Apelsin- och mandelkaka med topping

Apelsin- och mandelkaka med topping

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

Härlig apelsinsockerkaka med mascarponetopping och vallmofrön. Lätt recept på apelsinkaka till fikat!

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl saft av apelsiner och finrivet skal
  • 5 dl mandelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen
  • Topping
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl pressad apelsinsaft
  • 0.5 burk mascarpone (125 g)
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk cointreau eller amaretto eller pressad apelsinsaft
  • 2 tsk apelsinskal
  • 1 tsk vallmofrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägg, apelsinskal och apelsinsaft och vispa lite till.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 40 min.
  3. Smält sockret i apelsinsaften och låt koka upp under omrörning tills såsen blivit till en sirap i konsistensen. Stick en massa hål med en provsticka när kakan fortfarande är varm. Ringla över sirapen lite i taget.
  4. Låt kakan svalna i sin form. Blanda mascarpone, florsocker och ev likör med apelsinskal och bred ovanpå kakan. Garnera med vallmofrön.

Tips

Man kan använda cream cheese istället för mascarpone i toppingen.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2017-12-05

Till SA: Det ska vara 1 dl apelsinsaft i kakan och sockret och apelsinsaften ska koka ihop till en trögare konsistens. Det ska vara 125 g mascarpone. Lycka till!

SA

2017-11-29

Oklart recept. Storlek på form, mängd apelsinssaft i kakan, apelsiner varierar mycket i storlek. Vad är en sirap? Sockret smälter inte utan löses upp i apelsinsaften. Ska det kokas ihop till en trögflytande sirap? Ska det vara 175g mascarpone eller väger ett paket 175 g? Det jag köpte innehöll 250g. Mycket dålig precision i receptet.

Apelsin- och mandelkaka med topping
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl saft av apelsiner och finrivet skal
  • 5 dl mandelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen
  • Topping
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl pressad apelsinsaft
  • 0.5 burk mascarpone (125 g)
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk cointreau eller amaretto eller pressad apelsinsaft
  • 2 tsk apelsinskal
  • 1 tsk vallmofrön

Apelsin- och mandelkaka med topping

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

Härlig apelsinsockerkaka med mascarponetopping och vallmofrön. Lätt recept på apelsinkaka till fikat!

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
12 bitar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägg, apelsinskal och apelsinsaft och vispa lite till.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 40 min.
  3. Smält sockret i apelsinsaften och låt koka upp under omrörning tills såsen blivit till en sirap i konsistensen. Stick en massa hål med en provsticka när kakan fortfarande är varm. Ringla över sirapen lite i taget.
  4. Låt kakan svalna i sin form. Blanda mascarpone, florsocker och ev likör med apelsinskal och bred ovanpå kakan. Garnera med vallmofrön.

Tips

Man kan använda cream cheese istället för mascarpone i toppingen.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2017-12-05

Till SA: Det ska vara 1 dl apelsinsaft i kakan och sockret och apelsinsaften ska koka ihop till en trögare konsistens. Det ska vara 125 g mascarpone. Lycka till!

SA

2017-11-29

Oklart recept. Storlek på form, mängd apelsinssaft i kakan, apelsiner varierar mycket i storlek. Vad är en sirap? Sockret smälter inte utan löses upp i apelsinsaften. Ska det kokas ihop till en trögflytande sirap? Ska det vara 175g mascarpone eller väger ett paket 175 g? Det jag köpte innehöll 250g. Mycket dålig precision i receptet.