Dinkelbröd
  • Tid 40 min + 4 timmar att jäsa
  • Ugn 250-225º

Dinkelbröd

3.09 (11 betyg)

Ett gott luftigt ljust bröd.

  • Tillagningstid 40 min + 4 timmar att jäsa
  • Ingredienser 6
  • Ugnstemperatur 250-225º

Ingredienser

2 st
  • 6 dl kallt vatten
  • 6.5 dl fullkorn dinkelmjöl
  • 8.5 dl vetemjöl special
  • 1 dl dinkelflingor
  • 1 tsk honung
  • 16 g jäst
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Häll allt i en degblandare. Kör 2 minuter långsamt och sedan 6-8 minuter snabbt. Om degen blandas för hand, dubbla tiden!

  2. 2

    Låt degen jäsa övertäckt 3 timmar. Ta upp den på mjölat bakbord och dela i två delar. Vik varje del 2-3 gånger och rulla ihop till limpor. Lägg dem med skarven upp i var sin mjölad brödkorg (så stora att de ungefär fylls till hälften).

  3. 3

    Låt jäsa övertäckta cirka 1 timma. Stjälp upp limporna på en plåt med bakplåtspapper, snitta fyra sneda snitt med en vass kniv innan bröden ska in i ugnen.

  4. 4

    Sätt in en långpanna underst i ugnen och värm ugnen till 250 grader. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, häll 1 deciliter vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.

  5. 5

    Sänk värmen till 225 grader och grädda bröden 25-30 minuter. Låt dem svalna på galler.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar