
Chokladkaka med apelsin
Betyg (1-5):
Choklad och apelsin är smakerna som skapar en riktig solskenshistoria. Här i en fluffig kaka med en gnutta likör.
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:175º
1 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 1 apelsin, rivet skal och pressad saft
- 0.5 dl apelsinlikör, eller koncentrerad apelsinjuice
- 100 g smör
- 200 g mörk blockchoklad
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl vetemjöl
Gör så här
- Blanda rivet apelsinskal med likör (eller apelsinjuice) och apelsinsaft i en kastrull. Koka på svag värme tills vätskan är reducerad till hälften. Låt svalna.
- Smält smöret i en kastrull och tag bort från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner den nedkokta apelsinblandningen, chokladsmöret och vetemjölet.
- Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Låt svalna i formen. Vänd upp kakan på ett fat. Lägg på några stjärnpepparkaksmått. Häll florsocker i en liten sil och sikta försiktigt sockret i måtten till ett vackert mönster.
Chokladkaka med apelsin
Betyg (1-5):
Choklad och apelsin är smakerna som skapar en riktig solskenshistoria. Här i en fluffig kaka med en gnutta likör.
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:175º
1 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Blanda rivet apelsinskal med likör (eller apelsinjuice) och apelsinsaft i en kastrull. Koka på svag värme tills vätskan är reducerad till hälften. Låt svalna.
- Smält smöret i en kastrull och tag bort från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner den nedkokta apelsinblandningen, chokladsmöret och vetemjölet.
- Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Låt svalna i formen. Vänd upp kakan på ett fat. Lägg på några stjärnpepparkaksmått. Häll florsocker i en liten sil och sikta försiktigt sockret i måtten till ett vackert mönster.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2016-11-22
Till Conny Thorsélius: Det ska vara skal och saft av 1 apelsin, och en 0,5 dl apelsinlikör eller koncentrerad apelsinjuice.
2016-11-11
Hur ska jag tolka " 2 apelsiner, rivet skal och hälften pressad saft"?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2016-11-22
Till Conny Thorsélius: Det ska vara skal och saft av 1 apelsin, och en 0,5 dl apelsinlikör eller koncentrerad apelsinjuice.
Conny Thorsélius
2016-11-11
Hur ska jag tolka " 2 apelsiner, rivet skal och hälften pressad saft"?