
Bönköttbullar med gräddsås
Spännande köttbullar där färsen blandas med mosade bönor och serveras i en klassisk gräddsås.
- 1 kg potatis
- 400 g nötfärs
- 400 g kokta vita bönor på burk, bruttovikt, avsköljda
- 1 gul lök, finhackad
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
- 2 dl vatten
- 2 dl grädde
- 1 tsk kinesisk soja
- 2 dl rårörda lingon
Gör så här
- Koka potatisen i saltat vatten. Blanda färsen med mosade bönor, lök, salt och peppar. Forma till runda bollar med blöta händer. Stek köttbullarna i smör till fin färg, ca 5 min.
- Lyft köttbullarna ur stekpannan och häll på vatten i pannan. Tillsätt grädde, soja och en stor sked av lingonen. Rör om och smaka av såsen med salt och peppar.
- Lägg ner köttbullarna i såsen och servera direkt ur stekpannan med kokt potatis och rårörda lingon.
Tips

Ta köttbullarna ur stekpannan precis innan de är genomstekta De blir klara av eftervärmen i såsen och blir då extra saftiga.
Bönköttbullar med gräddsås
Spännande köttbullar där färsen blandas med mosade bönor och serveras i en klassisk gräddsås.
Gör så här
- Koka potatisen i saltat vatten. Blanda färsen med mosade bönor, lök, salt och peppar. Forma till runda bollar med blöta händer. Stek köttbullarna i smör till fin färg, ca 5 min.
- Lyft köttbullarna ur stekpannan och häll på vatten i pannan. Tillsätt grädde, soja och en stor sked av lingonen. Rör om och smaka av såsen med salt och peppar.
- Lägg ner köttbullarna i såsen och servera direkt ur stekpannan med kokt potatis och rårörda lingon.
Tips

Ta köttbullarna ur stekpannan precis innan de är genomstekta De blir klara av eftervärmen i såsen och blir då extra saftiga.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2017-08-24
Till Ann-Britt: Vad gäller qournfärs så är det torrare än nötfärs så prova eventuellt att tillsätta ströbröd och ägg. Det går utmärkt att byta ut lingonsylt mot gelé.
2017-08-23
Lagade denna rätt med quornfärs i stället för köttfärs. Svårt att få smeten att hålla ihop. Vad kan jag tillsätta? Går det att byta ut lingonsylt mot gelé och vilken mängd i så fall? Rätten var jättegod och kommer att lagas många gånger!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2017-08-24
Till Ann-Britt: Vad gäller qournfärs så är det torrare än nötfärs så prova eventuellt att tillsätta ströbröd och ägg. Det går utmärkt att byta ut lingonsylt mot gelé.
Ann-Britt
2017-08-23
Lagade denna rätt med quornfärs i stället för köttfärs. Svårt att få smeten att hålla ihop. Vad kan jag tillsätta? Går det att byta ut lingonsylt mot gelé och vilken mängd i så fall? Rätten var jättegod och kommer att lagas många gånger!