Jordgubbscheesecake med lime

Jordgubbscheesecake med lime

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Underbar cheesecake med smak och jordgubb och lime, perfekt efterrätt som ingen kan motstå. Den syrliga limen tillsammans med söta jordgubbar blir en fin smakkomb tillsammans med en kakbotten av digestivekex.

Tillagningstid: 30 min + tid att stelna
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 130 g digestivekex
  • 100 g smör, smält
  • 0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 6 gelatinblad
  • 225 g färska eller frysta jordgubbar
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 300 g cream cheese
  • 3 dl yoghurt 10% eller crème fraiche
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Topping
  • 1 gelatinblad
  • 1.5 dl jordgubbssylt
  • 0.5 lime, finrivet skal
  • myntablad att garnera med

Gör så här

  1. Mixa eller mortla kexen till ett fint smul. Blanda med smör, kardemumma och salt. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Mixa halvtinade jordgubbar, limeskal (endast det gröna) och limesaft. Vispa för hand ihop jordgubbarna med cream cheese, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och salt till en jämn smet.
  4. Lyft upp gelatinbladen så att en del vatten följer med och lägg i en kastrull. Smält försiktigt och ringla ner under omrörning i smeten. Häll smeten i formen och plasta in. Ställ in i kylen att stelna minst 3 tim.

Topping:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt. Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull. Rör ner limeskalen (endast det gröna) och häll ut över cheesecaken. Låt stelna i kyl ca 30 min. Garnera ev med mynta.

Tips

Går lika bra att byta ut toppingen mot skivade färska jordgubbar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Gunilla

2021-12-30

Cheesecaken stelnar inte. Såg någorlunda ok innan spegeln lades på. Föll ut då ringen lossades :( För lite gelatin?

Katarina

2016-06-04

Det måste vara något fel på detta recept. Kakans botten blir stenhård och fyllningen stelnar inte.

Liknande recept

Spara recept

Mjuk pepparkaka med palsternacka och cream cheese topping

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Zucchinikaka med kardemumma och apelsinglasyr

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Pumpakaka med glasyr

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Citronkaka med cream cheesetopping och jordgubbar

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Plommonpaj med cream cheese

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Pepparkakscheesecake

Betyg
Betyg
(56)
Spara recept

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Mascarponekräm med nektariner och hallonsås

Betyg
Betyg
(2)
Jordgubbscheesecake med lime
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 130 g digestivekex
  • 100 g smör, smält
  • 0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 6 gelatinblad
  • 225 g färska eller frysta jordgubbar
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 300 g cream cheese
  • 3 dl yoghurt 10% eller crème fraiche
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Topping
  • 1 gelatinblad
  • 1.5 dl jordgubbssylt
  • 0.5 lime, finrivet skal
  • myntablad att garnera med

Jordgubbscheesecake med lime

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(17)

Underbar cheesecake med smak och jordgubb och lime, perfekt efterrätt som ingen kan motstå. Den syrliga limen tillsammans med söta jordgubbar blir en fin smakkomb tillsammans med en kakbotten av digestivekex.

Tillagningstid: 30 min + tid att stelna
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mixa eller mortla kexen till ett fint smul. Blanda med smör, kardemumma och salt. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Mixa halvtinade jordgubbar, limeskal (endast det gröna) och limesaft. Vispa för hand ihop jordgubbarna med cream cheese, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och salt till en jämn smet.
  4. Lyft upp gelatinbladen så att en del vatten följer med och lägg i en kastrull. Smält försiktigt och ringla ner under omrörning i smeten. Häll smeten i formen och plasta in. Ställ in i kylen att stelna minst 3 tim.

Topping:

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt. Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull. Rör ner limeskalen (endast det gröna) och häll ut över cheesecaken. Låt stelna i kyl ca 30 min. Garnera ev med mynta.

Tips

Går lika bra att byta ut toppingen mot skivade färska jordgubbar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Gunilla

2021-12-30

Cheesecaken stelnar inte. Såg någorlunda ok innan spegeln lades på. Föll ut då ringen lossades :( För lite gelatin?

Katarina

2016-06-04

Det måste vara något fel på detta recept. Kakans botten blir stenhård och fyllningen stelnar inte.

Liknande recept

Spara recept

Mjuk pepparkaka med palsternacka och cream cheese topping

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Zucchinikaka med kardemumma och apelsinglasyr

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Pumpakaka med glasyr

Betyg
Betyg
(46)
Spara recept

Citronkaka med cream cheesetopping och jordgubbar

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Plommonpaj med cream cheese

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Pepparkakscheesecake

Betyg
Betyg
(56)
Spara recept

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

Betyg
Betyg
(38)
Spara recept

Mascarponekräm med nektariner och hallonsås

Betyg
Betyg
(2)