
Mjuk kaka med hallon och marängtäcke
Nästan som en liten tårta blir det med krispig maräng på mjuka hallonkakan. Recept: Eleonora Von Essen Foto: Linda Priesitis
- 200 g smör, rumsvarmt
- 3 dl strösocker
- 3 ägg
- 3 äggulor (spara vitorna till marängen)
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 citron, finrivet skal
- 2 dl hallon, färska eller frysta
- Maräng
- 3 äggvitor
- 1.5 dl strösocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägg och äggulor ett i taget under vispning. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd sedan ner i äggsmeten. Riv ner citronskalet i smeten och rör om.
- Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills du får en glansig och fast maräng. Häll kaksmeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm.
- Bred ut ordentligt i hörnen. Stoppa ner hallonen jämnt i kakan. Bred ut marängen tunt ovanpå och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna och skär den i bitar.
Mjuk kaka med hallon och marängtäcke
Nästan som en liten tårta blir det med krispig maräng på mjuka hallonkakan. Recept: Eleonora Von Essen Foto: Linda Priesitis
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägg och äggulor ett i taget under vispning. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd sedan ner i äggsmeten. Riv ner citronskalet i smeten och rör om.
- Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills du får en glansig och fast maräng. Häll kaksmeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm.
- Bred ut ordentligt i hörnen. Stoppa ner hallonen jämnt i kakan. Bred ut marängen tunt ovanpå och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna och skär den i bitar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-06-27
Till Britt-Mari: Det går att frysa kakan men marängen kan dock ändra konsistens om man fryser den.
2018-06-07
Passar den att frysa?
2018-05-30
Familjen och kollegorna älskade kakan! Använde rätt mått på form och tiden stämde perfekt!
2018-05-30
Supergod kaka, använde en något mindre form och då behövde den 45 min i ugnen för att bli klar.
2018-05-24
Kakan smakar gott och var lätt att göra. Jag använde en form som var 27x37 och bakade den i 35 minuter, men den var alldeles för ofärdig. Skulle nog behövt 45 minuter.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-06-27
Till Britt-Mari: Det går att frysa kakan men marängen kan dock ändra konsistens om man fryser den.
Britt-Mari
2018-06-07
Passar den att frysa?
Charlotta
2018-05-30
Familjen och kollegorna älskade kakan! Använde rätt mått på form och tiden stämde perfekt!
Sara
2018-05-30
Supergod kaka, använde en något mindre form och då behövde den 45 min i ugnen för att bli klar.
Hanna
2018-05-24
Kakan smakar gott och var lätt att göra. Jag använde en form som var 27x37 och bakade den i 35 minuter, men den var alldeles för ofärdig. Skulle nog behövt 45 minuter.