Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos
  • Tid 30 min

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

3 (72 betyg)

Fläskfilégrytan med smak av svamp, senap och dragon blir extra god om den serveras med palsternacksmos.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 20

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 0.5 tsk peppar
  • 250 g champinjoner, borstade eller sköljda
  • 8 st schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk äppelmos eller äppeljuice
  • 0.5 tsk torkad dragon
Palsternacksmos:
  • 600 g potatis, helst mjölig, skalad, i bitar
  • 400 g palsternacka, skalad, i bitar
  • 0.5 st skivad purjolök
  • 2 msk smör
  • 1 citron, pressad saft och rivet skal
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk peppar
  • 1 dl färsk hackad körvel
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Ta bort senor och fett från fläskfilén. Skär den i tjocka skivor. Smält smöret i en stekpanna eller gryta och bryn fläskfilébitarna runt om på hög värme. Salta och peppra, använd hälften av saltet och pepparen. Tillsätt champinjoner och lök. Fräs under omrörning.

  2. 2

    Vispa ut mjölet med vatten, häll i pannan och rör om. Sänk värmen och tillsätt grädde, senap, salt, peppar, äppelmos eller äppeljuice och dragon. Låt allt sjuda cirka fem minuter. Rör om då och då.

Palsternacksmos

  1. 1

    Koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och mosa bitarna med en potatispress.

  2. 2

    Smälthälften av smöret i en stekpanna och fräs purjolöken mjuk cirka 1 minut. Blanda purjolöken med moset. Tillsätt andra hälften av smöret, citronsaft och -skal, salt, peppar och körvel. Rör om och smaka av.

  3. 3

    Glutenallergiker: Byt ut vetemjölet mot majsena.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Caramel

    Ganska smak- och färglös anrättning. Äppelmoset gjorde varken till eller från. behövde betydligt mer kryddning.

  • Micke

    Väldigt mycket jobb för en sådär rätt! Overkill med fläskfilé. Palsternacksmoset skulle nog klara sig lika bra utan citron och purjolök.