Fikonpaj

Fikonpaj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(1)

Smörfrasiga små pajer med en härligt sötsyrlig och nötig fyllning.

Tillagningstid: 1 timme 15 minuter
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 1 dl finhackad mandel
  • 2 msk vetemjöl
  • 0.5 dl socker
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 4 färska fikon
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 ägg, endast gulan

Gör så här

  1. Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett skuret i bitar.Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna, alternativt i en matberedare, till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder.
  2. Linda in degen i plastfolie och låt degen vila i kylskåp minst 30 minuter medan du gör fyllningen.
  3. Blanda mandel, mjöl, socker och vaniljsocker med smöret. Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar, cirka 15 cm i diameter. Fördela nötmassan över rundlarna men spara en kant runt om på cirka 3 cm. Lägg på fikonen och vik in degen runt om. Strö sockret över fikonen.Vispa upp äggulan och pensla degkanten. Grädda cirka 25 minuter tills degen är gyllene.
  4. Hit kan du förbereda och värma några minuter i ugn vid servering.

Servering

Servera med glass eller hårt vispad grädde och citronmeliss.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Banoffee-paj

Betyg
Betyg
(143)
Spara recept

Äppelsockerkaka

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Chokladtoppar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Rabarberkaka med kardemumma och marshmallows

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Strudel med äpple och päron

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Rabarberkompott med crunch

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Fruktkompott med ingefära och lime

Betyg
Betyg
(2)
Fikonpaj
11 st
  • Ingredienser (11)
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 1 dl finhackad mandel
  • 2 msk vetemjöl
  • 0.5 dl socker
  • 0.5 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 4 färska fikon
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 ägg, endast gulan

Fikonpaj

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(1)

Smörfrasiga små pajer med en härligt sötsyrlig och nötig fyllning.

Tillagningstid: 1 timme 15 minuter
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett skuret i bitar.Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna, alternativt i en matberedare, till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder.
  2. Linda in degen i plastfolie och låt degen vila i kylskåp minst 30 minuter medan du gör fyllningen.
  3. Blanda mandel, mjöl, socker och vaniljsocker med smöret. Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar, cirka 15 cm i diameter. Fördela nötmassan över rundlarna men spara en kant runt om på cirka 3 cm. Lägg på fikonen och vik in degen runt om. Strö sockret över fikonen.Vispa upp äggulan och pensla degkanten. Grädda cirka 25 minuter tills degen är gyllene.
  4. Hit kan du förbereda och värma några minuter i ugn vid servering.

Servering

Servera med glass eller hårt vispad grädde och citronmeliss.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Banoffee-paj

Betyg
Betyg
(143)
Spara recept

Äppelsockerkaka

Betyg
Betyg
(45)
Spara recept

Chokladtoppar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Rabarberkaka med kardemumma och marshmallows

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Strudel med äpple och päron

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Rabarberkompott med crunch

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Fruktkompott med ingefära och lime

Betyg
Betyg
(2)