Chokladkaka med kaffeglasyr
  • Tid 1 tim
  • Ugn 175º

Chokladkaka med kaffeglasyr

3.45 (143 betyg)

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

8 portioner
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 msk ströbröd
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 100 g mörk choklad, minst 60 % kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker eller äkta vanilj
Glasyr:
  • 50 g smör
  • 1 dl muskovadosocker
  • 1 dl starkt kaffe
  • 0.5 dl grädde
  • 100 g mörk choklad
Garnering:
  • 1 msk kakao
  • 1 dl rostade hasselnötter
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smörj och bröa en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så att chokladen smälter.

  2. 2

    Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa i den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.

Glasyr

  1. 1

    Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka ca 10 minuter tills smeten tjocknat lite. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma glasyren. Bred glasyren över kakan när den svalnat något.

  2. 2

    Pudra över kakao och dekorera med rostade hasselnötter.

Sätt ett betyg

8 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Hanna webbredaktör

    Till Henrik: Ugnen ska vara på 175º

  • Henrik

    Hur många grader ska ugnen vara på?

  • anders

    Den verkar helt fantastisk, måste verkligen testa. Om man inte har choklad hemma men ändå vill göra något liknande kan jag rekommendera detta receptet http://urminkokbok.blogg.se/2014/august/saftig-chokladkaka-med-kaffeglasyr-2.html

  • Anita

    Mäktig men åh så god!

Visa fler