Jordgubbscheesecake med lime

Jordgubbscheesecake med lime

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(18)

Underbar cheesecake med smak och jordgubb och lime, perfekt efterrätt som ingen kan motstå. Den syrliga limen tillsammans med söta jordgubbar blir en fin smakkomb tillsammans med en kakbotten av digestivekex.

Tillagningstid: 30 min + minst 4 tim att stelna
12 bitar
  • 150 g digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 tsk kanel eller mald kardemummakärnor
  • 4 gelatinblad
  • 250 g frysta jordgubbar, tinade
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 300 g cream cheese
  • 2 dl yoghurt 10% eller crème fraiche
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Topping
  • 1 gelatinblad
  • 1.5 dl jordgubbssylt
  • 0.5 lime, finrivet skal
  • myntablad att garnera med

Gör så här

  1. Mixa kexen i en matberedare monterad med knivblad till ett fint smul. Smält smöret och blanda med kexsmulor och kanel el kardemumma. Tryck ut jämnt i botten av en rund form med avtagbar kant, ca 23 cm i diametern. Låt stå kallt.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka. Mosa jordgubbarna med en gaffel. Vispa ihop cream cheese, hälften av crème fraichen, socker och vaniljsocker.
  3. Rör ner jordgubbarna i smeten, ta även med saften. Värm varsamt resten av crème fraichen i en liten kastrull. Lyft över gelatinbladen i kastrullen och rör tills de smält.
  4. Rör ner gelatinblandningen i smeten och häll smeten över kexbotten. Låt stå i kylen minst 4 tim men gärna längre.

Topping:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt. Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull. Rör ner limeskalen (endast det gröna) och häll ut över cheesecaken. Låt stelna i kyl ca 30 min. Garnera ev med mynta.

Tips

Går lika bra att byta ut toppingen mot skivade färska jordgubbar.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-05-25

Hej på er! Vi har sett över och provlagat receptet igen, och gjort vissa ändringar. Så nu hoppas vi att ni lyckas bättre med denna underbart goda cheesecake!

Magnus

2022-05-13

Sååå god!! MEN som fler skrivit här… den stelnar inte!!! Vore fint om ni kunde provbaka den igen och se vad som bör förändras för att få den fastare i konsistensen.

Gunilla

2021-12-30

Cheesecaken stelnar inte. Såg någorlunda ok innan spegeln lades på. Föll ut då ringen lossades :( För lite gelatin?

Katarina

2016-06-04

Det måste vara något fel på detta recept. Kakans botten blir stenhård och fyllningen stelnar inte.

Jordgubbscheesecake med lime
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 150 g digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 tsk kanel eller mald kardemummakärnor
  • 4 gelatinblad
  • 250 g frysta jordgubbar, tinade
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 300 g cream cheese
  • 2 dl yoghurt 10% eller crème fraiche
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Topping
  • 1 gelatinblad
  • 1.5 dl jordgubbssylt
  • 0.5 lime, finrivet skal
  • myntablad att garnera med

Jordgubbscheesecake med lime

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(18)

Underbar cheesecake med smak och jordgubb och lime, perfekt efterrätt som ingen kan motstå. Den syrliga limen tillsammans med söta jordgubbar blir en fin smakkomb tillsammans med en kakbotten av digestivekex.

Tillagningstid: 30 min + minst 4 tim att stelna
12 bitar

Gör så här

  1. Mixa kexen i en matberedare monterad med knivblad till ett fint smul. Smält smöret och blanda med kexsmulor och kanel el kardemumma. Tryck ut jämnt i botten av en rund form med avtagbar kant, ca 23 cm i diametern. Låt stå kallt.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka. Mosa jordgubbarna med en gaffel. Vispa ihop cream cheese, hälften av crème fraichen, socker och vaniljsocker.
  3. Rör ner jordgubbarna i smeten, ta även med saften. Värm varsamt resten av crème fraichen i en liten kastrull. Lyft över gelatinbladen i kastrullen och rör tills de smält.
  4. Rör ner gelatinblandningen i smeten och häll smeten över kexbotten. Låt stå i kylen minst 4 tim men gärna längre.

Topping:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt. Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull. Rör ner limeskalen (endast det gröna) och häll ut över cheesecaken. Låt stelna i kyl ca 30 min. Garnera ev med mynta.

Tips

Går lika bra att byta ut toppingen mot skivade färska jordgubbar.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-05-25

Hej på er! Vi har sett över och provlagat receptet igen, och gjort vissa ändringar. Så nu hoppas vi att ni lyckas bättre med denna underbart goda cheesecake!

Magnus

2022-05-13

Sååå god!! MEN som fler skrivit här… den stelnar inte!!! Vore fint om ni kunde provbaka den igen och se vad som bör förändras för att få den fastare i konsistensen.

Gunilla

2021-12-30

Cheesecaken stelnar inte. Såg någorlunda ok innan spegeln lades på. Föll ut då ringen lossades :( För lite gelatin?

Katarina

2016-06-04

Det måste vara något fel på detta recept. Kakans botten blir stenhård och fyllningen stelnar inte.