För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Ättiksinkokt lax med dillmajonnäs och grön sparris

Betyg (1-5):
4.43 (7 betyg)

Laxtärningar i varm ättikslag serverat med nygräddat bröd, sparris och sås.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 3 brödskivor
  • 500 g laxfilé
  • 2 dl majonnäs
  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 citron, finrivet skal och saft
  • 250 g grön sparris
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • Ättikslag:
  • 1.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl socker
  • 6 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 6 svartpepparkorn
  • 3 msk salt

Gör så här

  1. Grädda bröden enligt anvisningen på förpackningen. Skär dem i 1 cm tärningar.
  2. Skär laxen i 2-3 cm stora kuber och lägg dem i en liten ugnsfast form. Låt laxen ligga framme i rumstemperatur medan du kokar lagen. Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp.
  3. Slå den varma lagen över laxen så fisken täcks helt. Täck noga formen med plastfilm. Låt stå framme cirka 30 minuter. Använd gärna stektermometer, laxen är perfekt vid 48-50 grader.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i brödtärningarna, salta och låt dom få fin färg.
  5. Blanda majonnäs, dill, citronskal- och saft samt salt till dillmajonnäsen. <br>Ansa sparrisen och koka den i saltat vatten 2 minuter.

Tips

Gör laxen dagen innan och njut den kall med nykokt färskpotatis. Byt majonnäsen mot gräddfil om ni önskar en lättare sås.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Marianne

2016-03-16

Vad är det för bröd som ska gräddas?

Hanna

2013-08-09

Otroligt gott. Den här laxen har gjort succé flera gånger.

Checkbox Coop

2012-09-11

Det är för att få den där härliga syran på laxen, men den måste balanseras ut med socker. Du äter inte sockret som är i lagen. Det som fastnar är kanske 10% av vad du häller i om ens det.

Ewa

2012-09-10

Varför så mycket socker? Det är ju ingen efterrätt vi lagar och så ohälsosamt med socker! Jag har ALDRIG något socker i, brukar lägga till en liten lök, några vitpepparkorn samt kryddpepparkorn, färsk dill i ättikskoket. Äkta majonnäs blandat med gräddfil plus färsk hackad gurka och lite dill i, är gott till.

Checkbox Coop

2012-07-24

Mats! Du kan servera laxen direkt då den är uppe i rätt temperatur. Ska den ätas kall, t.ex. dagen efter, kan du låta laxen ligga kvar i spadet när du kyler den.

Checkbox Coop

2012-07-24

Jan! Vi ska bli tydligare med att ange hur stark ättikan ska vara. I våra recept menar vi alltid 12 %.

Mats O Karlsson

2012-07-23

Ska lagen slås av när 50 grader uppnåtts?

Jan Alhammer

2012-07-23

Dåligt att inte ange 12 eller 24% ättika

Liknande recept

Lax med ingefära, chili och lime

(23)

Asiatisk fisk i ugn

(30)

Citron- och persiljepanerad rödspättafilé

(14)

Fiskgryta med saffran och räkor

(58)

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(2)

Morots- och sesampanerad lax med persiljemos

(5)

Ugnsfisk med saffran och vitlök

(29)

Laxrulader med torskfärs och gräddkokt fänkål

(99)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 3 brödskivor
  • 500 g laxfilé
  • 2 dl majonnäs
  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 citron, finrivet skal och saft
  • 250 g grön sparris
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • Ättikslag:
  • 1.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl socker
  • 6 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 6 svartpepparkorn
  • 3 msk salt

Ättiksinkokt lax med dillmajonnäs och grön sparris

Betyg (1-5):
4.43 (7 betyg)

Laxtärningar i varm ättikslag serverat med nygräddat bröd, sparris och sås.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Grädda bröden enligt anvisningen på förpackningen. Skär dem i 1 cm tärningar.
  2. Skär laxen i 2-3 cm stora kuber och lägg dem i en liten ugnsfast form. Låt laxen ligga framme i rumstemperatur medan du kokar lagen. Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp.
  3. Slå den varma lagen över laxen så fisken täcks helt. Täck noga formen med plastfilm. Låt stå framme cirka 30 minuter. Använd gärna stektermometer, laxen är perfekt vid 48-50 grader.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i brödtärningarna, salta och låt dom få fin färg.
  5. Blanda majonnäs, dill, citronskal- och saft samt salt till dillmajonnäsen. <br>Ansa sparrisen och koka den i saltat vatten 2 minuter.

Tips

Gör laxen dagen innan och njut den kall med nykokt färskpotatis. Byt majonnäsen mot gräddfil om ni önskar en lättare sås.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Marianne

2016-03-16

Vad är det för bröd som ska gräddas?

Hanna

2013-08-09

Otroligt gott. Den här laxen har gjort succé flera gånger.

Checkbox Coop

2012-09-11

Det är för att få den där härliga syran på laxen, men den måste balanseras ut med socker. Du äter inte sockret som är i lagen. Det som fastnar är kanske 10% av vad du häller i om ens det.

Ewa

2012-09-10

Varför så mycket socker? Det är ju ingen efterrätt vi lagar och så ohälsosamt med socker! Jag har ALDRIG något socker i, brukar lägga till en liten lök, några vitpepparkorn samt kryddpepparkorn, färsk dill i ättikskoket. Äkta majonnäs blandat med gräddfil plus färsk hackad gurka och lite dill i, är gott till.

Checkbox Coop

2012-07-24

Mats! Du kan servera laxen direkt då den är uppe i rätt temperatur. Ska den ätas kall, t.ex. dagen efter, kan du låta laxen ligga kvar i spadet när du kyler den.

Checkbox Coop

2012-07-24

Jan! Vi ska bli tydligare med att ange hur stark ättikan ska vara. I våra recept menar vi alltid 12 %.

Mats O Karlsson

2012-07-23

Ska lagen slås av när 50 grader uppnåtts?

Jan Alhammer

2012-07-23

Dåligt att inte ange 12 eller 24% ättika

Liknande recept

Lax med ingefära, chili och lime

(23)

Asiatisk fisk i ugn

(30)

Citron- och persiljepanerad rödspättafilé

(14)

Fiskgryta med saffran och räkor

(58)

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(2)

Morots- och sesampanerad lax med persiljemos

(5)

Ugnsfisk med saffran och vitlök

(29)

Laxrulader med torskfärs och gräddkokt fänkål

(99)