Fisk- och skaldjursgryta

Fisk- och skaldjursgryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Mustig och smakrik gryta med tomat, vitlök och generöst med fisk och skaldjur som toppas med persilja. Recept av Systrarna Eisenman.

Tillagningstid: 50 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 blekselleristjälk, finhackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 0.5 tsk fänkålsfrön, mortlade
  • 4 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 400 g krossade tomater (1 frp)
  • 1 msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk pressad citronsaft
  • salt och svartpeppar
  • 400 g torsk (eller annan vit fisk)
  • 0.5 tsk salt
  • 200 g kokt bläckfisk (finns i frys- eller kyldisken)
  • 200 g skalade räkor
  • Till servering
  • 2 msk finhackad persilja
  • aioli
  • bröd, t ex baguette

Gör så här

  1. Skrubba musslorna och ta bort ”skägget”. Släng de musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
  2. Fräs lök, selleri och vitlök i olja i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes och fänkålsfrön.
  3. Fräs någon minut till. Häll i vatten, vin, krossade tomater och fond. Låt sjuda ca 20 min. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar.
  4. Skär fisken i jämnstora bitar, ca 3 x 3 cm. Strö över salt. Lägg ner musslorna i grytan.
  5. Sätt på locket och koka tills alla har öppnat sig, ca 3 min. Plocka bort dem som inte har öppnat sig. Pilla ut musslorna ur ca 2/3 och släng de skalen. Låt musslorna vara kvar i grytan.
  6. Vänd ner bläckfisken i grytan. Lägg fiskbitarna ovanpå och tryck ner lätt i såsen. Lägg på locket och låt sjuda ca 4 min. Strö över räkor och persilja. Servera grytan med en klick aioli och bröd.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Rebecca

2021-04-27

Riktigt god!

Liknande recept

Spara recept

Torskrygg med musselsås och rotselleripuré

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Asiatisk laxsoppa

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Fisksoppa med saffransaioli

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Fiskfilé à la Walewska

Betyg
Betyg
(34)
Spara recept

Bouillabaisse med chili

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Caldeirada

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Bouillabaisse med örtaioli

Betyg
Betyg
(36)
Spara recept

Fisk i skaldjurssås

Betyg
Betyg
(9)
Fisk- och skaldjursgryta
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 blekselleristjälk, finhackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 0.5 tsk fänkålsfrön, mortlade
  • 4 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 400 g krossade tomater (1 frp)
  • 1 msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk pressad citronsaft
  • salt och svartpeppar
  • 400 g torsk (eller annan vit fisk)
  • 0.5 tsk salt
  • 200 g kokt bläckfisk (finns i frys- eller kyldisken)
  • 200 g skalade räkor
  • Till servering
  • 2 msk finhackad persilja
  • aioli
  • bröd, t ex baguette

Fisk- och skaldjursgryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Mustig och smakrik gryta med tomat, vitlök och generöst med fisk och skaldjur som toppas med persilja. Recept av Systrarna Eisenman.

Tillagningstid: 50 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skrubba musslorna och ta bort ”skägget”. Släng de musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
  2. Fräs lök, selleri och vitlök i olja i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes och fänkålsfrön.
  3. Fräs någon minut till. Häll i vatten, vin, krossade tomater och fond. Låt sjuda ca 20 min. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar.
  4. Skär fisken i jämnstora bitar, ca 3 x 3 cm. Strö över salt. Lägg ner musslorna i grytan.
  5. Sätt på locket och koka tills alla har öppnat sig, ca 3 min. Plocka bort dem som inte har öppnat sig. Pilla ut musslorna ur ca 2/3 och släng de skalen. Låt musslorna vara kvar i grytan.
  6. Vänd ner bläckfisken i grytan. Lägg fiskbitarna ovanpå och tryck ner lätt i såsen. Lägg på locket och låt sjuda ca 4 min. Strö över räkor och persilja. Servera grytan med en klick aioli och bröd.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Rebecca

2021-04-27

Riktigt god!

Liknande recept

Spara recept

Torskrygg med musselsås och rotselleripuré

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Asiatisk laxsoppa

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Fisksoppa med saffransaioli

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Fiskfilé à la Walewska

Betyg
Betyg
(34)
Spara recept

Bouillabaisse med chili

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Caldeirada

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Bouillabaisse med örtaioli

Betyg
Betyg
(36)
Spara recept

Fisk i skaldjurssås

Betyg
Betyg
(9)