
Chokladpastej med blueberry curd
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 100 g mörk choklad 70%
- 2 ägg
- 0.5 dl vetemjöl
- Blueberry curd:
- 200 g frysta tinade blåbär
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 100 g smör
- Till servering:
- 1 msk kakao
- rostade hasselnötter
- färsk mynta
Gör så här
- Smält smör, socker och choklad i en kastrull under omrörning. Låt chokladblandningen svalna till 50°, använd en termometer. Blanda ner äggen och sikta ner mjölet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd avlång brödform som rymmer 1 liter.
- Grädda mitt i ugnen ca 20 min, pastejen ska ha stannat men inte stelnat helt. Låt chokladpastejen svalna och ställ sedan i kyl ca 1 tim.
Blueberry curd
- Mixa blåbären med en stavmixer till slät konsistens. Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka. Tillsätt blåbären och värm ytterligare någon minut. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Sila ev såsen genom en finmaskig sil. Låt krämen kallna.
Till servering
- Pudra kakao över kakan innan servering. Servera med blueberry curd, rostade hasselnötter och ett par myntakvistar.
Liknande recept
Chokladpastej med blueberry curd
Gör så här
- Smält smör, socker och choklad i en kastrull under omrörning. Låt chokladblandningen svalna till 50°, använd en termometer. Blanda ner äggen och sikta ner mjölet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd avlång brödform som rymmer 1 liter.
- Grädda mitt i ugnen ca 20 min, pastejen ska ha stannat men inte stelnat helt. Låt chokladpastejen svalna och ställ sedan i kyl ca 1 tim.
Blueberry curd
- Mixa blåbären med en stavmixer till slät konsistens. Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka. Tillsätt blåbären och värm ytterligare någon minut. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Sila ev såsen genom en finmaskig sil. Låt krämen kallna.
Till servering
- Pudra kakao över kakan innan servering. Servera med blueberry curd, rostade hasselnötter och ett par myntakvistar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2014-01-01
Jättegod och fin dessert! :) Den tjocknade efter ca 5-7 minuter för mej. Och sen ännu mer när den stått i kylen ett tag.
2013-12-31
Curden tjocknade aldrig för mig, hur länge på ett ungefär ska den sjuda?
2013-12-30
@Caroline Håller bra i flera dagar. Väldigt saftig, men förvara den inte i kylen utan ha den i rumstemperatur.
2013-12-29
Ugnen ska stå på 150 grader och 30 min. i ugnen
2013-12-28
Går den att förvara i kylskåp två dygn innan servering?
2013-12-27
Vilken temperatur ska det vara på ugnen ?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
jonna
2014-01-01
Jättegod och fin dessert! :) Den tjocknade efter ca 5-7 minuter för mej. Och sen ännu mer när den stått i kylen ett tag.
Louise
2013-12-31
Curden tjocknade aldrig för mig, hur länge på ett ungefär ska den sjuda?
2013-12-30
@Caroline Håller bra i flera dagar. Väldigt saftig, men förvara den inte i kylen utan ha den i rumstemperatur.
Anne-lis
2013-12-29
Ugnen ska stå på 150 grader och 30 min. i ugnen
Caroline
2013-12-28
Går den att förvara i kylskåp två dygn innan servering?
Magnus
2013-12-27
Vilken temperatur ska det vara på ugnen ?