
Vörtkuvertbröd
Betyg (1-5):
Tillagningstid: 35 min + 2 tim 15 min jästid
Ugnstemperatur:200º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 25 g smör
- 1 påse vörtmix (kryddblandning)
- 1 dl mörk sirap
- 33 cl mörkt öl
- 25 g jäst
- 0.5 dl russin
- 5 dl rågsikt (ca 300 g)
- 5 dl vetemjöl (ca 300 g)
- mörk sirap att pensla med
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kryddor, sirap och öl. Värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av degvätskan, russin och hälften av mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta degen 5 min och tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen 5 min med maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa under bakduk ca 1½ tim.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Forma till runda bollar och lägg i insmorda små formar eller i muffinsplåt. Låt jäsa ytterligare 45 min.
- Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Pensla bröden med sirap direkt när de kommer från ugnen. Låt kallna i sina formar.
Vörtkuvertbröd
Betyg (1-5):
Tillagningstid: 35 min + 2 tim 15 min jästid
Ugnstemperatur:200º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kryddor, sirap och öl. Värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av degvätskan, russin och hälften av mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta degen 5 min och tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen 5 min med maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa under bakduk ca 1½ tim.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Forma till runda bollar och lägg i insmorda små formar eller i muffinsplåt. Låt jäsa ytterligare 45 min.
- Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Pensla bröden med sirap direkt när de kommer från ugnen. Låt kallna i sina formar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!