Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Bästa sommartårtan, topping av krämig vit chokladmousseoch en botten indränkt i flädersaft. Och så jordgubbar som gerfantastisk sommarkänsla!

Tillagningstid: 45 min + 3 timmar att stelna
Ugnstemperatur:175º
12 portioner
  • 70 g smör, rumsvarmt
  • 0.75 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 citron, finrivet skal och saft (0,5 dl)
  • 2.5 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl flädersaft
  • Vit chokladmousse
  • 300 g vit choklad
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 5 jordgubbar, skivade
  • Topping
  • 0.5 liter jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör ochsocker poröst med elvisp. Tillsätt ägg,citronskal och citronsaft. Vispa lite till.
  2. Blanda alla torra ingredienser ochrör ner i smeten. Smöra en form medavtagbar kant, 24 cm i diameter.Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen12–15 min.
  3. Stick en massa hål med en grillpinnenär kakan fortfarande är varm ochringla över saften. Låt kakan svalna isin form.

Chokladmousse

  1. Smält chokladenvarsamt i vattenbad. Lägg gelatinbladeni kallt vatten. Vispa grädden fluffig.Rör ihop yoghurten med grädde,choklad, vaniljsocker och salt.
  2. Lyft upp gelatinbladen så att lite vatten följer med och lägg i en kastrull. Värm tills gelatinet smält. Häll ner i smeten i entunn stråle under omrörning.
  3. Häll upp smeten över kakan och stick ner jordgubbsskivornajämnt fördelat i smeten.Låt stå i kylen tills smeten stelnat,minst 3 timmar.
  4. Dra med en tunn smal kniv runtkanten på kakan och lossa kanten varsamt. Toppa med delade jordgubbar.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna Eleonor

2021-09-21

Hej! Går den att frysa (med gott resultat)? Tack på förhand!

Checkbox Coop

2021-06-24

Hej Annika, vi har inte provbakat med vetemjöl, men prova med 1-2 dl. Det kommer dock bli en annan karaktär på både smak och konsistens. Lycka till och berätta gärna hur det gick! Glad midsommar!

Checkbox Coop

2021-06-24

Hej Victor - det kan du välja själv, beroende på hur stark flädersmak du vill ha, men vi har gjort den med koncentrerad saft. Glad midsommar!

Annika

2021-06-23

Kan man byta ut mandelmjölet mot vetemjöl? Till hur mycket i så fall?

Victor

2021-06-22

Gällande flädersaften, ska det vara färdigblandad saft eller koncentrat?

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 70 g smör, rumsvarmt
  • 0.75 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 citron, finrivet skal och saft (0,5 dl)
  • 2.5 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl flädersaft
  • Vit chokladmousse
  • 300 g vit choklad
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 5 jordgubbar, skivade
  • Topping
  • 0.5 liter jordgubbar

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(5)

Bästa sommartårtan, topping av krämig vit chokladmousseoch en botten indränkt i flädersaft. Och så jordgubbar som gerfantastisk sommarkänsla!

Tillagningstid: 45 min + 3 timmar att stelna
Ugnstemperatur:175º
12 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör ochsocker poröst med elvisp. Tillsätt ägg,citronskal och citronsaft. Vispa lite till.
  2. Blanda alla torra ingredienser ochrör ner i smeten. Smöra en form medavtagbar kant, 24 cm i diameter.Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen12–15 min.
  3. Stick en massa hål med en grillpinnenär kakan fortfarande är varm ochringla över saften. Låt kakan svalna isin form.

Chokladmousse

  1. Smält chokladenvarsamt i vattenbad. Lägg gelatinbladeni kallt vatten. Vispa grädden fluffig.Rör ihop yoghurten med grädde,choklad, vaniljsocker och salt.
  2. Lyft upp gelatinbladen så att lite vatten följer med och lägg i en kastrull. Värm tills gelatinet smält. Häll ner i smeten i entunn stråle under omrörning.
  3. Häll upp smeten över kakan och stick ner jordgubbsskivornajämnt fördelat i smeten.Låt stå i kylen tills smeten stelnat,minst 3 timmar.
  4. Dra med en tunn smal kniv runtkanten på kakan och lossa kanten varsamt. Toppa med delade jordgubbar.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna Eleonor

2021-09-21

Hej! Går den att frysa (med gott resultat)? Tack på förhand!

Checkbox Coop

2021-06-24

Hej Annika, vi har inte provbakat med vetemjöl, men prova med 1-2 dl. Det kommer dock bli en annan karaktär på både smak och konsistens. Lycka till och berätta gärna hur det gick! Glad midsommar!

Checkbox Coop

2021-06-24

Hej Victor - det kan du välja själv, beroende på hur stark flädersmak du vill ha, men vi har gjort den med koncentrerad saft. Glad midsommar!

Annika

2021-06-23

Kan man byta ut mandelmjölet mot vetemjöl? Till hur mycket i så fall?

Victor

2021-06-22

Gällande flädersaften, ska det vara färdigblandad saft eller koncentrat?