Fiskfilé à la Walewska
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200-250º

Fiskfilé à la Walewska

3.32 (31 betyg)

Gratinerad vinkokt fisk med spritsat potatismos. Garnerad med hummer och späda sparrisknoppar.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 22
  • Ugnstemperatur 200-250º

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g fiskfilé, t ex tilapia, pangasius, lax
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 dl vitt torrt vin
Gratängmos:
  • 700 g medelstora potatisar av mjölig sort, skalade, i bitar
  • 5 msk mellangrädde eller vispgrädde
  • 2 ägg, endast gulan
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Sås:
  • 1.5 dl silat spad från fisken
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 msk mjöl
  • 1 dl smakrik fiskbuljong av fond eller tärning
  • 1 dl mellangrädde eller vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 ägg, endast gulan
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm kajennpeppar
Gratinering och garnering:
  • 1 dl finriven ost
  • 1 kg färsk eller fryst, tinad hummer
  • 8 st lättkokta sparrisknoppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Tina fisken om den är fryst. Koka potatisen mjuk i vatten. Hälla av vattnet och mosa potatisen med en elvisp. Vispa ner grädde och äggulor och smaka av med salt och peppar. Spritsa eller skeda upp moset runt kanten på en stor ugnsform eller fyra portionsformar.

  2. 2

    Bred ut fisken i en ugnspanna så stor att filéerna får plats bredvid varandra. Salta, peppra, strö på löken och häll på vinet. Koka i mitten av ugnen i 200º ca 10 minuter, lite längre om filéerna är tjocka. Ta upp fisken med en hålslev och fördela den i formen/formarna. Öka ugnsvärmen till 250º.

Sås

  1. 1

    Sila ner spadet från fisken i en kastrull. Häll i vin, buljong och hälften av grädden. Häll i mjölet och vispa tills det löst sig. Koka upp under omrörning och sjud sedan ca 3 minuter. Blanka av såsen med smöret. Rör ut äggulan i resten av grädden och häll i såsen under vispning. Ta kastrullen från värmen, salta och peppra. Häll såsen över fisken. Strö ost över såsen och gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått lite färg och är genomvarm, ca 10 minuter.

Garnering

  1. 1

    Garnera med klor eller halvor av stjärten från hummern och sparrisknoppar.

Servering

Servera med sockerärter och sallad.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Grönt alternativ: Ersätt fisken med skivor av kokt fänkål och använd grönsaksbuljong, följ i övrigt receptet.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Britta/webbredaktionen

    @Anita Det ska vara 1 msk mjöl.

  • Anita Sjöberg

    Vilket mjöl skall användas till såsen och hur mycket av detta. Något mjöl finns ej angivet i receptet. Hälsningar Anita i Katrineholm