Brända mandlar

Brända mandlar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(31)

Söta nötter med röd glasyr.

Tillagningstid: 10 minuter
4 dl
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 dl vatten
  • 1 krm röd karamellfärg
  • 2 msk vatten (med karamellfärgen i stekpannan)
  • 100 g sötmandel

Gör så här

  1. Koka upp socker och vatten under omrörning i en stekpanna, (gärna gjutjärn ca 26 cm i diameter), så att hela ytan bubblar. Koka sedan 1 minut till. Lägg i mandeln och låt den koka under omrörning tills det börjar knäppa i den, ca 1 minut.
  2. Ta pannan från värmen och rör kraftigt tills det socker som inte fastnat på mandeln smulat sig i botten. Plocka upp mandeln på ett fat.
  3. Häll vatten och karamellfärg i stekpannan och låt det koka under omrörning till sockret smält igen (det kommer att finnas små klumpar kvar). Lägg i mandeln igen, ta pannan från värmen och rör kraftigt tills mandlarna lossar från varandra och har en skorpa av rött socker.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Moa

2021-12-23

Gjorde utan steget med karamellfärg och det blev jättebra!

Saga

2015-01-09

Helt klart bästa receptet på brända mandlar. Bra instruktioner och superlätt att göra! Gott blev det också. Tack!!

katarina

2014-12-23

Nej ingen höjdare. Måste ha misslyckats totalt. Blev sockrade mandlar och inte brända som jag vill ha dom. Socktet ska ju kanderas och hårdna. Going back to the old way...

Maria

2014-12-05

Bra recept! Följde detta men mitt socker klumpade sig bara drick mandlarna så jag kunde inte smälta om sockret på nytt i steg 2 tillsammans med karamellfärgen. La dock till ett tredje steg där jag ännu en gång efter karamellfärgsdoppningen hällde på socker och vatten och körde mandlarna en gång till. Doppade sedan dem i florsocker. Bästa receptet jag kunnat göra, då jag misslyckats med andra recept och bara fått BRÄNDA mandlar. hehe.

Cecilia af Klint

2014-10-08

Goda

Ellen

2013-12-23

Jätte bra tummen upp

Julia

2013-12-14

Jättebra recept!

susanne

2013-12-05

enkla

Johanna

2012-12-04

Goda och relativt lättfixade godisar. Tar längre tid än 10 minuter dock, iallafall för mig :)

Brända mandlar
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 dl vatten
  • 1 krm röd karamellfärg
  • 2 msk vatten (med karamellfärgen i stekpannan)
  • 100 g sötmandel

Brända mandlar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(31)

Söta nötter med röd glasyr.

Tillagningstid: 10 minuter
4 dl

Gör så här

  1. Koka upp socker och vatten under omrörning i en stekpanna, (gärna gjutjärn ca 26 cm i diameter), så att hela ytan bubblar. Koka sedan 1 minut till. Lägg i mandeln och låt den koka under omrörning tills det börjar knäppa i den, ca 1 minut.
  2. Ta pannan från värmen och rör kraftigt tills det socker som inte fastnat på mandeln smulat sig i botten. Plocka upp mandeln på ett fat.
  3. Häll vatten och karamellfärg i stekpannan och låt det koka under omrörning till sockret smält igen (det kommer att finnas små klumpar kvar). Lägg i mandeln igen, ta pannan från värmen och rör kraftigt tills mandlarna lossar från varandra och har en skorpa av rött socker.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Moa

2021-12-23

Gjorde utan steget med karamellfärg och det blev jättebra!

Saga

2015-01-09

Helt klart bästa receptet på brända mandlar. Bra instruktioner och superlätt att göra! Gott blev det också. Tack!!

katarina

2014-12-23

Nej ingen höjdare. Måste ha misslyckats totalt. Blev sockrade mandlar och inte brända som jag vill ha dom. Socktet ska ju kanderas och hårdna. Going back to the old way...

Maria

2014-12-05

Bra recept! Följde detta men mitt socker klumpade sig bara drick mandlarna så jag kunde inte smälta om sockret på nytt i steg 2 tillsammans med karamellfärgen. La dock till ett tredje steg där jag ännu en gång efter karamellfärgsdoppningen hällde på socker och vatten och körde mandlarna en gång till. Doppade sedan dem i florsocker. Bästa receptet jag kunnat göra, då jag misslyckats med andra recept och bara fått BRÄNDA mandlar. hehe.

Cecilia af Klint

2014-10-08

Goda

Ellen

2013-12-23

Jätte bra tummen upp

Julia

2013-12-14

Jättebra recept!

susanne

2013-12-05

enkla

Johanna

2012-12-04

Goda och relativt lättfixade godisar. Tar längre tid än 10 minuter dock, iallafall för mig :)