Borsjtj - rödbetssoppa

Borsjtj - rödbetssoppa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(305)

Rödbetssoppan borsjtj är populär i många delar av Östeuropa och det finns otroligt många recept att välja bland. Här är vår variant - vegetarisk, fyllig och enkel att göra!

Tillagningstid: 50 minuter
Svårighetsgrad:Medel
6 portioner
  • 6 råa rödbetor
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 250 g vitkål
  • 1 msk smör
  • 1.5 liter vatten
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 msk vinäger
  • 1 krm peppar (efter smak)
  • 1 krm salt (efter smak)
  • 3 grönsaksbuljongtärningar

Gör så här

  1. Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen. Grovriv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, eller skär grönsakerna i tunna, korta strimlor. Använd gärna matberedare. Smält smöret i en gryta. Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter. Tillsätt vatten, peppar, lagerblad, vinäger och smulade buljongtärningar. Koka allt under lock på svag värme, 20-30 min.
  2. Finriv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.

Servering

Servera soppan med gräddfil, crème fraiche eller smetana och piroger eller grovt bröd vid sidan om. Stark korv, t ex chorizo, kabanoss eller salsiccia går också bra att lägga i.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-04-08

Du har helt rätt, Lars! Vi har nu bytt mot grönsaksbuljong så nu är det en vegetarisk soppa :) Trevlig helg!

Lars

2022-04-03

Måste bara poängtera att det inte alls är en vegetarisk soppa om inte buljongen byta ut till grönsaksbuljong, men det kan med fördel göras! :)

Checkbox Coop

2022-03-04

Vad roligt att höra, Gerda!

Gerda

2022-03-02

Underbar borsjtj! Den blir alltid en succé när man bjuder på den.

Checkbox Coop

2022-01-04

Hej, tack för era kommentarer och engagemang! Vi kommer att döpa om soppan och hoppas att ni alla provar att laga den.

Inna

2021-12-27

Nej, Tom, tyvärr, men du är inte rätt. Borsjtj finns i många länder i olika varianter, och kallas olika namn, men ursprungligen är borsjtj från Ukraina, "De första skriftliga omdömena om borsjtj hittar man på en berättelse om huvudstaden Kiev år 1584". Dessutom bor det namnet försvaras. Och Ukraina har redan sökt till Unesco för att få det namnet bosjtj inkluderat i deras Intangible Cultural Heritage Lists. Ytterligare är det ett mycket känsligt ämnu nu, när Ukraina befinner sig i mitten av ett krig med Ryssland, inte bara fysiskt krig men kulturelt och media krig också. Snälla, respektera detta.

Tom

2021-10-24

Man får nog säga att soppan även är rysk. Likaväl som ukrainsk eller polsk (barszcz) för den delen. Borsjtj är en viktig del av det ryska köket och ukrainska köket. Namnet kommer från slaviska namnet på Björnloka som ursprungligen var huvudingrediens.

Inna

2021-10-08

Borscht (Borsjtj) var och är aldrig en rysk soppa. Det var, är och kommer att vara en stjärna av den ukrainska traditionella maten! Ni sprider fel information på den här sidan. Även den svenska delen av Wikipedia har det rätt. Snälla korrigera detta.

Checkbox Coop

2021-09-20

Hej Olga, det stämmer att det här är en vegetarisk variant :)

Olga

2021-09-17

Är det en vegetarisk borsch ? Det finns olika varianter av denna soppa förstås. Men den viktigaste ingrediensen i en riktig rysk borsch är kött, helst nötkött. Det kan vara biff, fransyska, grytbitar mm. Visst kan man smaksätta med köttbuljongtärningar vid behov och servera med smetana eller creme fraiche.

Checkbox Coop

2020-11-25

Hej Mari! Det ska vara 250 g vitkål och inte en klyfta. Tack för att du såg det. Det är nu ändrat! Mvh, Maja/redaktör

Mari

2020-11-16

En klyfta vitkål?! Ska det stå vitlök kanske?

Patrik

2020-07-06

Den är supergod Det finns inget att klaga på Och man vill göra ukrainsk borsj så Lägger man till c:a 500 gr grytbitar som är lite mindre skurna ÄNNU BÄTTRE DÅ

Jobe04

2020-04-02

Inte alls god. Fy fasiken

Lovisa E

2020-03-22

Jätegott, jättenyttigt och jättebilligt :)

Kent

2020-03-21

Fantastiskt god!

Kent

2020-03-21

Fantastiskt god!

Sussie

2019-10-06

Jag gjorde en lite egen variant av den. Röda linser istället för vitkål. Kryddade den med vitlök och sju kryddor. Så gott!

Vladimir

2019-04-01

Detta tar mig långt tillbaks till min barndom. När den enda mat jag fick i Gulagen var detta.

Stéphanie

2018-12-04

Väldigt god.

Checkbox Coop

2018-05-07

Till Anders: Det ska vara 1 msk smör. Lycka till!

Anders

2018-05-01

Är det 1 eller 2 msk smör?

Frida

2018-03-20

Älskar denna soppa! Tillsatte röda linser och fryst spenat med, blev SÅ bra! Bästa soppan ever!!

Mirjam

2017-09-07

Så fantastiskt god, vitlöksbröd till och lunchen (middagen) fixad! :)

Catarina Wahlin

2015-11-21

Enkelt och gott!

Lotta

2015-11-12

Enkel och god soppa. Vi körde vår i mixer och strödde hårt bacon på-mums. Tips, den var nästan godare dagen därpå.

Borsjtj - rödbetssoppa
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 6 råa rödbetor
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 250 g vitkål
  • 1 msk smör
  • 1.5 liter vatten
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 msk vinäger
  • 1 krm peppar (efter smak)
  • 1 krm salt (efter smak)
  • 3 grönsaksbuljongtärningar

Borsjtj - rödbetssoppa

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(305)

Rödbetssoppan borsjtj är populär i många delar av Östeuropa och det finns otroligt många recept att välja bland. Här är vår variant - vegetarisk, fyllig och enkel att göra!

Tillagningstid: 50 minuter
Svårighetsgrad:Medel
6 portioner

Gör så här

  1. Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen. Grovriv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, eller skär grönsakerna i tunna, korta strimlor. Använd gärna matberedare. Smält smöret i en gryta. Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter. Tillsätt vatten, peppar, lagerblad, vinäger och smulade buljongtärningar. Koka allt under lock på svag värme, 20-30 min.
  2. Finriv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.

Servering

Servera soppan med gräddfil, crème fraiche eller smetana och piroger eller grovt bröd vid sidan om. Stark korv, t ex chorizo, kabanoss eller salsiccia går också bra att lägga i.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-04-08

Du har helt rätt, Lars! Vi har nu bytt mot grönsaksbuljong så nu är det en vegetarisk soppa :) Trevlig helg!

Lars

2022-04-03

Måste bara poängtera att det inte alls är en vegetarisk soppa om inte buljongen byta ut till grönsaksbuljong, men det kan med fördel göras! :)

Checkbox Coop

2022-03-04

Vad roligt att höra, Gerda!

Gerda

2022-03-02

Underbar borsjtj! Den blir alltid en succé när man bjuder på den.

Checkbox Coop

2022-01-04

Hej, tack för era kommentarer och engagemang! Vi kommer att döpa om soppan och hoppas att ni alla provar att laga den.

Inna

2021-12-27

Nej, Tom, tyvärr, men du är inte rätt. Borsjtj finns i många länder i olika varianter, och kallas olika namn, men ursprungligen är borsjtj från Ukraina, "De första skriftliga omdömena om borsjtj hittar man på en berättelse om huvudstaden Kiev år 1584". Dessutom bor det namnet försvaras. Och Ukraina har redan sökt till Unesco för att få det namnet bosjtj inkluderat i deras Intangible Cultural Heritage Lists. Ytterligare är det ett mycket känsligt ämnu nu, när Ukraina befinner sig i mitten av ett krig med Ryssland, inte bara fysiskt krig men kulturelt och media krig också. Snälla, respektera detta.

Tom

2021-10-24

Man får nog säga att soppan även är rysk. Likaväl som ukrainsk eller polsk (barszcz) för den delen. Borsjtj är en viktig del av det ryska köket och ukrainska köket. Namnet kommer från slaviska namnet på Björnloka som ursprungligen var huvudingrediens.

Inna

2021-10-08

Borscht (Borsjtj) var och är aldrig en rysk soppa. Det var, är och kommer att vara en stjärna av den ukrainska traditionella maten! Ni sprider fel information på den här sidan. Även den svenska delen av Wikipedia har det rätt. Snälla korrigera detta.

Checkbox Coop

2021-09-20

Hej Olga, det stämmer att det här är en vegetarisk variant :)

Olga

2021-09-17

Är det en vegetarisk borsch ? Det finns olika varianter av denna soppa förstås. Men den viktigaste ingrediensen i en riktig rysk borsch är kött, helst nötkött. Det kan vara biff, fransyska, grytbitar mm. Visst kan man smaksätta med köttbuljongtärningar vid behov och servera med smetana eller creme fraiche.

Checkbox Coop

2020-11-25

Hej Mari! Det ska vara 250 g vitkål och inte en klyfta. Tack för att du såg det. Det är nu ändrat! Mvh, Maja/redaktör

Mari

2020-11-16

En klyfta vitkål?! Ska det stå vitlök kanske?

Patrik

2020-07-06

Den är supergod Det finns inget att klaga på Och man vill göra ukrainsk borsj så Lägger man till c:a 500 gr grytbitar som är lite mindre skurna ÄNNU BÄTTRE DÅ

Jobe04

2020-04-02

Inte alls god. Fy fasiken

Lovisa E

2020-03-22

Jätegott, jättenyttigt och jättebilligt :)

Kent

2020-03-21

Fantastiskt god!

Kent

2020-03-21

Fantastiskt god!

Sussie

2019-10-06

Jag gjorde en lite egen variant av den. Röda linser istället för vitkål. Kryddade den med vitlök och sju kryddor. Så gott!

Vladimir

2019-04-01

Detta tar mig långt tillbaks till min barndom. När den enda mat jag fick i Gulagen var detta.

Stéphanie

2018-12-04

Väldigt god.

Checkbox Coop

2018-05-07

Till Anders: Det ska vara 1 msk smör. Lycka till!

Anders

2018-05-01

Är det 1 eller 2 msk smör?

Frida

2018-03-20

Älskar denna soppa! Tillsatte röda linser och fryst spenat med, blev SÅ bra! Bästa soppan ever!!

Mirjam

2017-09-07

Så fantastiskt god, vitlöksbröd till och lunchen (middagen) fixad! :)

Catarina Wahlin

2015-11-21

Enkelt och gott!

Lotta

2015-11-12

Enkel och god soppa. Vi körde vår i mixer och strödde hårt bacon på-mums. Tips, den var nästan godare dagen därpå.