Cataplana

Cataplana

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Matig gryta med skaldjur, korv och fläsk, smaksatt med en salig blandning kryddor.

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner
  • 500 g extra stora frysta räkor med skal
  • 150 g kryddstark korv, t ex linguica
  • 500 g benfritt fläskkött
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 små röda chili
  • 1 msk olja
  • 400 g krossade tomater (400 g = 1 burk)
  • 1 tsk paprika
  • 2 krm mald spiskummin
  • 2 krm muskot
  • 2 krm kryddnejlikor
  • 2 krm kanel
  • 2 krm chiliflingor
  • 2 lagerblad
  • 2.5 dl vitt torrt vin eller fiskbuljong
  • 3 tomater
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk färsk koriander eller rosmarin
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Tina räkorna. Skär korven i skivor och köttet i tärningar. Skala och skiva lök och vitlök, kärna ur och skiva chilin. Bryn först korv och kött i oljan i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök och chili och låt fräsa med ett par minuter.
  2. Tillsätt burktomater, kryddor och vin eller buljong och låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Skiva tomaterna och skala räkorna och lägg i grytan. Hetta upp men koka inte. Smaka av med salt och peppar och strö över örtkrydda.

Servering

Servera direkt ur grytan med 9 dl kokt ris.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Portugal Jonte

2022-09-21

Hej Tor, Jag sitter just nu på en restaurang i södra Portugal och äter en skaldjurs Cataplan , och vet du vad? Den innehåller korv. Get your facts right. Mvh Portugal Jonte

Tor

2022-08-05

Fisk och skaldjurs Cataplan innehåller aldrig kött eller korv. Det hör till spanska Paella. Receptet ovan är alltså ett paellarecept.

Cataplana
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 500 g extra stora frysta räkor med skal
  • 150 g kryddstark korv, t ex linguica
  • 500 g benfritt fläskkött
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 små röda chili
  • 1 msk olja
  • 400 g krossade tomater (400 g = 1 burk)
  • 1 tsk paprika
  • 2 krm mald spiskummin
  • 2 krm muskot
  • 2 krm kryddnejlikor
  • 2 krm kanel
  • 2 krm chiliflingor
  • 2 lagerblad
  • 2.5 dl vitt torrt vin eller fiskbuljong
  • 3 tomater
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk färsk koriander eller rosmarin
  • 1 tsk salt

Cataplana

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Matig gryta med skaldjur, korv och fläsk, smaksatt med en salig blandning kryddor.

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Gör så här

  1. Tina räkorna. Skär korven i skivor och köttet i tärningar. Skala och skiva lök och vitlök, kärna ur och skiva chilin. Bryn först korv och kött i oljan i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök och chili och låt fräsa med ett par minuter.
  2. Tillsätt burktomater, kryddor och vin eller buljong och låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Skiva tomaterna och skala räkorna och lägg i grytan. Hetta upp men koka inte. Smaka av med salt och peppar och strö över örtkrydda.

Servering

Servera direkt ur grytan med 9 dl kokt ris.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Portugal Jonte

2022-09-21

Hej Tor, Jag sitter just nu på en restaurang i södra Portugal och äter en skaldjurs Cataplan , och vet du vad? Den innehåller korv. Get your facts right. Mvh Portugal Jonte

Tor

2022-08-05

Fisk och skaldjurs Cataplan innehåller aldrig kött eller korv. Det hör till spanska Paella. Receptet ovan är alltså ett paellarecept.