Adventskrans

Adventskrans

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

Snabba lussebullar som bara jäser en gång. Formas till två fina kransar och har en ljuvlig mandelfyllning. Recept av Johanna Westman.

Tillagningstid: 50 min + 2 tim jästid
Ugnstemperatur:200º
2 stycken
  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk (3 %)
  • 0.5 g saffran
  • 0.75 dl strösocker
  • 7.5 dl vetemjöl (450 g) + till utbak
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 250 g mandelmassa
  • 50 g mandlar, grovt hackade
  • Topping
  • 1 ägg, till pensling
  • 1.5 dl florsocker
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller helst i en degblandare. Rör ut den i lite av mjölken och tillsätt saffranet.
  2. Tillsätt resten av mjölken, socker, hälften av mjölet samt smöret och rör/kör i maskinen till en slät, kladdig deg. Tillsätt salt och resterande mjöl, lite mjöl i taget.
  3. Arbeta degen tills den är blank och börjar släppa kanterna. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel, ca ½ 1 cm tjock.
  4. Bred smör över degen och riv över mandelmassan på fina sidan av rivjärnet. Strö över mandeln. Rulla ihop från långsidan och skär i 16 bitar.
  5. Smöra 2 runda formar med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela skivorna med jämna mellanrum (med snittytan uppåt) och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 200°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.
  7. Låt bullarna svalna något i formen innan du lossar kanten. Rör ihop florsocker med vatten och ringla över när bullarna svalnat lite mer.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Doris

2021-12-20

Alldeles för lite smör i fyllningen, blev lite torr och tråkigt

Checkbox Coop

2021-11-29

Hej Anna, mjölken ska vara kall eftersom den arbetas ganska länge. Lycka till med bakandet!

Anna

2021-11-27

Vilken temperatur ska mjölken ha?

Adventskrans
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk (3 %)
  • 0.5 g saffran
  • 0.75 dl strösocker
  • 7.5 dl vetemjöl (450 g) + till utbak
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 250 g mandelmassa
  • 50 g mandlar, grovt hackade
  • Topping
  • 1 ägg, till pensling
  • 1.5 dl florsocker
  • 2 msk vatten

Adventskrans

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(4)

Snabba lussebullar som bara jäser en gång. Formas till två fina kransar och har en ljuvlig mandelfyllning. Recept av Johanna Westman.

Tillagningstid: 50 min + 2 tim jästid
Ugnstemperatur:200º
2 stycken

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller helst i en degblandare. Rör ut den i lite av mjölken och tillsätt saffranet.
  2. Tillsätt resten av mjölken, socker, hälften av mjölet samt smöret och rör/kör i maskinen till en slät, kladdig deg. Tillsätt salt och resterande mjöl, lite mjöl i taget.
  3. Arbeta degen tills den är blank och börjar släppa kanterna. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel, ca ½ 1 cm tjock.
  4. Bred smör över degen och riv över mandelmassan på fina sidan av rivjärnet. Strö över mandeln. Rulla ihop från långsidan och skär i 16 bitar.
  5. Smöra 2 runda formar med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela skivorna med jämna mellanrum (med snittytan uppåt) och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 200°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.
  7. Låt bullarna svalna något i formen innan du lossar kanten. Rör ihop florsocker med vatten och ringla över när bullarna svalnat lite mer.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Doris

2021-12-20

Alldeles för lite smör i fyllningen, blev lite torr och tråkigt

Checkbox Coop

2021-11-29

Hej Anna, mjölken ska vara kall eftersom den arbetas ganska länge. Lycka till med bakandet!

Anna

2021-11-27

Vilken temperatur ska mjölken ha?