Bönköttbullar med gräddsås

Bönköttbullar med gräddsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Spännande köttbullar där färsen blandas med mosade bönor och serveras i en klassisk gräddsås.

Tillagningstid: 30 min
4 portioner
  • 1 kg potatis
  • 400 g nötfärs
  • 400 g kokta vita bönor på burk, bruttovikt, avsköljda
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 dl rårörda lingon

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Blanda färsen med mosade bönor, lök, salt och peppar. Forma till runda bollar med blöta händer. Stek köttbullarna i smör till fin färg, ca 5 min.
  2. Lyft köttbullarna ur stekpannan och häll på vatten i pannan. Tillsätt grädde, soja och en stor sked av lingonen. Rör om och smaka av såsen med salt och peppar.
  3. Lägg ner köttbullarna i såsen och servera direkt ur stekpannan med kokt potatis och rårörda lingon.

Tips

Ta köttbullarna ur stekpannan precis innan de är genomstekta De blir klara av eftervärmen i såsen och blir då extra saftiga.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2017-08-24

Till Ann-Britt: Vad gäller qournfärs så är det torrare än nötfärs så prova eventuellt att tillsätta ströbröd och ägg. Det går utmärkt att byta ut lingonsylt mot gelé.

Ann-Britt

2017-08-23

Lagade denna rätt med quornfärs i stället för köttfärs. Svårt att få smeten att hålla ihop. Vad kan jag tillsätta? Går det att byta ut lingonsylt mot gelé och vilken mängd i så fall? Rätten var jättegod och kommer att lagas många gånger!

Bönköttbullar med gräddsås
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 1 kg potatis
  • 400 g nötfärs
  • 400 g kokta vita bönor på burk, bruttovikt, avsköljda
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 dl rårörda lingon

Bönköttbullar med gräddsås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(27)

Spännande köttbullar där färsen blandas med mosade bönor och serveras i en klassisk gräddsås.

Tillagningstid: 30 min
4 portioner

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Blanda färsen med mosade bönor, lök, salt och peppar. Forma till runda bollar med blöta händer. Stek köttbullarna i smör till fin färg, ca 5 min.
  2. Lyft köttbullarna ur stekpannan och häll på vatten i pannan. Tillsätt grädde, soja och en stor sked av lingonen. Rör om och smaka av såsen med salt och peppar.
  3. Lägg ner köttbullarna i såsen och servera direkt ur stekpannan med kokt potatis och rårörda lingon.

Tips

Ta köttbullarna ur stekpannan precis innan de är genomstekta De blir klara av eftervärmen i såsen och blir då extra saftiga.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2017-08-24

Till Ann-Britt: Vad gäller qournfärs så är det torrare än nötfärs så prova eventuellt att tillsätta ströbröd och ägg. Det går utmärkt att byta ut lingonsylt mot gelé.

Ann-Britt

2017-08-23

Lagade denna rätt med quornfärs i stället för köttfärs. Svårt att få smeten att hålla ihop. Vad kan jag tillsätta? Går det att byta ut lingonsylt mot gelé och vilken mängd i så fall? Rätten var jättegod och kommer att lagas många gånger!