Adventskrans

Adventskrans

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(1)

Snabba lussebullar som bara jäser en gång. Formas till två fina kransar och har en ljuvlig mandelfyllning. Recept av Johanna Westman.

Tillagningstid: 50 min + 2 tim jästid
Ugnstemperatur:200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk (3 %)
  • 0.5 g saffran
  • 0.75 dl strösocker
  • 7.5 dl vetemjöl (450 g) + till utbak
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 250 g mandelmassa
  • 50 g mandlar, grovt hackade
  • Topping
  • 1 ägg, till pensling
  • 1.5 dl florsocker
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller helst i en degblandare. Rör ut den i lite av mjölken och tillsätt saffranet.
  2. Tillsätt resten av mjölken, socker, hälften av mjölet samt smöret och rör/kör i maskinen till en slät, kladdig deg. Tillsätt salt och resterande mjöl, lite mjöl i taget.
  3. Arbeta degen tills den är blank och börjar släppa kanterna. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel, ca ½ 1 cm tjock.
  4. Bred smör över degen och riv över mandelmassan på fina sidan av rivjärnet. Strö över mandeln. Rulla ihop från långsidan och skär i 16 bitar.
  5. Smöra 2 runda formar med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela skivorna med jämna mellanrum (med snittytan uppåt) och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 200°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda i nedre delen avugnen ca 25 min.
  7. Låt bullarna svalna något i formen innan du lossar kanten. Rör ihop florsocker med vatten och ringla över när bullarna svalnat lite mer.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-11-29

Hej Anna, mjölken ska vara kall eftersom den arbetas ganska länge. Lycka till med bakandet!

Anna

2021-11-27

Vilken temperatur ska mjölken ha?

Liknande recept

Spara recept

Knäckflarn med fyllning

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Fruktkompott med ingefära och lime

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Fetaosttoast

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Snabba pepparkakor

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Knäckig saffranstosca

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Ischoklad med kokosflakes

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Rimbobullar

Betyg
Betyg
(13)
Adventskrans
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk (3 %)
  • 0.5 g saffran
  • 0.75 dl strösocker
  • 7.5 dl vetemjöl (450 g) + till utbak
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 250 g mandelmassa
  • 50 g mandlar, grovt hackade
  • Topping
  • 1 ägg, till pensling
  • 1.5 dl florsocker
  • 2 msk vatten

Adventskrans

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(1)

Snabba lussebullar som bara jäser en gång. Formas till två fina kransar och har en ljuvlig mandelfyllning. Recept av Johanna Westman.

Tillagningstid: 50 min + 2 tim jästid
Ugnstemperatur:200º
2 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller helst i en degblandare. Rör ut den i lite av mjölken och tillsätt saffranet.
  2. Tillsätt resten av mjölken, socker, hälften av mjölet samt smöret och rör/kör i maskinen till en slät, kladdig deg. Tillsätt salt och resterande mjöl, lite mjöl i taget.
  3. Arbeta degen tills den är blank och börjar släppa kanterna. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel, ca ½ 1 cm tjock.
  4. Bred smör över degen och riv över mandelmassan på fina sidan av rivjärnet. Strö över mandeln. Rulla ihop från långsidan och skär i 16 bitar.
  5. Smöra 2 runda formar med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela skivorna med jämna mellanrum (med snittytan uppåt) och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 200°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda i nedre delen avugnen ca 25 min.
  7. Låt bullarna svalna något i formen innan du lossar kanten. Rör ihop florsocker med vatten och ringla över när bullarna svalnat lite mer.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-11-29

Hej Anna, mjölken ska vara kall eftersom den arbetas ganska länge. Lycka till med bakandet!

Anna

2021-11-27

Vilken temperatur ska mjölken ha?

Liknande recept

Spara recept

Knäckflarn med fyllning

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Fruktkompott med ingefära och lime

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Fetaosttoast

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Snabba pepparkakor

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Knäckig saffranstosca

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Ischoklad med kokosflakes

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Rimbobullar

Betyg
Betyg
(13)