Älgstek med rödbetor och kantareller

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.21 (67 betyg)

En söndagsstek med mild viltsmak och mängder av goda örter och lagrad ost.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:125º-150º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 0.5 dl hackad färsk rosmarin, eller timjan
  • 1.5 hackad vitlöksklyftor
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • 1 kg benfri älgstek, eller en lite tyngre med ben
  • 4 msk smör
  • 150 g rensade kantareller
  • 0.5 krm peppar
  • 6 delade, kokta rödbetor
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 dl rosmarin, kvistar
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Blanda örter, vitlök, svartpeppar och salt och klappa in blandningen på hela steken. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn steken runt om. Lägg steken i en ugnssäker form och låt lök och kryddor som ramlat av steken följa med.
  2. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken. Låt stå i ugnen 1-1,5 timme. Vid 60 grader är steken rosa, vid 70 grader genomstekt. Ta ut och låt steken vila 10 minuter.
  3. Smält smör i en stekpanna och stek svampen cirka 5 minuter. Salta och peppra.
  4. Skär steken i tunna skivor och lägg dem på ett serveringsfat. Lägg rödbetor och kantareller runt steken och smula sist över västerbottensost och några rosmarinkvistar.

Servering

Servera med råstekt potatis och en sky- eller rödvinssås.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jonas

2020-10-01

Riktigt gott! Perfekt att ta vara på säsongens svamp också.

Charlotta

2014-04-20

Jättegott! Som en blandning av sött och salt :) jag testade att ha i ett väldigt kraftfullt vitt vin (jag hade druckit lite dagen innan) och det blev verkligen en superhit! 34 av 5 toasts.

Anki

2013-01-08

Fantastiskt bra recept. Har lagat det flera gånger utan att bli missnöjd. Helt klart det bästa receptet jag har på älgstek.

Anders

2012-12-30

Bra recept !

Liknande recept

Spara recept

Fläskytterfilé med kantarellsås

Betyg
Betyg
(86)
Spara recept

Fläskbogspett med koreansk rissallad

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Stor pizza med skink- och rucolatopping

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Vietnamesiska vårrullar

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Caesarsallad - grundrecept

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Lammkotletter med svamp- och bönröra

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Köttfärslimpa med kantareller och bacon

Betyg
Betyg
(30)
Spara recept

Helstekt fläskfilé med höstsvamp och smålökar

Betyg
Betyg
(9)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 0.5 dl hackad färsk rosmarin, eller timjan
  • 1.5 hackad vitlöksklyftor
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • 1 kg benfri älgstek, eller en lite tyngre med ben
  • 4 msk smör
  • 150 g rensade kantareller
  • 0.5 krm peppar
  • 6 delade, kokta rödbetor
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 dl rosmarin, kvistar
  • 1 krm salt

Älgstek med rödbetor och kantareller

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.21 (67 betyg)

En söndagsstek med mild viltsmak och mängder av goda örter och lagrad ost.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:125º-150º
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda örter, vitlök, svartpeppar och salt och klappa in blandningen på hela steken. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn steken runt om. Lägg steken i en ugnssäker form och låt lök och kryddor som ramlat av steken följa med.
  2. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken. Låt stå i ugnen 1-1,5 timme. Vid 60 grader är steken rosa, vid 70 grader genomstekt. Ta ut och låt steken vila 10 minuter.
  3. Smält smör i en stekpanna och stek svampen cirka 5 minuter. Salta och peppra.
  4. Skär steken i tunna skivor och lägg dem på ett serveringsfat. Lägg rödbetor och kantareller runt steken och smula sist över västerbottensost och några rosmarinkvistar.

Servering

Servera med råstekt potatis och en sky- eller rödvinssås.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jonas

2020-10-01

Riktigt gott! Perfekt att ta vara på säsongens svamp också.

Charlotta

2014-04-20

Jättegott! Som en blandning av sött och salt :) jag testade att ha i ett väldigt kraftfullt vitt vin (jag hade druckit lite dagen innan) och det blev verkligen en superhit! 34 av 5 toasts.

Anki

2013-01-08

Fantastiskt bra recept. Har lagat det flera gånger utan att bli missnöjd. Helt klart det bästa receptet jag har på älgstek.

Anders

2012-12-30

Bra recept !

Liknande recept

Spara recept

Fläskytterfilé med kantarellsås

Betyg
Betyg
(86)
Spara recept

Fläskbogspett med koreansk rissallad

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Stor pizza med skink- och rucolatopping

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Vietnamesiska vårrullar

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Caesarsallad - grundrecept

Betyg
Betyg
(33)
Spara recept

Lammkotletter med svamp- och bönröra

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Köttfärslimpa med kantareller och bacon

Betyg
Betyg
(30)
Spara recept

Helstekt fläskfilé med höstsvamp och smålökar

Betyg
Betyg
(9)