Chokladkaka med apelsin
  • Tid 1 tim
  • Ugn 175º

Chokladkaka med apelsin

3.41 (37 betyg)

Choklad och apelsin är smakerna som skapar en riktig solskenshistoria. Här i en fluffig kaka med en gnutta likör.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

1 st
  • 1 apelsin, rivet skal och pressad saft
  • 0.5 dl apelsinlikör, eller koncentrerad apelsinjuice
  • 100 g smör
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda rivet apelsinskal med likör (eller apelsinjuice) och apelsinsaft i en kastrull. Koka på svag värme tills vätskan är reducerad till hälften. Låt svalna.

  2. 2

    Smält smöret i en kastrull och tag bort från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner den nedkokta apelsinblandningen, chokladsmöret och vetemjölet.

  3. 3

    Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Låt svalna i formen. Vänd upp kakan på ett fat. Lägg på några stjärnpepparkaksmått. Häll florsocker i en liten sil och sikta försiktigt sockret i måtten till ett vackert mönster.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Hanna webbredaktör

    Till Conny Thorsélius: Det ska vara skal och saft av 1 apelsin, och en 0,5 dl apelsinlikör eller koncentrerad apelsinjuice.

  • Conny Thorsélius

    Hur ska jag tolka " 2 apelsiner, rivet skal och hälften pressad saft"?