Fransk böngryta

Fransk böngryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(47)

Bönor, lök och potatis samsas i en buljong med både vin och crème fraiche. Toppad med tomater och knapriga krutonger blir det tillsammans en helt underbar fransk böngryta.

Tillagningstid: 35 min
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 msk olivolja
  • 200 g rotselleri, fintärnad
  • 400 g potatis, tärnad
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 5 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crème fraiche
  • 400 g kidneybönor, på burk, bruttovikt, sköljda
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 1 msk hackad färsk timjan + till garnering
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0.5 tsk salt
  • Topping:
  • krutonger
  • delade körsbärstomater

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta med olja i. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i ca 2 min. Slå på vatten och vin och smula ner buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 min.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om och låt sjuda tills allt är varmt. Toppa med krutonger och tomater.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lisbeth

2021-05-07

Favorit i familjen. Vi använder libsticka och moröttet istället för selleri. Dra ner på vätskan. Går alltid att tillätta mer efteråt. Prova med stekt halloumi i tärningar istället för bröd. 👍

Sara

2020-02-26

Jättegott, verkligen!

Kerstin

2017-05-18

Detta var riktigt gott! 2:a ggr jag lagade till detta uteslöt jag vinet (använde äppelcidervinäger för lite syra istället) o minskade på vattnet för att få lite mer "gryta" än soppa, o så toppade jag med turkisk yoghurt kryddad med finhackade örter o vitlök.....

Susanna

2017-05-02

Otroligt god smak! Dock blev den mer som soppa än gryta.

Liknande recept

Spara recept

Kebabklubbor med potatisklyftor och tomatsalsa

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Rostad potatissoppa med chorizo och friterad grönkål

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Pustagryta

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Couscousfylld paprika med grillad sötpotatis

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Fiskgratäng med mifú tomat och örter

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Stekta gnocchi med parmesan och örter

Betyg
Betyg
(2)
Fransk böngryta
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 1 msk olivolja
  • 200 g rotselleri, fintärnad
  • 400 g potatis, tärnad
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 5 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crème fraiche
  • 400 g kidneybönor, på burk, bruttovikt, sköljda
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 1 msk hackad färsk timjan + till garnering
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0.5 tsk salt
  • Topping:
  • krutonger
  • delade körsbärstomater

Fransk böngryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(47)

Bönor, lök och potatis samsas i en buljong med både vin och crème fraiche. Toppad med tomater och knapriga krutonger blir det tillsammans en helt underbar fransk böngryta.

Tillagningstid: 35 min
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta med olja i. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg i ca 2 min. Slå på vatten och vin och smula ner buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 min.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om och låt sjuda tills allt är varmt. Toppa med krutonger och tomater.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lisbeth

2021-05-07

Favorit i familjen. Vi använder libsticka och moröttet istället för selleri. Dra ner på vätskan. Går alltid att tillätta mer efteråt. Prova med stekt halloumi i tärningar istället för bröd. 👍

Sara

2020-02-26

Jättegott, verkligen!

Kerstin

2017-05-18

Detta var riktigt gott! 2:a ggr jag lagade till detta uteslöt jag vinet (använde äppelcidervinäger för lite syra istället) o minskade på vattnet för att få lite mer "gryta" än soppa, o så toppade jag med turkisk yoghurt kryddad med finhackade örter o vitlök.....

Susanna

2017-05-02

Otroligt god smak! Dock blev den mer som soppa än gryta.

Liknande recept

Spara recept

Kebabklubbor med potatisklyftor och tomatsalsa

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Rostad potatissoppa med chorizo och friterad grönkål

Betyg
Betyg
(12)
Spara recept

Pustagryta

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Couscousfylld paprika med grillad sötpotatis

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Fiskgratäng med mifú tomat och örter

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Stekta gnocchi med parmesan och örter

Betyg
Betyg
(2)