
Älgstek med gräddsås och bakad schalottenlök
Betyg (1-5):
Saftig stek med smakrika kryddor, så som enbär, lagerblad och timjan.
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
- 1.5 kg älgstek
- 1 msk smör till stekning
- 200 g schalottenlökar, skalade
- 1 tsk grovmald svartpeppar
- 2 tsk torkad timjan
- 6 enbär
- 1 smulat lagerblad
- 1 liter köttbuljong eller viltbuljong
- salt
- Gräddsås
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk smör, rumsvarmt
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk vinbärsgelé
- 1 tsk kinesisk soja
- salt och peppar
- Tillbehör
- kokt potatis
- gröna ärtor
- vinbärsgelé
Gör så här
- Bind ev ihop köttet med ett steksnöre. Bryn steken runt om i smör i en het stekpanna.
- Bryn lökarna hastigt. Salta, peppra och krydda steken med timjan, enbär och lagerblad.
- Lägg stek och lök i en ugnsform och häll i buljong. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av steken Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 75º.
- Ös med buljongen några gånger under ugnstiden. Låt vila 10-15 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.
Gräddsås
- Sila ner skyn i en kastrull. Blanda smör och mjöl till en jämn pasta. Lägg ner i skyn och vispa tills den löst sig. Låt koka 3-5 min.
- Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av med soja, salt och peppar. Servera steken med potatis, lök, ärter sås och extra gelé.
Älgstek med gräddsås och bakad schalottenlök
Betyg (1-5):
Saftig stek med smakrika kryddor, så som enbär, lagerblad och timjan.
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
Gör så här
- Bind ev ihop köttet med ett steksnöre. Bryn steken runt om i smör i en het stekpanna.
- Bryn lökarna hastigt. Salta, peppra och krydda steken med timjan, enbär och lagerblad.
- Lägg stek och lök i en ugnsform och häll i buljong. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av steken Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 75º.
- Ös med buljongen några gånger under ugnstiden. Låt vila 10-15 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.
Gräddsås
- Sila ner skyn i en kastrull. Blanda smör och mjöl till en jämn pasta. Lägg ner i skyn och vispa tills den löst sig. Låt koka 3-5 min.
- Tillsätt grädden och sjud ytterligare ett par minuter. Rör ner gelén och smaka av med soja, salt och peppar. Servera steken med potatis, lök, ärter sås och extra gelé.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2015-01-03
Mycket god
2013-06-24
Tina steken innan du börjar tillaga den.
2013-06-22
Fattas ,hur gör jag med fryst älgstek?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Lina
2015-01-03
Mycket god
2013-06-24
Tina steken innan du börjar tillaga den.
Laina Wikberg
2013-06-22
Fattas ,hur gör jag med fryst älgstek?