Vitlöks-och chilimusslor med krispig sallad och ris
  • Tid 25 min

Vitlöks-och chilimusslor med krispig sallad och ris

5 (2 betyg)

Musslor tillsammans med chili och koriander är fantastiskt gott. Recept av Lisa Lemke

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 21

Ingredienser

2 portioner
  • 1 kg färska blåmusslor
  • neutral olja, att steka i
  • 250 ml passerade tomater
  • 2.5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 msk honung
  • 1 msk risvinäger eller 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk maizena (utblandat i vatten)
  • 40 g smör
  • 1 ägg
  • salt
Kryddpasta
  • 1 gul lök, grovt hackad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 5 röda chili, urkärnade
  • 2 msk ketchup
  • 1 msk fisksås
Till servering
  • 1.5 dl jasminris
  • 1 kruka färsk koriander, grovhackad
  • 3 salladslökar, strimlade
  • gemsallad eller isbergssallad
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka ris enligt anvisningen på förpackningen. Lägg musslorna i rikligt med kallt vatten i ca 20 min, byt gärna vatten någon gång under tiden. Ta upp musslorna, skrubba skalen och ta bort ev skägg. Släng de musslor som är trasiga eller öppna.

  2. 2

    Mixa alla ingredienser till kryddpastan till en slät massa. Häll olja i en vid stekpanna eller kastrull med lock. Fräs kryddpastan ett par minuter under omrörning tills den blir lite mörkare i färgen.

  3. 3

    Tillsätt passerade tomater, vatten, buljongtärning, honung, vinäger och soja. Låt koka ihop till en sås och smaka av med salt. Vänd ner musslorna i såsen. Höj värmen och sätt på locket. Låt puttra i ett par minuter. Rör om, ta upp musslorna och lägg dem på ett fat. Nu ska musslorna ha öppnat sig. Släng de som ev inte öppnat sig.

  4. 4

    Tillsätt maizena i den kvarvarande såsen i pannan under omrörning. Rör ner smör. Dra kastrullen från värmen. Vispa ett ägg lätt med en gaffel och tillsätt det. Smaka av med salt och häll såsen över musslorna. Toppa med salladslök och koriander. Servera med ris och sallad.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Helena

    Så gott!! Använde inte Maizena i såsen och gjorde blomkålris istf vanligt ris.