Choklad- och jordgubbstårta

Choklad- och jordgubbstårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(45)

Tårta med chokladbottnar, hasselnötsgrädde och jordgubbar, perfekt till midsommar, student och kalas. Vacker drömtårta, omöjlig att stå emot!

Tillagningstid: 35 min + tid i ugn och att svalna
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Tårtbotten:
  • 3 ägg
  • 4.5 dl rårörsocker
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 225 g smör, smält
  • 2 dl kallt vatten
  • Fyllning och topping:
  • 0.5 dl hasselnötter
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 dl hasselnötskräm
  • 1 liter jordgubbar, i klyftor

Gör så här

  1. Smörj en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, med smör och pudra med kakao.
  2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och häll ner i äggvispet tillsammans med smör och vatten. Vispa försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 50–60 min. Låt kakan kallna och skär i tre bottnar.
  3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnid av skalen i en ren handduk och hacka nötterna grovt. Vispa 3 dl av grädden och hasselnötskrämen fluffigt. Bred ut hälften av hasselnötsgrädden på första bottnen. Lägg på nästa botten och bred på resterande hasselnötsgrädde. Lägg på den sista bottnen. Vispa resterande grädde fluffig. Toppa tårtan med grädde, jordgubbar och hasselnötter.

Servering

Garnera gärna med ätbara blommor och citronmeliss.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2021-07-28

Konditoritårta, jättegod. Jag bakade bottnen över ett dygn innan avnjutning den här gången vilket gjorde att den höll ihop bättre när jag skar till bottnarna. Lade emellan bottnarna med krämen natten innan och satte den långt in i kall kul, vilket gjorde den saftig och ännu godare än förra gången, samt att bottnarna inte lika lätt gled isär vid servering. Med vass kniv blev bitarna fina och höga på faten. Det blev många ”Mmm.. så god!”.

Frida

2019-06-21

Jättegod! Använde en silikonform istället för springform, det ångrar jag. Den var lite svår att få ur vilket gjorde det svårt att dela snyggt sedan. Men herregud vad god den var! Den räckte gott och väl till 9 personer. Vi hade lite extra, finhackade, jordgubbar för att förhöja midsommaren lite extra vilket var riktigt pricken över i! Mums!

Choklad- och jordgubbstårta
12 st
  • Ingredienser (12)
  • Tårtbotten:
  • 3 ägg
  • 4.5 dl rårörsocker
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 225 g smör, smält
  • 2 dl kallt vatten
  • Fyllning och topping:
  • 0.5 dl hasselnötter
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 dl hasselnötskräm
  • 1 liter jordgubbar, i klyftor

Choklad- och jordgubbstårta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(45)

Tårta med chokladbottnar, hasselnötsgrädde och jordgubbar, perfekt till midsommar, student och kalas. Vacker drömtårta, omöjlig att stå emot!

Tillagningstid: 35 min + tid i ugn och att svalna
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smörj en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, med smör och pudra med kakao.
  2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och häll ner i äggvispet tillsammans med smör och vatten. Vispa försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 50–60 min. Låt kakan kallna och skär i tre bottnar.
  3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnid av skalen i en ren handduk och hacka nötterna grovt. Vispa 3 dl av grädden och hasselnötskrämen fluffigt. Bred ut hälften av hasselnötsgrädden på första bottnen. Lägg på nästa botten och bred på resterande hasselnötsgrädde. Lägg på den sista bottnen. Vispa resterande grädde fluffig. Toppa tårtan med grädde, jordgubbar och hasselnötter.

Servering

Garnera gärna med ätbara blommor och citronmeliss.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2021-07-28

Konditoritårta, jättegod. Jag bakade bottnen över ett dygn innan avnjutning den här gången vilket gjorde att den höll ihop bättre när jag skar till bottnarna. Lade emellan bottnarna med krämen natten innan och satte den långt in i kall kul, vilket gjorde den saftig och ännu godare än förra gången, samt att bottnarna inte lika lätt gled isär vid servering. Med vass kniv blev bitarna fina och höga på faten. Det blev många ”Mmm.. så god!”.

Frida

2019-06-21

Jättegod! Använde en silikonform istället för springform, det ångrar jag. Den var lite svår att få ur vilket gjorde det svårt att dela snyggt sedan. Men herregud vad god den var! Den räckte gott och väl till 9 personer. Vi hade lite extra, finhackade, jordgubbar för att förhöja midsommaren lite extra vilket var riktigt pricken över i! Mums!