Fransk böngryta
  • Tid 35 min

Fransk böngryta

4.47 (17 betyg)

Bönor, lök och potatis samsas i en buljong med både vin och crème fraiche. Toppad med tomater och knapriga krutonger blir det tillsammans en helt underbar fransk böngryta.

  • Tillagningstid 35 min
  • Ingredienser 16

Ingredienser

6 portioner
  • 1 msk olivolja
  • 200 g rotselleri, fintärnad
  • 400 g potatis, tärnad
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 5 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crème fraiche
  • 400 g kidneybönor, på burk, bruttovikt, sköljda
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 1 msk hackad färsk timjan + till garnering
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
Topping:
  • krutonger
  • delade körsbärstomater
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Hetta upp en gryta med olja i. Stek rotselleri,potatis, lök och vitlök utan att de får färg i ca2 min. Slå på vatten och vin och smula ner buljongtärningar.Låt koka under lock i 20 min.

  2. 2

    Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om och låtsjuda tills allt är varmt. Toppa med krutonger ochtomater.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Kerstin

    Detta var riktigt gott! 2:a ggr jag lagade till detta uteslöt jag vinet (använde äppelcidervinäger för lite syra istället) o minskade på vattnet för att få lite mer "gryta" än soppa, o så toppade jag med turkisk yoghurt kryddad med finhackade örter o vitlök.....

  • Susanna

    Otroligt god smak! Dock blev den mer som soppa än gryta.