Chokladfondant med lingonkolasås och punschgrädde

Chokladfondant med lingonkolasås och punschgrädde

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Underbart god och lyxig efterrätt med chokladfondant som serveras med lingon, kolasås och vispad grädde. Enkelt recept som är lätt att följa!

Tillagningstid: 30 min
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
  • 0.75 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 2.5 msk vetemjöl
  • Lingonkolasås
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 krm salt
  • 1 dl frysta lingon, lätt tinade
  • Punschgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk punsch

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa socker, ägg och äggulor pösigt med elvisp.
  2. Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i det smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält.
  3. Blanda chokladen med äggvispet. Vänd ner mjölet och häll upp smeten i sex smörade ugnssäkra portionsformar. Grädda mitt i ugnen 7 min. Fondanten ska vara lös i mitten.
  4. Stjälp direkt upp på tallrikar och servera (man kan ev behöva dra runt kanten med en liten vass kniv så att de lossnar ur formen).

Lingonkolasås

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt såsen koka kraftigt utan lock tills den är ljusbrun, ca 10 min. Rör i saltet.
  2. Vispa grädden fluffig och smaka av med punsch. Strö lingon på fondanterna och häll kolasåsen över och servera med grädden.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-03-16

Hej Birgitta, vad synd! Det är svårt att veta vad det kan bero på men i recepten utgår vi alltid från vanlig ugn, inte varmluft. Prova det nästa gång så kanske det går bättre? Lycka till!

Birgitta

2021-11-03

Vet inte varför jag misslyckades med chokladfundanten. Smorde formarna ordentligt med smör, gräddade i 7min på 175’C varmluft i mitten av ugnen. Tog ut dem och skar med kniv runt om kanterna och stjälpte upp dem direkt. Fundanten fastnade i botten på formarna och jag fick skrapa ur dem. Ska dem bröas också eller ska dem gå längre i ugnen eller vad har blivit tokigt

Checkbox Coop

2021-11-01

Hej Joanna, det var tråkigt att höra! Låter som du kanske haft för hög värme, alla spisar är ju olika så prova att koka på lite lägre värme och eventuellt längre tid i stället. Lycka till!

Joanna

2021-10-30

Lyckas inte med kolasåsen. När jag kokar den kraftigt i 10 minuter enligt receptet, blir det mörkbrun, stenhård knäck!

Gerd

2020-10-10

supergod!

Chokladfondant med lingonkolasås och punschgrädde
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 0.75 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 2.5 msk vetemjöl
  • Lingonkolasås
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 krm salt
  • 1 dl frysta lingon, lätt tinade
  • Punschgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk punsch

Chokladfondant med lingonkolasås och punschgrädde

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(8)

Underbart god och lyxig efterrätt med chokladfondant som serveras med lingon, kolasås och vispad grädde. Enkelt recept som är lätt att följa!

Tillagningstid: 30 min
Ugnstemperatur:175º
6 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa socker, ägg och äggulor pösigt med elvisp.
  2. Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i det smälta smöret. Rör om tills chokladen har smält.
  3. Blanda chokladen med äggvispet. Vänd ner mjölet och häll upp smeten i sex smörade ugnssäkra portionsformar. Grädda mitt i ugnen 7 min. Fondanten ska vara lös i mitten.
  4. Stjälp direkt upp på tallrikar och servera (man kan ev behöva dra runt kanten med en liten vass kniv så att de lossnar ur formen).

Lingonkolasås

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt såsen koka kraftigt utan lock tills den är ljusbrun, ca 10 min. Rör i saltet.
  2. Vispa grädden fluffig och smaka av med punsch. Strö lingon på fondanterna och häll kolasåsen över och servera med grädden.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-03-16

Hej Birgitta, vad synd! Det är svårt att veta vad det kan bero på men i recepten utgår vi alltid från vanlig ugn, inte varmluft. Prova det nästa gång så kanske det går bättre? Lycka till!

Birgitta

2021-11-03

Vet inte varför jag misslyckades med chokladfundanten. Smorde formarna ordentligt med smör, gräddade i 7min på 175’C varmluft i mitten av ugnen. Tog ut dem och skar med kniv runt om kanterna och stjälpte upp dem direkt. Fundanten fastnade i botten på formarna och jag fick skrapa ur dem. Ska dem bröas också eller ska dem gå längre i ugnen eller vad har blivit tokigt

Checkbox Coop

2021-11-01

Hej Joanna, det var tråkigt att höra! Låter som du kanske haft för hög värme, alla spisar är ju olika så prova att koka på lite lägre värme och eventuellt längre tid i stället. Lycka till!

Joanna

2021-10-30

Lyckas inte med kolasåsen. När jag kokar den kraftigt i 10 minuter enligt receptet, blir det mörkbrun, stenhård knäck!

Gerd

2020-10-10

supergod!