Chokladkaka med kaffeglasyr

Chokladkaka med kaffeglasyr

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(148)

Riktigt kladdig chokladtårta med kaffeglasyr. Vuxen smak och en perfekt avslutning på festmiddagen!

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:175º
8 portioner
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 msk ströbröd
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 100 g mörk choklad, minst 60 % kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker eller äkta vanilj
  • Glasyr:
  • 50 g smör
  • 1 dl muskovadosocker
  • 1 dl starkt kaffe
  • 0.5 dl grädde
  • 100 g mörk choklad
  • Garnering:
  • 1 msk kakao
  • 1 dl rostade hasselnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så att chokladen smälter.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa i den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.

Glasyr

  1. Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka ca 10 minuter tills smeten tjocknat lite. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma glasyren. Bred glasyren över kakan när den svalnat något.
  2. Pudra över kakao och dekorera med rostade hasselnötter.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2016-04-18

Till Henrik: Ugnen ska vara på 175º

Henrik

2016-04-16

Hur många grader ska ugnen vara på?

anders

2014-08-20

Den verkar helt fantastisk, måste verkligen testa. Om man inte har choklad hemma men ändå vill göra något liknande kan jag rekommendera detta receptet http://urminkokbok.blogg.se/2014/august/saftig-chokladkaka-med-kaffeglasyr-2.html

Anita

2013-11-05

Mäktig men åh så god!

Robert

2013-05-24

Smaskig med vuxen smak! Gräddade max40 minuter (i min ugn) gärna något kortare. Rostade nötter är pricken-över-i. Servera med vispad grädde. Mums!

august

2012-12-23

jag glömde säga att vi ska göra den här ikväll, så jag kan återkomma då med ett omdöme

august

2012-12-23

min bror säger att den är god för han har gjort den

Rita

2012-01-25

Det ser gott,lätt ut att göra.

Chokladkaka med kaffeglasyr
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 msk ströbröd
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 100 g mörk choklad, minst 60 % kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker eller äkta vanilj
  • Glasyr:
  • 50 g smör
  • 1 dl muskovadosocker
  • 1 dl starkt kaffe
  • 0.5 dl grädde
  • 100 g mörk choklad
  • Garnering:
  • 1 msk kakao
  • 1 dl rostade hasselnötter

Chokladkaka med kaffeglasyr

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(148)

Riktigt kladdig chokladtårta med kaffeglasyr. Vuxen smak och en perfekt avslutning på festmiddagen!

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:175º
8 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så att chokladen smälter.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa i den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.

Glasyr

  1. Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka ca 10 minuter tills smeten tjocknat lite. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma glasyren. Bred glasyren över kakan när den svalnat något.
  2. Pudra över kakao och dekorera med rostade hasselnötter.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2016-04-18

Till Henrik: Ugnen ska vara på 175º

Henrik

2016-04-16

Hur många grader ska ugnen vara på?

anders

2014-08-20

Den verkar helt fantastisk, måste verkligen testa. Om man inte har choklad hemma men ändå vill göra något liknande kan jag rekommendera detta receptet http://urminkokbok.blogg.se/2014/august/saftig-chokladkaka-med-kaffeglasyr-2.html

Anita

2013-11-05

Mäktig men åh så god!

Robert

2013-05-24

Smaskig med vuxen smak! Gräddade max40 minuter (i min ugn) gärna något kortare. Rostade nötter är pricken-över-i. Servera med vispad grädde. Mums!

august

2012-12-23

jag glömde säga att vi ska göra den här ikväll, så jag kan återkomma då med ett omdöme

august

2012-12-23

min bror säger att den är god för han har gjort den

Rita

2012-01-25

Det ser gott,lätt ut att göra.