Falafelbarens friterade aubergine
  • Tid 1 tim

Falafelbarens friterade aubergine

4.67 (3 betyg)

Det här tillbehöret gör falafeln grymt mumsig!

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 10

Ingredienser

4 portioner
  • 1 aubergine (ca 350 g)
  • 1 tsk salt
  • 5 dl rapsolja till fritering
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 0.5 dl pressad citronsaft
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vatten
  • salt och svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skär auberginen i bitar, 2–3 cm. Vänd runt i salt och låt stå 30 min i ett durkslag. Det gör att auberginen släpper vätska så att den inte suger upp så mycket olja vid friteringen.

  2. 2

    Hetta upp oljan i en kastrull eller stekpanna med höga kanter till 180°. Fritera hälften av auberginen i taget till fin färg. Lyft upp med hålslev eller tång och låt rinna av på hushållspapper.

  3. 3

    Lägg vitlöken i citronsaften att marinera. Stek lök och tomatpuré i olja under omrörning ca 3 min. Tillsätt vitlöken med citronsaften och vatten. Låt småputtra ca 10 min och smaka av med salt och peppar. Vänd runt auberginen i såsen och toppa med koriander eller persilja.

Servering

Servera till falafel.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Låt oljan från friteringen kallna helt och häll över i en PET-flaska med lock. Använd snart igen till fritering eller släng flaskan. Olja i stora mängder är inte bra för våra avlopp.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar