Baklava – grundrecept

Baklava – grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Klassisk recept på baklava som görs på smör, filodeg och nötter och toppas med en sockerlag. Ljuvligt gott!

Tillagningstid: 45 min + tid att svalna
Ugnstemperatur:175º
24 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 250 g smör
  • 250 g filodeg (1 frp)
  • 5 dl nötter, t ex pistagenötter, valnötter och mandel
  • Sockerlag
  • 3 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk kanel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Koka upp ingredienserna till sockerlagen. Låt svalna. Hacka eller mixa nötterna. Smält smöret.
  2. Klä en ugnsform, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Dela filodegsarken så att de passar i formen. Lägg ett filodegsark i formen och pensla med smör. Upprepa med hälften av arken.
  3. Fördela nötterna ovanpå. Lägg på ett filodegsark till och pensla på smält smör, upprepa med resten av arken. Skär i rutor.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Häll över sockerlagen. Låt svalna. Låt gärna baklavan stå till sig några timmar eller över natten i rumstemperatur.

Tips

Nötterna kan bytas mot frön, t ex solrosfrön

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Baklava – grundrecept
7 st
  • Ingredienser (7)
  • 250 g smör
  • 250 g filodeg (1 frp)
  • 5 dl nötter, t ex pistagenötter, valnötter och mandel
  • Sockerlag
  • 3 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk kanel

Baklava – grundrecept

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Klassisk recept på baklava som görs på smör, filodeg och nötter och toppas med en sockerlag. Ljuvligt gott!

Tillagningstid: 45 min + tid att svalna
Ugnstemperatur:175º
24 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Koka upp ingredienserna till sockerlagen. Låt svalna. Hacka eller mixa nötterna. Smält smöret.
  2. Klä en ugnsform, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Dela filodegsarken så att de passar i formen. Lägg ett filodegsark i formen och pensla med smör. Upprepa med hälften av arken.
  3. Fördela nötterna ovanpå. Lägg på ett filodegsark till och pensla på smält smör, upprepa med resten av arken. Skär i rutor.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Häll över sockerlagen. Låt svalna. Låt gärna baklavan stå till sig några timmar eller över natten i rumstemperatur.

Tips

Nötterna kan bytas mot frön, t ex solrosfrön

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!