Chokladpastej med blueberry curd

Betyg (1-5):
3.6 (5 betyg)

Tillagningstid: 30 min + 1 tim 30 min att kallna
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (12)
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mörk choklad 70%
  • 2 ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • Blueberry curd:
  • 200 g frysta tinade blåbär
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • Till servering:
  • 1 msk kakao
  • rostade hasselnötter
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Smält smör, socker och choklad i en kastrull under omrörning. Låt chokladblandningen svalna till 50°, använd en termometer. Blanda ner äggen och sikta ner mjölet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd avlång brödform som rymmer 1 liter.
  2. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, pastejen ska ha stannat men inte stelnat helt. Låt chokladpastejen svalna och ställ sedan i kyl ca 1 tim.

Blueberry curd

  1. Mixa blåbären med en stavmixer till slät konsistens. Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka. Tillsätt blåbären och värm ytterligare någon minut. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Sila ev såsen genom en finmaskig sil. Låt krämen kallna.

Till servering

  1. Pudra kakao över kakan innan servering. Servera med blueberry curd, rostade hasselnötter och ett par myntakvistar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



jonna

2014-01-01

Jättegod och fin dessert! :) Den tjocknade efter ca 5-7 minuter för mej. Och sen ännu mer när den stått i kylen ett tag.

Louise

2013-12-31

Curden tjocknade aldrig för mig, hur länge på ett ungefär ska den sjuda?

Britta/webbredaktionen

2013-12-30

@Caroline Håller bra i flera dagar. Väldigt saftig, men förvara den inte i kylen utan ha den i rumstemperatur.

Anne-lis

2013-12-29

Ugnen ska stå på 150 grader och 30 min. i ugnen

Caroline

2013-12-28

Går den att förvara i kylskåp två dygn innan servering?

Magnus

2013-12-27

Vilken temperatur ska det vara på ugnen ?

Liknande recept

Sommartårta med lemon curd-grädde och mandelkaka

(16)

Rulltårta med peach melba

(10)

Proteinpannkaka med bär

(8)

Chokladbrylé med röda bär och italiensk hallonmaräng

(5)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(4)

Glutenfria våfflor

(11)

Mjuk kaka med hallon och marängtäcke

(6)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mörk choklad 70%
  • 2 ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • Blueberry curd:
  • 200 g frysta tinade blåbär
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • Till servering:
  • 1 msk kakao
  • rostade hasselnötter
  • färsk mynta

Chokladpastej med blueberry curd

Betyg (1-5):
3.6 (5 betyg)

Tillagningstid: 30 min + 1 tim 30 min att kallna
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält smör, socker och choklad i en kastrull under omrörning. Låt chokladblandningen svalna till 50°, använd en termometer. Blanda ner äggen och sikta ner mjölet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd avlång brödform som rymmer 1 liter.
  2. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, pastejen ska ha stannat men inte stelnat helt. Låt chokladpastejen svalna och ställ sedan i kyl ca 1 tim.

Blueberry curd

  1. Mixa blåbären med en stavmixer till slät konsistens. Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka. Tillsätt blåbären och värm ytterligare någon minut. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Sila ev såsen genom en finmaskig sil. Låt krämen kallna.

Till servering

  1. Pudra kakao över kakan innan servering. Servera med blueberry curd, rostade hasselnötter och ett par myntakvistar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



jonna

2014-01-01

Jättegod och fin dessert! :) Den tjocknade efter ca 5-7 minuter för mej. Och sen ännu mer när den stått i kylen ett tag.

Louise

2013-12-31

Curden tjocknade aldrig för mig, hur länge på ett ungefär ska den sjuda?

Britta/webbredaktionen

2013-12-30

@Caroline Håller bra i flera dagar. Väldigt saftig, men förvara den inte i kylen utan ha den i rumstemperatur.

Anne-lis

2013-12-29

Ugnen ska stå på 150 grader och 30 min. i ugnen

Caroline

2013-12-28

Går den att förvara i kylskåp två dygn innan servering?

Magnus

2013-12-27

Vilken temperatur ska det vara på ugnen ?

Liknande recept

Sommartårta med lemon curd-grädde och mandelkaka

(16)

Rulltårta med peach melba

(10)

Proteinpannkaka med bär

(8)

Chokladbrylé med röda bär och italiensk hallonmaräng

(5)

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

(2)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(4)

Glutenfria våfflor

(11)

Mjuk kaka med hallon och marängtäcke

(6)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies