Böngryta provencale

Böngryta provencale

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(126)

Bönor de luxe blandas med vin och toppas med krutonger.

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner
  • 1 msk olivolja
  • 150 g fintärnad rotselleri
  • 500 g tärnad potatis
  • 2 gula lökar i klyftor
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 2 dl crème fraiche
  • 0.25 tsk kajennpeppar
  • 800 g blandade bönor
  • 0.5 liten citron
  • 0.5 tsk salt
  • Topping:
  • krutonger
  • klyftade cocktailtomater
  • plockade timjanblad

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta med olja. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i cirka 2 minuter. Slå på vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 minuter.
  2. Tillsätt timjan, crème fraiche och smaka av med salt och kajennpeppar. Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm. Smaka av med citronsaft och toppa grytan med krutonger, tomater och lite timjan.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åsa

2021-12-07

Vi byter ut rotsellerin mot morötter pga en familjemedlem som inte gillar selleri. Blir mycket gott!

Anna

2021-02-07

Fantastiskt god! Kan tipsa om att använda egengjord cashew creme fraiche om man vill göra rätten vegansk. Grytan blir väldigt krämig och inte alls vattnig i kombination med den.

Sara P

2020-11-06

Tog mer rotfrukter och mindre bönor. Blev lagom mängd sås då. Supergott 👍

Caroline

2020-03-26

Så god! Om man vill är det också super gott att byta bönorna mot fisk, tex torsk.

Sandra

2017-11-02

Familjens vuxna och två av fyra barn tyckte att den här grytan var underbar!

Ludwig

2017-10-24

Jättegod gryta som går att anpassa på mängder av sätt. "Såsen" blir helt magisk.

Vetta

2017-04-29

Mycket god gryta! Gjorde egna vitlökskrutonger till den. Minskade dock vätskan, tog 3 dl vatten och 1,5 vitvin, och ändå blev den mycket såsig.

Håkan

2016-06-16

Den blev mycket god. Bytte halva citronen mot en lime och lät de koka ihop efter crème fraiche och kajennpeppar var tillsatta i ca 15 minuter och då blev de mycket aromatiskt och gott.

Rebecca

2015-09-25

Jättegod! Serverade med jasminris - jättebra kombo och då vill man behålla all vätska som i originalreceptet. Men minska på saltet till åtminstone hälften på krutongerna - det är en orimlig mängd i receptet.

Erika

2015-08-31

Otroligt god! tyckte dock att det var på tok för mycket salt beräknat till krutongerna, kommer definitivt att minska mängden näst gång.

Ann-Sofie

2015-08-30

Jättegod, men minskade också vattenmängden till ca hälften.

Gedawo

2014-02-05

Minskade vattenmängden till 3 dl och ändå blev det mer soppa än gryta. Smakade gott men utseendet var inte så kul.

Carina

2013-03-16

Underbart gott!

inger Ericsson

2013-01-18

Supergod gryta och nyttig förstås. Njut!

Böngryta provencale
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 1 msk olivolja
  • 150 g fintärnad rotselleri
  • 500 g tärnad potatis
  • 2 gula lökar i klyftor
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 2 dl crème fraiche
  • 0.25 tsk kajennpeppar
  • 800 g blandade bönor
  • 0.5 liten citron
  • 0.5 tsk salt
  • Topping:
  • krutonger
  • klyftade cocktailtomater
  • plockade timjanblad

Böngryta provencale

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(126)

Bönor de luxe blandas med vin och toppas med krutonger.

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta med olja. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i cirka 2 minuter. Slå på vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 minuter.
  2. Tillsätt timjan, crème fraiche och smaka av med salt och kajennpeppar. Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm. Smaka av med citronsaft och toppa grytan med krutonger, tomater och lite timjan.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Åsa

2021-12-07

Vi byter ut rotsellerin mot morötter pga en familjemedlem som inte gillar selleri. Blir mycket gott!

Anna

2021-02-07

Fantastiskt god! Kan tipsa om att använda egengjord cashew creme fraiche om man vill göra rätten vegansk. Grytan blir väldigt krämig och inte alls vattnig i kombination med den.

Sara P

2020-11-06

Tog mer rotfrukter och mindre bönor. Blev lagom mängd sås då. Supergott 👍

Caroline

2020-03-26

Så god! Om man vill är det också super gott att byta bönorna mot fisk, tex torsk.

Sandra

2017-11-02

Familjens vuxna och två av fyra barn tyckte att den här grytan var underbar!

Ludwig

2017-10-24

Jättegod gryta som går att anpassa på mängder av sätt. "Såsen" blir helt magisk.

Vetta

2017-04-29

Mycket god gryta! Gjorde egna vitlökskrutonger till den. Minskade dock vätskan, tog 3 dl vatten och 1,5 vitvin, och ändå blev den mycket såsig.

Håkan

2016-06-16

Den blev mycket god. Bytte halva citronen mot en lime och lät de koka ihop efter crème fraiche och kajennpeppar var tillsatta i ca 15 minuter och då blev de mycket aromatiskt och gott.

Rebecca

2015-09-25

Jättegod! Serverade med jasminris - jättebra kombo och då vill man behålla all vätska som i originalreceptet. Men minska på saltet till åtminstone hälften på krutongerna - det är en orimlig mängd i receptet.

Erika

2015-08-31

Otroligt god! tyckte dock att det var på tok för mycket salt beräknat till krutongerna, kommer definitivt att minska mängden näst gång.

Ann-Sofie

2015-08-30

Jättegod, men minskade också vattenmängden till ca hälften.

Gedawo

2014-02-05

Minskade vattenmängden till 3 dl och ändå blev det mer soppa än gryta. Smakade gott men utseendet var inte så kul.

Carina

2013-03-16

Underbart gott!

inger Ericsson

2013-01-18

Supergod gryta och nyttig förstås. Njut!