Apelsin- och konjaksmarinerad lammstek

Apelsin- och konjaksmarinerad lammstek

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

Låt lammsteken dra i smakrik marinad så får den en härlig smak av apelsin och konjak. Festligt recept till påsk eller fest.

Tillagningstid: 2 timmar + 2 dygn att marinera
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
  • 1.8 kg urbenad Lammstek
  • 1 msk olivolja
  • 6 vitlöksklyftor med skal
  • 4 enbär
  • 4 lagerblad
  • 0.5 dl grovhackad timjan
  • 0.5 dl finstrimlad ingefära
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 dl vitt vin
  • 1 apelsin (0,5 dl pressad saft)
  • 0.5 dl konjak
  • 2 tsk salt
  • Sås:
  • 2 msk smör
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 1.5 dl vatten
  • skyn från steken

Gör så här

  1. Olja in lammsteken runt om. Lägg den i en form med höga kanter. Krossa vitlöksklyftor och enbär. Massera in det tillsammans med lagerblad, timjan och ingefära runt köttet. Strö över socker, kajennpeppar och svartpeppar. Häll vin, apelsinsaft och konjak i formen. Vänd runt lammsteken i marinaden något varv och täck med plastfolie. Låt lammet stå i kylen i 2 dygn. Vänd steken 1 gång per dygn.
  2. Sätt ugnen på 200°. Bind upp steken med steksnöre. Salta och lägg köttet med marinaden i en ugnsform. Stek i mitten av ugnen till en innertemperatur på 60° för en rosa mitt, ca 1 timme 20 min.
  3. Efter 40 min, fördela potatis, lök, och vitkålsklyftor på en plåt. Salta och ringla över olja. Lägg på broccoli efter ytterligare 20 min och vänd runt. Lyft ur köttet låt vila på skärbräda medan du gör såsen.

Sås

  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl under vispning. Häll på vatten och vispa till en slät redning. Sila ner all vätska från ugnsformen, ca 2 dl. Låt koka ca 3 min.
  2. Ta bort steksnöret och skär lammet i tunna skivor och servera med rostade grönsaker och skysåsen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Apelsin- och konjaksmarinerad lammstek
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 1.8 kg urbenad Lammstek
  • 1 msk olivolja
  • 6 vitlöksklyftor med skal
  • 4 enbär
  • 4 lagerblad
  • 0.5 dl grovhackad timjan
  • 0.5 dl finstrimlad ingefära
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 dl vitt vin
  • 1 apelsin (0,5 dl pressad saft)
  • 0.5 dl konjak
  • 2 tsk salt
  • Sås:
  • 2 msk smör
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 1.5 dl vatten
  • skyn från steken

Apelsin- och konjaksmarinerad lammstek

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

Låt lammsteken dra i smakrik marinad så får den en härlig smak av apelsin och konjak. Festligt recept till påsk eller fest.

Tillagningstid: 2 timmar + 2 dygn att marinera
Ugnstemperatur:200º
6 portioner

Gör så här

  1. Olja in lammsteken runt om. Lägg den i en form med höga kanter. Krossa vitlöksklyftor och enbär. Massera in det tillsammans med lagerblad, timjan och ingefära runt köttet. Strö över socker, kajennpeppar och svartpeppar. Häll vin, apelsinsaft och konjak i formen. Vänd runt lammsteken i marinaden något varv och täck med plastfolie. Låt lammet stå i kylen i 2 dygn. Vänd steken 1 gång per dygn.
  2. Sätt ugnen på 200°. Bind upp steken med steksnöre. Salta och lägg köttet med marinaden i en ugnsform. Stek i mitten av ugnen till en innertemperatur på 60° för en rosa mitt, ca 1 timme 20 min.
  3. Efter 40 min, fördela potatis, lök, och vitkålsklyftor på en plåt. Salta och ringla över olja. Lägg på broccoli efter ytterligare 20 min och vänd runt. Lyft ur köttet låt vila på skärbräda medan du gör såsen.

Sås

  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl under vispning. Häll på vatten och vispa till en slät redning. Sila ner all vätska från ugnsformen, ca 2 dl. Låt koka ca 3 min.
  2. Ta bort steksnöret och skär lammet i tunna skivor och servera med rostade grönsaker och skysåsen.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!