fett från fläskfilén. Skär den i tjocka skivor. Smält smöret i en stekpanna eller gryta och bryn fläskfilébitarna runt om på hög värme. Salta och peppra, använd hälften av saltet och pepparen. Tillsätt champinjoner och lök. Fräs under omrörning.
- Vispa ut mjölet med vatten, häll i pannan och rör om. Sänk värmen och tillsätt grädde, senap, salt, peppar, äppelmos eller äppeljuice och dragon. Låt allt sjuda cirka fem minuter. Rör om då och då.
Palsternacksmos
- Koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och mosa bitarna med en potatispress.
- Smälthälften av smöret i en stekpanna och fräs purjolöken mjuk cirka 1 minut. Blanda purjolöken med moset. Tillsätt andra hälften av smöret, citronsaft och -skal, salt, peppar och körvel. Rör om och smaka av.
- Glutenallergiker: Byt ut vetemjölet mot majsena.
Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos
Betyg (1-5):
Fläskfilégrytan med smak av svamp, senap och dragon blir extra god om den serveras med palsternacksmos.
Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Gör så här
- Ta bort senor och fett från fläskfilén. Skär den i tjocka skivor. Smält smöret i en stekpanna eller gryta och bryn fläskfilébitarna runt om på hög värme. Salta och peppra, använd hälften av saltet och pepparen. Tillsätt champinjoner och lök. Fräs under omrörning.
- Vispa ut mjölet med vatten, häll i pannan och rör om. Sänk värmen och tillsätt grädde, senap, salt, peppar, äppelmos eller äppeljuice och dragon. Låt allt sjuda cirka fem minuter. Rör om då och då.
Palsternacksmos
- Koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och mosa bitarna med en potatispress.
- Smälthälften av smöret i en stekpanna och fräs purjolöken mjuk cirka 1 minut. Blanda purjolöken med moset. Tillsätt andra hälften av smöret, citronsaft och -skal, salt, peppar och körvel. Rör om och smaka av.
- Glutenallergiker: Byt ut vetemjölet mot majsena.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2013-04-28
Ganska smak- och färglös anrättning. Äppelmoset gjorde varken till eller från. behövde betydligt mer kryddning.
2011-12-11
Väldigt mycket jobb för en sådär rätt! Overkill med fläskfilé. Palsternacksmoset skulle nog klara sig lika bra utan citron och purjolök.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Caramel
2013-04-28
Ganska smak- och färglös anrättning. Äppelmoset gjorde varken till eller från. behövde betydligt mer kryddning.
Micke
2011-12-11
Väldigt mycket jobb för en sådär rätt! Overkill med fläskfilé. Palsternacksmoset skulle nog klara sig lika bra utan citron och purjolök.