
Chokladfondant med lingonkolasås och punschgrädde
Underbart god och lyxig efterrätt med chokladfondant som serveras med lingon, kolasås och vispad grädde. Enkelt recept som är lätt att följa!
- 0.75 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad (70 %)
- 2.5 msk vetemjöl
- Lingonkolasås
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 krm salt
- 1 dl frysta lingon, lätt tinade
- Punschgrädde
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk punsch
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Vispa socker, ägg och äggulor pösigt med elvisp.
- Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i det smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält.
- Blanda chokladen med äggvispet. Vänd ner mjölet och häll upp smeten i sex smörade ugnssäkra portionsformar. Grädda mitt i ugnen 7 min. Fondanten ska vara lös i mitten.
- Stjälp direkt upp på tallrikar och servera (man kan ev behöva dra runt kanten med en liten vass kniv så att de lossnar ur formen).
Lingonkolasås
- Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt såsen koka kraftigt utan lock tills den är ljusbrun, ca 10 min. Rör i saltet.
- Vispa grädden fluffig och smaka av med punsch. Strö lingon på fondanterna och häll kolasåsen över och servera med grädden.
Chokladfondant med lingonkolasås och punschgrädde
Underbart god och lyxig efterrätt med chokladfondant som serveras med lingon, kolasås och vispad grädde. Enkelt recept som är lätt att följa!
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Vispa socker, ägg och äggulor pösigt med elvisp.
- Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i det smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält.
- Blanda chokladen med äggvispet. Vänd ner mjölet och häll upp smeten i sex smörade ugnssäkra portionsformar. Grädda mitt i ugnen 7 min. Fondanten ska vara lös i mitten.
- Stjälp direkt upp på tallrikar och servera (man kan ev behöva dra runt kanten med en liten vass kniv så att de lossnar ur formen).
Lingonkolasås
- Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt såsen koka kraftigt utan lock tills den är ljusbrun, ca 10 min. Rör i saltet.
- Vispa grädden fluffig och smaka av med punsch. Strö lingon på fondanterna och häll kolasåsen över och servera med grädden.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-03-16
Hej Birgitta, vad synd! Det är svårt att veta vad det kan bero på men i recepten utgår vi alltid från vanlig ugn, inte varmluft. Prova det nästa gång så kanske det går bättre? Lycka till!
2021-11-03
Vet inte varför jag misslyckades med chokladfundanten. Smorde formarna ordentligt med smör, gräddade i 7min på 175’C varmluft i mitten av ugnen. Tog ut dem och skar med kniv runt om kanterna och stjälpte upp dem direkt. Fundanten fastnade i botten på formarna och jag fick skrapa ur dem. Ska dem bröas också eller ska dem gå längre i ugnen eller vad har blivit tokigt
2021-11-01
Hej Joanna, det var tråkigt att höra! Låter som du kanske haft för hög värme, alla spisar är ju olika så prova att koka på lite lägre värme och eventuellt längre tid i stället. Lycka till!
2021-10-30
Lyckas inte med kolasåsen. När jag kokar den kraftigt i 10 minuter enligt receptet, blir det mörkbrun, stenhård knäck!
2020-10-10
supergod!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-03-16
Hej Birgitta, vad synd! Det är svårt att veta vad det kan bero på men i recepten utgår vi alltid från vanlig ugn, inte varmluft. Prova det nästa gång så kanske det går bättre? Lycka till!
Birgitta
2021-11-03
Vet inte varför jag misslyckades med chokladfundanten. Smorde formarna ordentligt med smör, gräddade i 7min på 175’C varmluft i mitten av ugnen. Tog ut dem och skar med kniv runt om kanterna och stjälpte upp dem direkt. Fundanten fastnade i botten på formarna och jag fick skrapa ur dem. Ska dem bröas också eller ska dem gå längre i ugnen eller vad har blivit tokigt
2021-11-01
Hej Joanna, det var tråkigt att höra! Låter som du kanske haft för hög värme, alla spisar är ju olika så prova att koka på lite lägre värme och eventuellt längre tid i stället. Lycka till!
Joanna
2021-10-30
Lyckas inte med kolasåsen. När jag kokar den kraftigt i 10 minuter enligt receptet, blir det mörkbrun, stenhård knäck!
Gerd
2020-10-10
supergod!