
Knäckebröd med rosmarin
Ett lagom tunt krispigt knäckebröd med rosmarin som ger brödet en fin och fräsch smak.
- 25 g jäst
- 2.5 dl vatten
- 2 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk flytande honung
- 0.5 dl vetekli
- 2 dl rågmjöl
- 3 dl dinkelsikt
- 1.5 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- Garnering:
- 3 dl solrosfrön
- 1 msk torkad rosmarin
Gör så här
- Rör ut jästen med ljummet vatten (37°) i en bunke eller köksmaskin. Stöt rosmarin i en mortel. Tillsätt rosmarin, salt, honung, vetekli och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ca 4 min för hand eller 2 min med maskin. Jäs under bakduk ca 15 min.
- Dela degen i ca 30 bitar och kavla ut till tunna runda kakor med kavel eller kruskavel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Om man inte använder kruskavel behöver kakorna naggas med gaffel eller brödnagg. Pensla kakorna med kallt vatten och strö över solrosfrön och rosmarin.
- Grädda 5-7 min. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock
Knäckebröd med rosmarin
Ett lagom tunt krispigt knäckebröd med rosmarin som ger brödet en fin och fräsch smak.
Gör så här
- Rör ut jästen med ljummet vatten (37°) i en bunke eller köksmaskin. Stöt rosmarin i en mortel. Tillsätt rosmarin, salt, honung, vetekli och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ca 4 min för hand eller 2 min med maskin. Jäs under bakduk ca 15 min.
- Dela degen i ca 30 bitar och kavla ut till tunna runda kakor med kavel eller kruskavel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Om man inte använder kruskavel behöver kakorna naggas med gaffel eller brödnagg. Pensla kakorna med kallt vatten och strö över solrosfrön och rosmarin.
- Grädda 5-7 min. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-11-23
Gör succé varenda gång! Vi som har förmånen att ha Vår Kokbok har bakat dem länge. I receptet står det 30 st, men kavla tunt och få ut 60 st supertunna krispiga ....
2016-08-14
Jättelätt recept tom för mig som inte kan baka annat än bullar. Gott blev knäcket också......
2014-05-12
Det blev jättegott! Enkelt o snabbt att göra! Jag blandade i rosmarin i degen o tog inte så mycket solrosfrön ovanpå.
2014-01-09
Fantastiskt gott! Dubbel sats gick åt i ett nafs!
2013-06-24
Mums!!
2013-03-17
Just invigt min Counter Mat och gjort detta knäckebröd. Järttegott! Och the mat gjorde verkligen kavlandet enkelt! Tack! (Tyvärr lät jag inte bröden vara lite längre inne i ugnen: de brända kanterna var godast; mitt i var de lite sega...)
2012-01-23
Underbart gott ett riktigt 5 stjärnigt recept. Jag brukar ta ca 3 dl vetemjöl, 3 dl rågmjöl och 1 dl linkross. Jag mortlar rosmarinet och blandar direkt i degen. Innan brödet åker in i ugnen stänker jag vatten på brödet och lägger på måttligt med flingsalt
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Karin
2020-11-23
Gör succé varenda gång! Vi som har förmånen att ha Vår Kokbok har bakat dem länge. I receptet står det 30 st, men kavla tunt och få ut 60 st supertunna krispiga ....
Jane
2016-08-14
Jättelätt recept tom för mig som inte kan baka annat än bullar. Gott blev knäcket också......
Margreth
2014-05-12
Det blev jättegott! Enkelt o snabbt att göra! Jag blandade i rosmarin i degen o tog inte så mycket solrosfrön ovanpå.
Yvonne
2014-01-09
Fantastiskt gott! Dubbel sats gick åt i ett nafs!
Sara
2013-06-24
Mums!!
Meta
2013-03-17
Just invigt min Counter Mat och gjort detta knäckebröd. Järttegott! Och the mat gjorde verkligen kavlandet enkelt! Tack! (Tyvärr lät jag inte bröden vara lite längre inne i ugnen: de brända kanterna var godast; mitt i var de lite sega...)
Kicki
2012-01-23
Underbart gott ett riktigt 5 stjärnigt recept. Jag brukar ta ca 3 dl vetemjöl, 3 dl rågmjöl och 1 dl linkross. Jag mortlar rosmarinet och blandar direkt i degen. Innan brödet åker in i ugnen stänker jag vatten på brödet och lägger på måttligt med flingsalt